5 «τίμιοι» και φθηνοί φορητοί της Φθινοπωρινής αγοράς

Ενόψει της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής σεζόν ανακαλύπτουμε τους πέντε πιο value-for-money φορητούς υπολογιστές της αγοράς και απαντούμε στους εύλογους προβληματισμούς των αδαών -σε θέματα τεχνολογίας- καταναλωτών.
5 «τίμιοι» και φθηνοί φορητοί της Φθινοπωρινής αγοράς
του Πάρη Καπράλου

«Θέλω τον πιο κατάλληλο και φθηνό φορητό υπολογιστή που μπορώ να βρω για μένα, πριν ξεκινήσει η Σχολή» ! Κάθε χρόνο, το Φθινόπωρο περίπου, με το άνοιγμα των πανεπιστημίων πωλούνται τα περισσότερα φτηνά laptop της χρονιάς. Τα δύο τελευταία χρόνια μία τέτοια αγορά δεν χαρακτηρίζεται ως άστοχη ή ακατάλληλη, καθώς πολλά φθηνά μοντέλα μπορούν να αποδειχτούν εξαιρετικά. Άλλωστε, επανειλημμένως έχουμε τονίσει ότι «κατάλληλη» είναι μία συσκευή που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

«Δεν ξέρω από υπολογιστές, τι χρειάζομαι; Πόσο ακριβός πρέπει να είναι;»
Το εύρος τιμών των φορητών υπολογιστών -εκτός ειδικών προσφορών- ξεκινά από 550 ευρώ και αγγίζει τα 3.000 ευρώ. Η τιμή είναι ανάλογη του μεγέθους, του βάρους, της επεξεργαστικής ισχύος και ταχύτητας αλλά και πολλών επιμέρους παραγόντων. Η συμβουλή είναι μία και απλή: Μην αγοράσετε τίποτα που δεν καταλαβαίνετε καθόλου τι είναι και τι κάνει και που δεν είστε βέβαιοι ότι σας χρειάζεστε. Αν αυτό είναι το πρώτο σας μηχάνημα, προτιμήστε ένα «τίμιο» και απλό φορητό υπολογιστή, με διάσταση οθόνης 14’’ - 15.4’’, βάρος μικρότερο των 2,7 κιλών, με προεγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα, δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης (WiFi, WLAN), με ενσωματωμένο οδηγό οπτικού δίσκου (CD/DVD ROM), ηχεία και αφού πρώτα δοκιμάσετε το πληκτρολόγιο με τα δάκτυλα σας προκειμένου να είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να γράψετε σε αυτό.

Τα μηχανήματα αυτά μπορεί να μην πρωταγωνιστούν στα τεστ των ξένων mega-portals ή να μη βρίσκετε για αυτά αναφορές στο Τύπο, ή στο internet, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι αξιόλογα: στη φθηνή κατηγορία φορητών υπολογιστών οι εταιρείες δεν δίνουν μηχανήματα για δοκιμές και πολύ περισσότερο, τα μηχανήματα αυτά δεν ενδιαφέρουν από πλευράς αξιοποίησης της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας. Εντούτοις πηγαίνετε στο κοντινότερο κατάστημα που θα βρείτε τα μοντέλα αυτά κα ρίξτε μια ματιά. Δείτε κατά πόσον θα μπορούσαν να σας βολέψουν με άξονα όχι τόσο την εμφάνιση ή τις γνώσεις σας -που ίσως είναι περιορισμένες- αλλά με βάση κοινά κριτήρια άνεσης.

Tips & Tricks
Λέγεται πως οτιδήποτε φτιάχνει ανθρώπινο χέρι μπορεί να χαλάσει. Τι ίδιο ισχύει και για τους υπολογιστές. Πριν φτάσετε στο ταμείο θα πρέπει να ξέρετε ποιός και για πόσο χρονικό διάστημα εγγυάται για τον υπολογιστή που αγοράσατε, τι καλύπτει η εγγύηση. Ακόμα, θα πρέπει να ρωτήσετε πού θα πρέπει να μεταφέρετε το μηχάνημα ή αν υπάρχει δυνατότητα αποστολής τεχνικού σπίτι σας και με τι χρέωση. Να έχετε υπόψη σας ότι οποιαδήποτε εγγύηση για το μηχάνημα συνολικά ή κάποιο μέρος του ίση ή ανώτερη των δύο χρόνων είναι αποδεκτή.

Αν χρειάζεστε τον υπολογιστή σας μονάχα για να πλοηγείτε στο διαδίκτυο αναλογιστείτε το ενδεχόμενο αγοράς ενός netbook (ανατρέξτε στο άρθρο μας «Netbooks: Τα 5 πιο value-for-money της αγοράς»).

Δείτε στα Άρθρα του Αφιερώματος, στην δεξιά στήλη, τις πέντε προτάσεις μας για τους πιο φθηνούς και "τίμιους" φορητούς υπολογιστές της αγοράς.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v