5 top notebooks με λιγότερα από 1000 ευρώ

Πόσο ακριβός πρέπει να είναι ένας φορητός υπολογιστής; Πόσα χρήματα θα χρειαστεί να δαπανήσω για να αγοράσω έναν; Οι απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις μέχρι πρότινος θα ήταν.... τετραψήφιες. Τον τελευταίο χρόνο η αγορά έχει γεμίσει από οικονομικούς φορητούς υπολογιστές. Βρήκαμε τους 5 καλύτερους.
5 top notebooks με λιγότερα από 1000 ευρώ
του Πάρη Καπράλου

Άραγε ένας φορητός υπολογιστής των 2500 ευρώ δεν έχει καμία διαφορά από έναν των 500; Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορητός υπολογιστής έχει μία θεμελιώδη διαφορά από κάποιον άλλο: καλύπτει περισσότερο ή λιγότερο τις ανάγκες σας. Αν κρατήσετε αυτό τον παράγοντα στο μυαλό σας, ποτέ δεν θα χάσετε όποια επιλογή κι αν κάνετε, είτε πάρετε ένα φθηνό, είτε ένα από τα ακριβότερα μοντέλα. 

Τον τελευταίο χρόνο μπορεί κανείς να βρει αξιόλογες προτάσεις ανάμεσα σε μοντέλα κορυφαίων κατασκευαστών ή ακόμα και σε μοντέλα φορητών υπολογιστών τα οποία φτιάχνουν τοπικοί συναρμολογητές, όπως για παράδειγμα η Πλαίσιο Computers, τα οποία είναι αξιοσημείωτα φθηνά για τις προδιαγραφές που έχουν ή ορισμένες επιδόσεις που παρουσιάζουν.

Το τρίο «ευελιξία, ταχύτητα, χωρητικότητα» κυριαρχεί στους υπολογιστές τα τελευταία χρόνια. Αλλά τίποτα από τα τρία –φανερά αν κοιτάξει κανείς στα «φθηνά μοντέλα» δεν «οδηγεί» την αγορά. Η φορητότητα, δηλαδή το μειωμένο βάρος και πιθανώς οι διαστάσεις, κάποιες ιδιαίτερες επιδόσεις που χρειάζονται σε επαγγελματίες για ειδικούς τύπους φορητών υπολογιστών (όπως η μεγαλύτερη από το κανονικό ταχύτητα δίσκου, ειδικές θύρες σύνδεσης, κ.α.), άμεση απόκριση και backup δεδομένων σε περίπτωση βλάβης, η φόρτωση ειδικού λογισμικού είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν έναν φορητό υπολογιστή ιδιαίτερα ακριβό.

Βεβαίως σε όλα αυτά μπορεί να προστεθεί και το ιδιαίτερο design, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι ένα φθηνό μοντέλο θα είναι άσχημο. Κάθε άλλο.

Tips & Tricks

Θα ακούσετε ότι ένας συμβιβασμός που συχνά απαντάται στους φθηνούς φορητούς υπολογιστές αφορά τα υλικά και τη βιομηχανοποιημένη κατασκευή. Η αλήθεια είναι ότι σε ένα φθηνό μοντέλο τηρούνται κάποια πρότυπα ποιότητας, κάποιες πιστοποιημένες μεθοδολογίες αναφορικά με την κατασκευή του και ότι ο κατασκευαστής ποτέ δεν επενδύει σε κάτι παραπάνω, όπως για παράδειγμα στη δυνατότητα των τμημάτων που αποτελούν τον υπολογιστή να συνεργάζονται τόσο καλά ώστε να αποδίδουν στο μέγιστο βαθμό, υπερβαίνοντας πολλές φορές τις δυνατότητες των τυπικών προδιαγραφών.

Αυτό είναι το αντικείμενο του R&D (από τις λέξεις Research & Development – Έρευνα & Ανάπτυξη) τμήματος της κάθε κατασκευάστριας εταιρείας που συχνά αναλώνει τις δυνατότητες του στη βελτιστοποίηση των ακριβότερων από τα μηχανήματα της.

Αυτές της εργατο-ωρες χρόνου ανάπτυξης, καθώς επίσης τα lifestyle και mobility χαρακτηριστικά πληρώνουν όσοι επιλέγουν την αγορά ενός υπερβολικά ακριβού φορητού υπολογιστή. Ωστόσο, η παραγωγή όλων των μοντέλων είναι μαζική κα βιομηχανοποιημένη, οπότε κάποιο ανάλογο σχόλιο θα πρέπει να απορρίπτεται ως ανεδαφικό.

Το αυτό ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις και για τα υλικά. Αυτό που κάνει έναν υπολογιστή περισσότερο ή λιγότερο ευπαθή δεν είναι μόνο τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένος –οι περισσότεροι υπολογιστές σήμερα έχουν πολλά κοινά υλικά / εξαρτήματα ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Βεβαίως, αν ένας υπολογιστής έχει «κουτί» / πλαίσιο από ανθρακονήματα είναι βέβαιο ότι αντέχει περισσότερο σε εξωτερικές φθορές και ότι είναι ελαφρύτερος από κάποιον άλλον. 

Αυτό που κάνει λιγότερο ευπαθή έναν φορητό υπολογιστή είναι ουσιαστικά ο σχεδιασμός της συναρμολόγησης του, δηλαδή η μελέτη αναφορικά με το τι θα βρίσκεται σε ποιά θέση και πως θα υποστηρίζεται μέσα στο κουτί του. Στα ακριβότερα μοντέλα συνήθως υπάρχει ειδική μελέτη αναφορικά με αυτό το ζήτημα, πράγμα που τα κάνει συνήθως πιο ανθεκτικά. Αυτή είναι η «ποιότητα κατασκευής» στην οποία αναφερόμαστε και όχι αυτά καθαυτά τα υλικά.

*Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να δώσετε σημασία στην ποιότητα κατασκευής, αλλά μην είστε υπερβολικοί. Αναλογιστείτε ότι οι φορητοί υπολογιστές, ακόμα και οι καλύτεροι, έχουν φτιαχτεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές που προβλέπουν να λειτουργούν άρτια για 2+1 χρόνια στη καλύτερη περίπτωση. Βεβαίως, εχει σημασία στη καθημερινή χρήση το κατά πόσο το κάτω μέρος ενός φορητού υπολογιστή «πιέζεται» εύκολα προς τα μέσα ή όχι, κι αυτό είναι το πρώτο tip αναφορικά με το τι πρέπει να προσέξετε όταν θα πιάσετε στα χέρια σας το μοντέλο της βιτρίνας.

*Το αμέσως επόμενο πράγμα αφορά το πληκτρολόγιο. Προσπαθήστε να «γράψετε» στον υπολογιστή ακόμα κι αν αυτός είναι κλειστός. Αν γνωρίζετε τυφλό σύστημα μην κοιτάτε στο πληκτρολόγιο. Οι δρόμοι των πλήκτρων σας ικανοποιούν, ή νιώθετε αβέβαιοι ως προς το κατά πόσον ένα γράμμα πατήθηκε ή όχι; Μήπως θεωρείτε υπερβολικό το θόρυβο που παράγει το πληκτρολόγιο; Μήπως έχετε την αίσθηση ότι πατάτε πολλά πλήκτρα μαζί ενώ θέλετε να πατήσετε μονάχα ένα; Ποτέ μην αγοράζετε έναν φορητό υπολογιστή αν το πληκτρολόγιο του σας είναι εντελώς άβολο. Θα το μετανιώσετε σε κάθε «πάτημα» σ’ αυτό.

*Μη κάνετε πειράματα εκτός αν είστε άριστος γνώστης πληροφορικής. Μη χρησιμοποιείτε «εναλλακτικά» λειτουργικά συστήματα-εφόσον δεν γνωρίζετε αρκετά από πληροφορική, διότι είναι πιθανό ότι θα βρεθείτε να λύνετε πολλά προβλήματα που θα προτιμούσατε να μην σας απασχολούν –και αυτό είναι μόνο το «καλό» σενάριο.

*Δώστε σημασία στο service και στην ισχύ της εγγύησης. Αντίθετα με τον υπολογιστή γραφείου που ίσως έχετε, αν πάθει κάτι ο νέος σας φορητός δεν μπορείτε να τον φτιάξετε μόνοι σας σε καμία περίπτωση, ή να τον αναθέσετε στο γειτονάκι σας που σπουδάζει Πληροφορική ή Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος στο Πολυτεχνείο και «ξέρει από αυτά».
 
Αναζητήστε τις δυνατότητες για service και υποστήριξη που δίνει ο κατασκευαστής και αναλογιστείτε ότι μπορεί να αγοράσατε φθηνά τον υπολογιστή, αλλά τα εξαρτήματα του να είναι ακριβά, συνεπώς η επισκευή του εφόσον δεν καλύπτεται από επαρκή εγγύηση μπορεί να είναι ακόμα και ασύμφορη.
 
*Δείτε επίσης άλλα θέματα όπως για παράδειγμα πού και πώς πρέπει να παραδώσετε τον φορητό σας υπολογιστή για service, καθώς επίσης ποιά είναι η νόμιμη υποχρέωση της εταιρείας που κάνει το service για να σας παραδώσει το μηχάνημα σας. Έχετε υπόψη σας ότι σε γενικές γραμμές είναι νόμιμο η διαδικασία επισκευής να φτάσει ακόμα και τις 45 εργάσιμες ημέρες (ή 60 ημερολογιακές), ότι με την αγορά του μηχανήματος δεσμεύεστε από τους όρους που θέτει ο κατασκευαστής και θεωρείται ότι αποδεχτήκατε τους όρους της επισκευής, ανεξάρτητα αν σας γνωστοποιήθηκαν ή όχι, πράγμα που δεν αποδεικνύεται. Οι εγγυήσεις που δίνουν οι κατασκευαστές στη ελληνική αγορά ποικίλουν από ένα ως τρία χρόνια. Κάποιοι εξ αυτών, και για συγκεκριμένα μοντέλα, δίνουν τη δυνατότητα της παραλαβής της συσκευής από το σημείο της προτίμησης σας, κάποιοι άλλοι δίνουν εγγύηση επιδιόρθωσης σε μικρό χρονικό διάστημα, κλπ. Αναζητήστε αυτού του είδους τις πληροφορίες.

*Κρατάτε αντίγραφο των δεδομένων σας που πάση θυσία δεν πρέπει να χάσετε. Αν έχετε ακούσει ότι κάποια εταιρεία θα σας ανακτήσει τα δεδομένα σας, απλά γρήγορα, φθηνά ίσως και δωρεάν, αλλάξτε πηγή ενημέρωσης για αυτά τα ζητήματα, διότι αυτό δεν έχει σχέση με τη πραγματικότητα. Ναι μεν η ανάκτηση μέρους ή του όλου των δεδομένων ενός κατεστραμμένου ή χαλασμένου υπολογιστή είναι εφικτή τεχνικά, αλλά συνήθως γίνεται από τρίτη εταιρεία (πέρα από τον κατασκευαστή ή την εταιρεία που κάνει την επισκευή) έναντι αδρής αμοιβής, και δεν είναι πάντοτε επιτυχημένη, ή, εναλλακτικά, περιλαμβάνεται στην εγγύηση συγκεκριμένων -ακριβών συνήθως μηχανημάτων- κατασκευαστών που μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού και σε μοντέλα για «ειδικές» χρήσεις στα οποία η έννοια της ασφάλειας δεδομένων είναι πρώτιστης σημασίας.

Όταν θα πάτε με ένα χαλασμένο φορητό υπολογιστή μέσου ή χαμηλού κόστους στο service για επισκευή, με τη παραλαβή του το service στις περισσότερες περιπτώσεις θα τον επαναφέρουν στην αρχική κατάσταση από πλευράς λογισμικού και δεδομένων που ήταν όταν τον αγοράσατε (με format / διαδικασία διαμόρφωσης του σκληρού δίσκου που διαγράφει τα δεδομένα και τις εφαρμογές που εγκαταστήσατε) στο πλαίσιο της πιστοποιημένης διαδικασίας ποιότητας και κατά εφαρμογή των σχετικών ISO.

Με απλά λόγια, συνήθως τα service διαγράφουν τα πάντα, ακόμα κι αν η βλάβη δεν αφορά τμήματα του υπολογιστή που έχουν να κάνουν με τα δεδομένα, αλλά κάποιο ηλεκτρομηχανικό μέρος του
, στο πλαίσιο της προτυποποιημένης διαδικασίας επισκευής. Κάποιες εταιρείες δεν το κάνουν αυτό, ωστόσο επειδή δε μπορείτε να είστε βέβαιοι, καλό είναι να κρατάτε συχνά αντίγραφα των δεδομένων σας.

Πριν ενθουσιαστείτε σχετικά με το δωρεάν λογισμικό που προσφέρει το νέο σας κάτω των 1000 ευρώ μηχάνημα θα πρέπει επίσης να έχετε υπόψη σας ότι:
  •  Σχεδόν όλοι οι φορητοί υπολογιστές που θα αγοράσετε νόμιμα στην ελληνική αγορά περιλαμβάνουν πλήρες λειτουργικό σύστημα και στη συγκεκριμένη κατηγορία συνήθως πρόκειται για τα Windows Vista Home Edition. Κάποιοι δεν έχουν καθόλου λειτουργικό σύστημα. Είναι ελάχιστες αυτές οι περιπτώσεις και αφορούν υπολογιστές no name που συναρμολογούνται στην Ελλάδα. Μην τους προτιμήσετε αν δεν είστε επαγγελματίας της Πληροφορικής, δεν υπάρχει κάτι πιο δύσχρηστο! 
  •  Οι δωρεάν εφαρμογές που διαφημίζουν οι υπολογιστές ότι δίνουν «πακέτο», μπορεί να είναι πλήρεις (αν δείτε γραπτώς κάτι τέτοιο) –με την έννοια ότι η εφαρμογή έχει δυνατότητα ενεργοποίησης όλων των δυνατοτήτων, αλλά συνήθως είναι demo εκδόσεις, πράγμα που σημαίνει ότι είτε λειτουργούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα και μετά απαιτούν να τις αγοράσετε μέσω internet, είτε σας δίνουν μία ιδέα για το πως λειτουργεί η εφαρμογή και για να έχετε τις πλήρεις δυνατότητες που αναφέραμε πριν χρειάζεστε ένα κωδικό ενεργοποίησης που σας δίνεται κατόπιν της κανονικής αγοράς του προϊόντος.
  • Στις περισσότερες περιπτώσεις –αν και οι πωλητές θα σας πουν ότι οι εφαρμογές που περιλαμβάνονται είναι «προεγκαταεστημένες», αυτές δεν είναι εγκατεστημένες, απλά υπάρχουν προς εγκατάσταση στο νέο σας μηχάνημα και με μία απλή διαδικασία μπορείτε να τις εγκαταστήσετε. Επίσης μπορείτε και να μην τις εγκαταστήσετε αλλά να προτιμήσετε λογισμικό ενός άλλου κατασκευαστή που θα αγοράσετε. Έτσι, αν για παράδειγμα ένας φορητός υπολογιστής έρχεται μαζί με ένα antivirus (πρόγραμμα προστασίας από ιούς) που δεν θέλετε, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να το κρατήσετε!
  • Τέλος, κρίνω σκόπιμο να σας μιλήσω για το θέμα της επέκτασης εγγύησης. Οι σημαντικότεροι κατασκευαστές έχουν εγκαινιάσει τη πολιτική πώλησης επέκτασης της εγγύησης σε κάποια –αλλά όχι σε όλα- τα μοντέλα τους. Αν και είναι κάπως απίθανο να συναντήσετε μία τέτοια δυνατότητα σε απλά στη χρήση, χαμηλού κόστους μηχανήματα, καλό είναι πάντα να εξετάζετε τους όρους ενός τέτοιου «πακέτου», αλλά όχι την ίδια στιγμή που αγοράζετε το μηχάνημα. Αφήστε να περάσει λίγος καιρός από την αγορά του. Συνήθως μπορείτε να αγοράσετε επέκταση της εγγύησης μέχρι μερικούς μήνες πριν λήξει η κανονική. Κάντε το, αλλά αφού πρώτα δείτε ότι είστε κατά 100% ικανοποιημένοι από το μηχάνημα που επιλέξατε. Σε διαφορετική περίπτωση, γιατί να έχετε αγοράσει επέκταση της εγγύησης για ένα μηχάνημα που θα αλλάξετε σε πρώτη ευκαιρία;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v