Γιατί το Whiplash άξιζε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας;

Το μικρό αριστούργημα του Damien Chazelle άξιζε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας για το οποίο προτάθηκε. Κι έχουμε τα επιχειρήματα για να το αποδείξουμε.
Γιατί το Whiplash άξιζε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας;
Η ταινία που συζητήθηκε όσο λίγες στα τελευταία Όσκαρ έρχεται σε πρώτη πανελλήνια τηλεοπτική προβολή, αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema, αυτή την Κυριακή 25 Οκτωβρίου. Κι εμείς επιμένουμε ότι το Whiplash του Damien Chazelle άξιζε και με το παραπάνω το Όσκαρ καλύτερης ταινίας για το οποίο προτάθηκε. Ιδού τέσσερις λόγοι για του λόγου μας το αληθές.

Η ιστορία του μιλά για πολύ περισσότερα απ’ όσα φαίνονται στο τρέιλερ

Μπορεί να μην έχετε ιδέα από μουσική, να καταλαβαίνετε ακόμα λιγότερο την τζαζ, και πάλι να σας συνεπάρει η ιστορία του νεαρού φιλόδοξου Andrew και του απάνθρωπου καθηγητή του. Γιατί; Γιατί αυτή εδώ είναι μια ιστορία για την επιθυμία του ανθρώπου για επιτυχία, για τις θυσίες που απαιτεί αυτή η επιτυχία, και για την δύσκολη στιγμή που αναρωτιέσαι αν αυτό που (νομίζεις ότι) θέλεις αξίζει όσα κάνεις για να το πετύχεις.



Ο JK Simmons παραδίδει μαθήματα υποκριτικής

Ήταν το απόλυτο φαβορί για το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, με το οποίο και βραβεύτηκε τελικά, όπως όλοι ξέραμε ήδη από τη στιγμή που ακούστηκε το όνομά του στις υποψηφιότητες. Ο 60χρονος ηθοποιός που ίσως θυμάστε ως μπαμπά της Juno στην ομώνυμη ταινία, ή ως αρχηγό της CIA στο Burn after Reading, είναι συγκλονιστικός στο ρόλο του Terence Fletcher, του απεγνωσμένου για επιτυχία –και οριακά παράφρονα– καθηγητή του Andrew.

Η σκηνοθεσία του Damien Chazelle είναι υποδειγματική

Ο νεαρός σκηνοθέτης που υπογράφει και το σενάριο της ταινίας (το οποίο ήταν επίσης υποψήφιο για Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου) καταφέρνει το φαινομενικά ακατόρθωτο: Να φέρει το σασπένς μέσα σε μια αίθουσα μουσικής, να γυρίσει σκηνές με μια μπάντα σχολιαρόπαιδων λες και είναι βγαλμένες από ταινία δράσης με σούπερ ήρωες, να ενσταλάξει τη βία στις πιο καθημερινές εικόνες των πρωταγωνιστών του και να μας κάνει να ταυτιστούμε με χαρακτήρες των οποίων οι ζωές δεν μοιάζουν στο ελάχιστο με τις δικές μας. Και όλα αυτά, κρατώντας την ατμόσφαιρα σκοτεινή και υποβλητική, και την αφήγηση σε φρενήρεις ρυθμούς –τόσο που τα 107 λεπτά της ταινίας περνούν λες και είναι μια στιγμή.

Ήταν η ταινία με τις χαμηλότερες εισπράξεις στη ιστορία των υποψηφίων για Όσκαρ καλύτερης ταινίας

…Κι αυτό λέει πολλά για το πόσο mainstream δεν είναι.

Δείτε το Whiplash σε πρώτη πανελλήνια τηλεοπτική προβολή, αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema, αυτή την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, και θα συμφωνήσετε μαζί μας πως άξιζε με το παραπάνω το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Και χάρη στη δυνατότητα εγγραφής που μας παρέχει ο αποκωδικοποιητής NovaBox+, θα το κρατήσουμε για πάντα… πρώτο στις καρδιές μας –και στην ταινιοθήκη μας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v