Birdman: Αναζητώντας το νόημα της ζωής

Η οσκαρική ταινία του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου έχει βαθιά μηνύματα για το νόημα της ζωής και τον κόσμο γύρω μας. Δώστε βάση.
Birdman: Αναζητώντας το νόημα της ζωής
Η μεγάλη έκπληξη των φετινών Όσκαρ, μια από τις καλύτερες ταινίες που είδαμε τα τελευταία χρόνια, το Birdman δεν χρωστά την επιτυχία του μόνο στην αψεγάδιαστη σκηνοθεσία του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου, ή στις εκπληκτικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών του, αλλά και σε κάτι ακόμα: Τα βαθύτερα νοήματά του, την τροφή για σκέψη και μεταμεσονύχτιες συζητήσεις που μας έδωσε, θυμίζοντάς μας πώς είναι το πραγματικά καλό σινεμά –εκείνο που σε βάζει να σκεφτείς, ίσως και να το… φιλοσοφήσεις λίγο, χωρίς να σου κουνά αυτάρεσκα το δάχτυλο.

Με αφορμή την πανελλήνια πρεμιέρα του Birdman, αποκλειστικά στα Κανάλια Novacinema, που έρχεται αυτή την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, θυμηθήκαμε μερικά από τα σημαντικά πράγματα που μας έμαθε η οσκαρική ταινία του Ινιάριτου για τη ζωή.

Ευτυχισμένο δεν σε κάνει η επιτυχία σου, αλλά το πώς αντιλαμβάνεσαι αυτή την επιτυχία

Ο ήρωάς μας έχει χιλιάδες θαυμαστές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου χάρη στον ρόλο του Birdman. Στο μυαλό του, όμως, είναι μια αποτυχία, ένας ξεπουλημένος. Παράλληλα, ενώ η κόρη του τού λέει πως κανένας δικός του άνθρωπος δε νοιάζεται για τη θεατρική του παράσταση, ο Riggan θέλει απεγνωσμένα να πετύχει το θεατρικό του εγχείρημα, προκειμένου να πείσει τον εαυτό του ότι είναι άξιος για μεγάλα πράγματα (ή για πράγματα που θεωρεί εκείνος μεγάλα, εν πάση περιπτώσει) και ότι έχει αφήσει τον Birdman οριστικά πίσω του. Αν πάλι το δούμε από την οπτική γωνία της κόρης του, το viral βιντεάκι καταφέρνει να την κάνει πολύ πιο χαρούμενη και περήφανη για τον πατέρα της απ’ ό,τι η κινηματογραφική του επιτυχία ή η θεατρική του παράσταση.

Η καλή δουλειά και η επιτυχία είναι δύο διαφορετικά πράγματα

Ο ήρωας του πρωταγωνιστή μας, και τα blockbuster στα οποία κάποτε πρωταγωνιστούσε, ήταν τεράστιες παγκόσμιες επιτυχίες –όπως ακριβώς είναι εν γένει οι ταινίες με σούπερ ήρωες, τα βιβλία – εκδοτικά φαινόμενα, και η ποπ μουσική. Αυτό, όμως, δεν τα έκανε αυτομάτως και ποιοτικά. Για την ακρίβεια, τα έκανε σκουπίδια άξια περιφρόνησης, όπως καθόλου κομψά δεν το έθεσε η Ταμπίθα η κριτικός, και όπως το υπονόησαν σε διάφορες στιγμές της ταινίας ο Mike Shiner και ο Riggan – Birdman.

Οι ανασφάλειές σου σε ορίζουν όσο και τα ταλέντα σου

Ο Shiner και ο Riggan είναι και οι δύο εξαιρετικά ταλαντούχοι ηθοποιοί. Όμως, ο φόβος της ανικανότητας του πρώτου και η ανησυχία ότι θα επισκιαστεί επί σκηνής του δεύτερου επηρεάζουν τόσο την προσωπική τους ζωή όσο και την απόδοσή τους επί σκηνής. Παρομοίως, ενώ η Sam είναι μια πανέμορφη νεαρή κοπέλα με όλη τη ζωή μπροστά της, η έλλειψη του πατέρα της και η πεποίθησή της ότι εκείνον δεν τον νοιάζει αρκετά, την σπρώχνουν διαρκώς σε αυτοκαταστροφικές συνήθειες και συμπεριφορές.

Όσο άσχημη και αν θεωρείς τη ζωή σου, υπάρχει πάντα κάποιος που εύχεται να ήταν στη θέση σου

Η σύντροφος του Riggan θέλει εμφανώς να αλλάξει θέσεις με τον χαρακτήρα της Naomi Watts όταν ακούει εκείνον να της κάνει κομπλιμέντα. Ο ίδιος ο Riggan θα σκότωνε για να μπορούσε να πετύχει τον σκηνικό ρεαλισμό του Shiner. Και ο Shiner θα έβγαζε τα μάτια της Sam για να μπορέσει να αντικρίσει ξανά τον κόσμο με αθωότητα.

Περισσότερα μαθήματα ζωής, που μας ξέφυγαν την πρώτη φορά που είδαμε την ταινία, θα έχουμε την ευκαιρία να αποκομίσουμε στην πρώτη πανελλήνια τηλεοπτική προβολή, αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema την Κυριακή 11 Οκτωβρίου –ή όποτε το θελήσουμε, χάρη στην δυνατότητα εγγραφής που μας δίνει ο αποκωδικοποιητής NovaBox+ ώστε να κρατήσουμε την ταινία στην προσωπική μας ταινιοθήκη, και να την βλέπουμε ξανά και ξανά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v