Η Ιστορία... πάει (μια νύχτα) στο Μουσείο

Πόση... ιστορία μας μαθαίνει το τρίτο μέρος του Μια Νύχτα στο Μουσείο; Ταξιδέψτε μαζί μας από τους Φαραώ, μέχρι την καταστροφή της Πομπηίας και την επέλαση του Αττίλα.
Η Ιστορία... πάει (μια νύχτα) στο Μουσείο
Το τρίτο μέρος της δημοφιλούς σειράς ταινιών Μια Νύχτα στο Μουσειο προσφέρει, όπως και οι προκάτοχοί του, μια σύντομη αλλά άκρως ενδιαφέρουσα ματιά στην Ιστορία του Κόσμου. Φαραώ, ιθαγενείς, δεινόσαυροι, Νεάτερνταλ και ένα σωρό ακόμα ιστορικές φιγούρες κάνουν περάσματα από την ταινία.

Μιας λοιπόν και τα κανάλια Novacinema προβάλλουν σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση την ταινία «Μια Νύχτα στο Μουσείο: Το μυστικό του Φαραώ», ιδού κάποια από τα ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία που μπορούμε να αντλήσουμε από τους πρωταγωνιστές και τα σκηνικά της ταινίας.

O πρωταγωνιστής της ταινίας Pharaoh Ahkmenrah μπορεί να μην υπάρχει με το ίδιο όνομα στην αιγυπτιακή ιστορία, όμως αποτελεί σαφή αναφορά στους Φαραώ της Αιγύπτου. Οι πιο γνωστοί εξ’ αυτών ήταν ο Ραμσής ο Α’, τα λείψανα του οποίου πιστεύεται ότι βρίσκονται στο Μουσείο της Ατλάντα, ο Σέτι ο Α’, πατέρας του Ραμσή του Β’, ο Ραμσής ο Β’ γνωστός και ως Ραμσής ο Μέγας και ο Τουθμώσης ο Γ’, τα λείψανα του οποίου ανακαλύφθηκαν το 1882.

Ο σκελετός Τρικεράτωπα που κυνηγά τους πρωταγωνιστές σε μια σκηνή στην ταινία, μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 9 μέτρα σε μήκος, τρία σε ύψος και 6 με 12 τόνους σε βάρος. Ο συγκεκριμένος δεινόσαυρος ήταν φυτοφάγος, και είχε χαρακτηριστικά που έμοιαζαν με αυτά του σημερινού ρινόκερου.

Ο Αττίλας ο Ούννος, το αγαπημένο έκθεμα του Larry στην ταινία, υπήρξε βασιλιάς των Ούννων από το 434 μ.Χ. έως το θάνατό του το 453. Ήταν ηγέτης της αυτοκρατορίας των Ούννων, η οποία εκτεινόταν από τον ποταμό Ουράλη έως το Ρήνο και από τον ποταμό Δούναβη έως τη Βαλτική Θάλασσα. Το τέλος του; Άδοξο και μυστηριώδες: Η πιο επικρατούσα εκδοχή έχει να κάνει με ρινορραγία τη νύχτα του γάμου του.

Η Sacagawea, ακόμα ένα έκθεμα του Μουσείου, υπήρξε μέλος της φυλής Lemhi Shoshone του Άϊνταχο, και βοήθησε σημαντικά τους εξερευνητές Λιούς και Κλαρκ στην περίφημη Πορεία τους το 1804, την πρώτη που πέρασε ποτέ από το δυτικό κομμάτι των ΗΠΑ. Από το 1804 μέχρι το 1806 ταξίδεψε μαζί τους χιλιάδες μίλια από την Βόρεια Ντακότα μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό, ερχόμενη σε επαφή με ιθαγενείς και ερευνώντας την κουλτούρα των πληθυσμών που ζούσαν εκεί.

Στο Μια Νύχτα στο Μουσείο συναντάμε επίσης τον “Teddy” Roosevelt με στολή στρατιωτικού (ο τελευταίος ρόλος του μακαρίτη Ρόμπιν Γουίλιαμς), πολύ πριν γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ. Η θητεία του στον στρατό, σημαδεύτηκε από τον ισπανο-αμερικάνικο πόλεμο, στον οποίο υπηρέτησε εθελοντικά ως μέλος του Ιππικού. Δείτε τη φωτογραφία του από τότε παρακάτω.

H καταστροφή της Πομπηίας δίνει και αυτή το… παρόν στο Μια Νύχτα στο Μουσείο. Σε μια σκηνή της ταινίας, οι ήρωες πέφτουν πάνω στη στιγμή που ο Βεζούβιος εκρήγνυται και καταστρέφει τα πάντα με τη λάβα του. Για την ακρίβεια, η Πομπηία δεν καταστράφηκε λόγω λάβας. Αυτό που την κατέστρεψε, αλλά και τη διατήρησε, ήταν το γεγονός ότι θάφτηκε στην στάχτη, λόγω της έκρηξης του Βεζούβιου.

Οι σκελετοί των Νεάτερνταλ, οι οποίοι κάνουν συχνές εμφανίσεις στην ταινία, ανακαλύφθηκαν το 1856 από Γερμανούς εργάτες κοντά στο Ντίσελντορφ. Αντίστοιχοι σκελετοί, είχαν βρεθεί στο Βέλγιο στο 1829 και στο Γιβραλτάρ το 1848. Τα ευρήματα δόθηκαν στον Johann Karl Fuhlrott, έναν νεαρό ερευνητή, ο οποίος ζήτησε τη βοήθεια του ανθρωπολόγου Hermann Schaafhausen. Το 1856, ο Fuhlrott ονόμασε τα κόκκαλα, και τους ανθρώπους στους οποίους ανήκαν Homo neanderthalensis. Έκτοτε, σκελετοί περισσότερων από 400 Νεάτερνταλ έχουν βρεθεί σε διάφορα μέρη.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας, που έρχεται αυτό το φθινόπωρο αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema – και μόνιμα στην προσωπική σας συλλογή μέσω της δυνατότητας εγγραφής του αποκωδικοποιητή NovaBox+.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v