Όσα είδαμε στην φετινή Eurovision

Τα καλύτερα, τα χειρότερα και τα παραλειπόμενα της φετινής Eurovision, μαζί με τα καυτά ντόπια νέα και τα τηλεοπτικά νούμερα της εβδομάδας.
Όσα είδαμε στην φετινή Eurovision
του Γιώργου Κόκουβα

Η Eurovision τελείωσε, το πάρτι σχόλασε, ο Αγάθωνας και οι Koza Mostra επέστρεψαν έκτοι και αξιοπρεπείς, κι εμείς επιχειρούμε μια ανασκόπηση της βραδιάς που μας κράτησε στους καναπέδες μας, με λίστα τραγουδιών και μολύβι στο χέρι για να βαθμολογήσουμε τους συμμετέχοντες. Ιδού οι σημειώσεις μας από την euro-βραδιά:

*Η έκτη θέση του “Alcohol is Free”

Μας χαροποίησε ιδιαίτερα, αφού ανέτρεψε τα προ εβδομάδας προγνωστικά που ήθελαν το τραγούδι δέκατο πέμπτο. Η ελληνική συμμετοχή έλαβε δύο δωδεκάρια (από το Σαν Μαρίνο και –μαντέψτε- την Κύπρο), ενώ viral έγιναν και τα σχόλια του απεσταλμένου του Guardian για την ελληνική συμμετοχή, τα οποία σας παραθέτουμε:

«Αυτό το τραγούδι είναι υπέροχο! Υπάρχουν άντρες με φούστες, ένας γερούλης με μικρά όργανα, και όλοι μαζί φωνάζουν «Το αλκοόλ είναι δωρεάν» ξανά και ξανά. Είναι το καλύτερο τραγούδι της χρονιάς με τεράστια διαφορά. Δεν αντέχεις οικονομικά να φιλοξενήσεις την επόμενη Eurovision, Ελλάδα. Είναι μια τρέλα. Μια τρέλα. Έπρεπε να βάλετε έναν ηλίθιο σε ένα κουτί όπως έκανε το Αζερμπαϊτζάν. Αυτό ήταν τρίχες… Σε παρακαλώ Ελλάδα, κέρδισε. Μπορούμε όλοι να τσοντάρουμε για να βοηθήσουμε να διοργανώσετε την Eurovision την επόμενη χρονιά».

*Η Δανία τους άφησε όλους ικανοποιημένους

Κέρδισε την πρωτιά με ένα πολύ ευχάριστο πιασάρικο τραγούδι – αν και για τους λάθος λόγους, ήτοι έναν γελοίο φλαουτίστα που προσέφερε το έθνικ-game-of-thrones στοιχείο το οποίο τόσο συγκινεί τελευταία. Δεύτερο τερμάτισε το Αζερμπαϊτζάν με την συμπαθέστατη pop μπαλάντα που συνέθεσε ο Δημήτρης Κοντόπουλος (ο υπεύθυνος για την παλιότερη συμμετοχή μας «This is our night») και την ευρηματική σκηνοθεσία του Φωκά Ευαγγελινού.

*Διόρθωση: Η Δανία τους άφησε σχεδόν όλους ικανοποιημένους.
Στα κλασικά παρατράγουδα κατόπιν εορτής (όπως τα περσινά που εκκίνησε έλληνας δημοσιογράφος, κατηγορώντας την νικητήρια εμφάνιση της Σουηδίας για το slow motion εφέ στο τέλος του τραγουδιού), ολλανδοί μουσικοί έσπευσαν να κατηγορήσουν τους Δανούς για αντιγραφή του δικού τους τραγουδιού «I Surrender», που κυκλοφόρησε το 2001. Ακούστε το εδώ και κρίνετε μόνοι σας τις ομοιότητες και τις διαφορές. 

*Οι εκπλήξεις της βραδιάς
Ήταν σίγουρα η (τρίτη) Ουκρανία, που παρά την όμορφη τραγουδίστρια, ομολογουμένως δεν είχε τραγούδι για… τριάδα. Στον πάτο του πηγαδιού βρέθηκαν οι big 4 πλην της Ιταλίας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους: Το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε την Bonnie Tyler και η Γερμανία την συμπαθέστατη τραγουδίστρια των Cascada με ένα δυναμικό κομμάτι, αλλά με το ζόρι ξέφυγαν από την τελευταία θέση.

*Τα κιτς της βραδιάς
Για να μην ξεχνιόμαστε, Eurovision χωρίς κιτς, σπανακόπιτα χωρίς σπανάκι: Αυτή τη χρονιά εντυπωσίασαν με την γραφικότητά τους η Βουλγαρία με το απόλυτο βαλκανικό κομμάτι και το Μαυροβούνιο με το διαστημικό Igranca και η Κροατία με το αντίδοτο στην περσινή «Euphoria», την «Miseria», αλλά για κάποιο ανεξήγητο λόγο δεν κατάφεραν να περάσουν στον τελικό. 

*Η Σουηδία καινοτόμησε
Η διοργάνωση φώναζε από μακριά «αρτιότητα» - άλλωστε όλα τα συστήματα που σχετίζονται με την παραγωγή και μετάδοση της Eurovision σχεδιάζονται κάθε χρονιά στην Σουηδία, επομένως φέτος απλώς η διοργάνωση έπαιζε… εντός έδρας. Η παρουσιάστρια της βραδιάς ενθουσίασε τους φίλους του θεσμού με την απλή και χωρίς γραφικότητες προσέγγισή της, ενώ οι Σουηδοί επιχείρησαν να εισάγουν νέο «έθιμο» στην διοργάνωση, την παρέλαση των συμμετεχόντων αλά Ολυμπιάδα στην αρχή της βραδιάς. Φυσικά, αξίζει να αναφέρουμε και το καλύτερο τραγούδι της βραδιάς, που παραδόξως δεν ήταν ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους και ήταν το εξής:



*Ο ελληνικός σχολιασμός θα μπορούσε να λείπει
Όχι για τα μετρημένα σχόλια του Γιώργου Καπουτζίδη, που ήταν η ευχάριστη έκπληξη της εβδομάδας στο μικρόφωνο του σχολιασμού, αλλά για την ακατάπαυστη φλυαρία και τα αμετανόητα λογοπαίγνια με τους τίτλους τραγουδιών που επιχειρούσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Μαρία Κοζάκου. Το χειρότερο είναι πως συνέχισε να μιλά και αφού είχε ανακοινωθεί η νικήτρια, η οποία τραγουδούσε το κομμάτι της επί σκηνής όσο η δική μας σχολιάστρια ευχαριστούσε το επιτελείο της αγνοώντας το φλάουτο και την εύλογη σιωπή του Καπουτζίδη.

*Τα υπόλοιπα νέα της εβδομάδας
Για να μην ξεχνιόμαστε, η επικαιρότητα δεν τρέχει μόνο στο Μάλμε της Σουηδίας αλλά και στην Αθήνα, όπου ο ΑΝΤ1 ετοιμάζει την μεγαλειώδη πρεμιέρα του δακρύβρεχτου show «Ήρωες ανάμεσά μας» με τον Σάκη Ρουβά στον ρόλο του παρουσιαστή. Εν τω μεταξύ, έχει ανακύψει μείζον ζήτημα μετά την πρόταση της ΔΗΜΑΡ να τεθεί επικεφαλής του ΕΣΡ η τηλεκριτικός Πόπη Διαμαντάκου. Μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αναμένεται να επανδρωθεί με νέα πρόσωπα, και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα σε αυτό.

*Τα νούμερα της εβδομάδας

Τα 10 κορυφαία προγράμματα της εβδομάδας 13-19/5/13


Τα μερίδια των τηλεοπτικών σταθμών την ίδια εβδομάδα

Πηγή: NIELSEN AUDIENCE MEASUREMENT


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v