Τι συμβαίνει με τη νέα σειρά του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών;

Νιώθεις έτοιμος/η για άλλη μια βουτιά στο σύμπαν του Τόλκιν; Όλα όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής για το πολυαναμενόμενο The Rings of Power.
Τι συμβαίνει με τη νέα σειρά του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών;
της Ηρώς Κουνάδη

Αν έχεις πρόσβαση στο ίντερνετ τους τελευταίους μήνες, πιθανότατα έχει πάρει το μάτι σου κάτι κουβέντες, κάτι αναλύσεις, κάτι καυγάδες για έναν νέο Άρχοντα των Δαχτυλιδιών που δεν θα είναι ακριβώς ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών. Αν δεν έχεις προλάβει να ασχοληθείς, κι έμεινες να αναρωτιέσαι τι έγινε πάλι, εμείς είμαστε εδώ να τα ξεδιαλύνουμε όλα.

Κατ’ αρχάς, θα σε πάμε λίγο πίσω στον χρόνο, το μακρινό 1954, όταν τα δύο πρώτα βιβλία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών έχουν μόλις κυκλοφορήσει. Δύο χρόνια αργότερα, ο Τόλκιν γράφει σε έναν φίλο του: «Οι μουσικοί ζητάνε μελωδίες και μουσικές σημειώσεις. Οι αρχαιολόγοι ρωτούν για την κεραμική, τη μεταλλουργία, τα εργαλεία και την αρχιτεκτονική… Οι ιστορικοί απαιτούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την κοινωνική και πολιτική δομή». Για να απαντήσει σε όλες αυτές τις ερωτήσεις του κόσμου που παραληρεί με το σύμπαν που έχει φτιάξει, ο Τόλκιν καθυστερεί την έκδοση του τρίτου βιβλίου, και αντ’ αυτού, γράφει 150 σελίδες με επεξηγηματικές σημειώσεις για όλα όσα έχουν προηγηθεί της ιστορίας που διαβάζουμε στην Συντροφιά του Δαχτυλιδιού. Αυτές τις σελίδες σήμερα τις λέμε «Τα Παραρτήματα».

Fast forward στο 2017, όταν το Ίδρυμα Τόλκιν εκπλήσσει όλο τον κόσμο βγάζοντας για πρώτη φορά σε δημοπρασία τα δικαιώματα των Παραρτημάτων. Η τιμή εκκίνησης είναι 200 εκατομμύρια δολάρια, και όλα τα στούντιο παραγωγής είναι εκεί –Netflix, HBO και δεν συμμαζεύεται. Εμφανίζεται όμως ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, φανατικός τολκινικός και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, δίνει 250 και τους στέλνει όλους σπίτια τους.

Η σειρά για την οποία μιλάμε λοιπόν, λέγεται The Rings of Power, έχει budget που αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, βασίζεται στα Παραρτήματα, εκτυλίσσεται μερικές χιλιάδες χρόνια πριν τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, και αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 2 Σεπτεμβρίου του 2022 στο Amazon Prime. Το πρώτο της τρέιλερ είναι αυτό.



Χιλιάδες χρόνια πριν, δηλαδή δεν θα έχει κανέναν χαρακτήρα που ξέρω;

Θα έχει, θα έχει. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ας πούμε η Γκαλάντριελ, στη νεαρή, τσαμπουκαλεμένη αλλά πάντα ιδιοφυή εκδοχή της, όπως και ένας νεαρός, φιλόδοξος αρχιτέκτονας με πολιτικές βλέψεις που λέγεται –το μάντεψες– Έλροντ. Θα δεις επίσης έναν ενδιαφέροντα καπετάνιο, που εσύ ξέρεις αλλά εκείνος όχι ότι χρόνια αργότερα θα γίνει πολεμιστής και θα κόψει το δάχτυλο στο οποίο ο Σάουρον θα φορά το δαχτυλίδι της συμφοράς –ναι, ο Ισίλντουρ είναι αυτός.

Η σειρά εκτυλίσσεται κυρίως σε τρία σημεία της Μέσης Γης: Το Μπάραντ Ντουρ των νάνων, πριν γίνει το σκοτεινό ερείπιο στο οποίο ο Γκάνταλφ είπε το περίφημο You Shall Not Pass, όταν ακόμα ήταν η πρωτεύουσα της πολιτείας των νάνων, μια πόλη που ξεχείλιζε φως, πλούτο και μουσικές. Την πρωτεύουσα του βασιλείου των ανθρώπων, το Νούμενορ, ένα νησί που θα σου φέρει στο μυαλό την χαμένη Ατλαντίδα. Και το χαμένο βασίλειο των ξωτικών, που λέγεται Lindon, σημαίνει «γη αυτών που τραγουδάνε» στην αρχαία γλώσσα τους, και δεν το ξέρεις (αν δεν έχεις διαβάσει τα βιβλία) γιατί στην Τρίτη Εποχή το έχει καταπιεί η θάλασσα.
(*) Τρίτη Εποχή είναι αυτή στην οποία εκτυλίσσονται τα γεγονότα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Η σειρά για την οποία μιλάμε λαμβάνει χώρα στην Δεύτερη Εποχή.

Τι, αυτό είναι όλο; Χόμπιτ δεν θα έχει;

Θα σε στεναχωρήσουμε, αλλά δεν υπάρχουν χόμπιτ στην Δεύτερη Εποχή. Όπως δεν υπάρχουν ούτε μάγοι, οι οποίοι στάλθηκαν στη Μέση Γη για να αντιμετωπίσουν την απειλή του Σάουρον αφότου έφτιαξε τα δαχτυλίδια –δεν ξέρουμε αν μας παρακολουθείς, αλλά εδώ που βρισκόμαστε δεν υπάρχουν ακόμα δαχτυλίδια.

Επειδή βέβαια οι δημιουργοί της σειράς ξέρουν πολύ καλά ότι Τολκιν-ο-σειρά χωρίς χόμπιτ δεν γίνεται, θα πέσει ο κόσμος να τους φάει, ανέπτυξαν την ιστορία των προγόνων των χόμπιτ που ζουν στη Δεύτερη Εποχή και λέγονται χάρφουτ σε μια ξεχωριστή πλοκή που τρέχει παράλληλα με την κεντρική ιστορία.



Ωραία ακούγονται όλα, γιατί γκρινιάζει ο κόσμος;

Δεν θα το στρογγυλέψουμε, θα σου το πούμε ως έχει: Γκρινιάζουν τα ρατσιστάκια του ίντερνετ, για την πολυμορφία του καστ. Για το γεγονός, ας πούμε, πως για πρώτη φορά δίνεται ρόλος ξωτικού του Τόλκιν σε μη λευκό ηθοποιό (τον Ismael Cruz Cordova, που παίζει ένα ξωτικό που λέγεται Arondir) και για την άλλη μεγάλη «προσβολή» να αναλάβει τον ρόλο πριγκίπισσας των νάνων μαύρη ηθοποιός, η Sophia Nomvete.

Όπως σωστά το έθεσε η Τολκινολόγος (ναι, υπάρχουν Τολκινολόγοι, με πανεπιστημιακές έδρες και απ’ όλα, ο Τόλκιν διδάσκεται κανονικότατα στα πανεπιστήμια του κόσμου) Mariana Rios Maldonado «ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, που νιώθουν τόσο να απειλούνται ή να αηδιάζουν στην ιδέα πως ένα ξωτικό είναι μαύρο, ή λατίνο, ή ασιάτης;».

«Θεωρήσαμε φυσικό ότι μια προσαρμογή του έργου του Τόλκιν θα αποτυπώνει το πώς μοιάζει πραγματικά ο κόσμος», λέει η Lindsey Weber, παραγωγός της σειράς. «Ο Τόλκιν είναι για όλους. Οι ιστορίες του μιλούν για τις φανταστικές φυλές του, που διαπρέπουν όταν φεύγουν από την απομόνωση του κόσμου τους και ενώνουν τις δυνάμεις τους».

Με πληροφορίες από Vanity Fair, Hollywood Reporter, One Wiki to Rule them All 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v