Μήπως δεν έχεις εκτιμήσει το βρετανικό χιούμορ;

Ίσως θεωρείς ότι οι Βρετανοί είναι λίγο ψυχρό-γλουτοι, κι εμείς θα ανταπαντήσουμε ότι ίσως να μην έχει τύχει να ασχοληθείς με τη βρετανική κωμωδία.
Μήπως δεν έχεις εκτιμήσει το βρετανικό χιούμορ;

Ας είμαστε ειλικρινείς: το μέηνστριμ κοινό έχει την τάση να υποτιμά το βρετανικό χιούμορ συγκριτικά με το χοντροκομμένο αμερικανικό. Οι λάτρεις του είδους ειλικρινά απορούμε γιατί συμβαίνει αυτό. Ωστόσο, εδώ δεν θα σκαλίσουμε βαθιά για να βρούμε τα βαθύτερα αίτια του φαινομένου, αλλά θα σου προτείνουμε τέσσερις σειρές οι οποίες θα σε κάνουν να αναθεωρήσεις τη γνώμη που έχεις για το «αγγλικό χιούμορ».

The IT Crowd (4 σεζόν, 25 επεισόδια)



Υπάρχουν σειρές σαν τα Φιλαράκια που θα ερωτευτείς έναν χαρακτήρα -και οι άλλοι θα σου φαίνονται "απλώς ok" και υπάρχουν σειρές σαν το The IT Crowd στις οποίες όλοι είναι επιπέδου Gina Linetti και αδυνατείς να ξεχωρίσεις κάποιον. Ο κοινωνικά απροσάρμοστος και συνάμα ιδιοφυής Maurice Moss, ίσως ο μόνος άνθρωπος που φτιάχνει φράντζα σε αφάνα, ο κουρασμένος από τη ζωή Roy Trenneman, και η παντελώς άσχετη με την τεχνολογία προϊστάμενή τους, Jen Barber. Στους σέρβερς πίσω από τα γραφεία κρύβεται ο πάλαι ποτέ επιτυχημένος συνεργάτης του προέδρου της εταιρείας ο οποίος έγινε γκοθάς αφού άκουσε Cradle of Filth. Όλοι μαζί δουλεύουν για τo τμήμα ΙΤ της εταιρείας, παραγκωνισμένοι στο υπόγειο ενώ η υπόλοιπη εταιρεία απολαμβάνει τη θέα του εξωτικού Λονδίνου. Η Jen είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της υπόλοιπης εταιρείας με τους υπαλλήλους της –κι αυτό δεν πάει καθόλου καλά.

Black Books (3 σεζόν, 18 επεισόδια) 



Ο Bernard Black δεν κάνει διακρίσεις, είναι εξίσου μισάνθρωπος με όλους, και δη με τους πελάτες του. Ο αντι-συμπαθητικός Bernard είναι ένας αλκοολικό βιβλιοπώλης, έχει μία κολλητή η οποία δραστηριοποιείται κι αυτή στον χώρο της λιανικής και είναι ιδιοκτήτρια του γειτονικού καταστήματος το οποίο εμπορεύεται ανύπαρκτης χρηστικότητας μπιχλιμπίδια. Το τρίο έρχεται να συμπληρώσει ο λογιστής Manny, στον οποίο η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι και τα σατανικά της παιχνίδια τον έκανε λογιστή του Bernard. Μάταια ο τραγικός λογιστής προσπαθεί να βάλει σε μία σειρά την επιχείρηση του Bernard· απόδειξη ότι στην πετυχημένη κωμωδία δεν χωράνε πετυχημένα make overs.

Plebs (6 σεζόν, 39 επεισόδια)



Αν υπήρχε μία κροσόβερ και πράγματι αστεία, σειρά μεταξύ «Μικρομεσαίων» και «Αστερίξ και Οβελίξ», αυτή θα ήταν το Plebs -Plebs εκ του «πληβείοι» . Η σειρά διαδραματίζεται στη Ρώμη (ναι, βρετανική είναι) με τους πρωταγωνιστές να πλήττουν στις βαρετές τους δουλειές, ενίοτε να αγανακτούν με τη γραφειοκρατία και με μόνο κίνητρό τους για ζωή το σαββατοκύριακο που περιμένουν να φλερτάρουν. Το πλοτ τουίστ στην περιγραφή που μόλις διάβασες είναι ότι η σειρά δε διαδραματίζεται ακριβώς στην Ρώμη, αλλά στην Αρχαία Ρώμη την ορθόδοξη.

Peep Show (9 σεζόν, 54 επεισόδια)



Πριν περιγράψουμε το Peep Show, να προειδοποιήσουμε ότι έχει αρκετά ακραίο χιούμορ και ίσως, αν δε συμφωνείς με πολλά από αυτά που προβάλλει η τηλεόραση, να ξενερώσεις λίγο. Τώρα που σου τραβήξαμε την προσοχή μπορούμε και να σου περιγράψουμε τη σειρά. Πρωταγωνιστούν δύο συγκάτοικοι σε ένα διαμέρισμα στο νότιο Λονδίνο με κανένα απολύτως κοινό –για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς το παρεάκι τους θυμίζει λίγο Τζόι-Τσάντλερ. Ο Μαρκ είναι υπεύθυνος δανείων ερωτευμένος με τη συνάδελφο του Σόφι ενώ ο Τζέρεμι είναι το απόλυτο ρεμάλι με διαφορετικό παρτενέρ κάθε βράδυ, μία αμερικανή σύζυγο και μία τοξική σχέση με τον κολλητό του και ναρκομανή Σούπερ Χανς. Θέλεις κι άλλα;

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v