Δωρεάν μεταπτυχιακά στα ελληνικά Πανεπιστήμια!

Δείτε τι αλλάζει στα μεταπτυχιακά των ελληνικών Πανεπιστημίων με ρύθμιση που έρχεται το φθινόπωρο.
Δωρεάν μεταπτυχιακά στα ελληνικά Πανεπιστήμια!
Σαρωτικές αλλαγές στον τομέα των μεταπτυχιακών σπουδών ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, με ρυθμίσεις που αναμένονται να έρθουν το φθινόπωρο και να εφαρμοστούν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2017-18.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο προβλέπει ότι τουλάχιστον ένα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών σε κάθε τμήμα Πανεπιστημίου και ΤΕΙ θα είναι δωρεάν.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν θα τεθεί πλαφόν στα μεταπτυχιακά που λειτουργούν με δίδακτρα, αλλά το υπουργείο προκρίνει την λύση του τουλάχιστον ενός δωρεάν προγράμματος ανά τμήμα, είτε αυτό θα είναι συναρτημένο με την έρευνα, είτε με επαγγελματική εξειδίκευση, είτε πρόγραμμα που οδηγεί σε διδακτορικό.

Σχεδιάζεται, επίσης, ρύθμιση για να τεθούν αυστηρότερα κριτίρια για την λειτουργία αυτοδύναμων μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Θα ορίζεται, επί παραδείγματι, ο αριθμός μόνιμων καθηγητών που θα πρέπει να έχει το κάθε τμήμα, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο κατάχρησης προγραμμάτων από καθηγητές για να ενισχύσουν το μισθό τους.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της Ημερησίας, σήμερα επτά πανεπιστήμια δεν προσφέρουν κανένα δωρεάν μεταπτυχιακό, όπως συμβάινει και με το σύνολο των προγραμμάτων των ΤΕΙ.

Πηγή: Ημερησία
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v