Διαβάστε την πρόταση για διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους

Δείτε τις προτάσεις της Ένωσης Αθέων σχετικά με τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, στις οποίες καλούνται να πάρουν θέση τα κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές.
Διαβάστε την πρόταση για διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους
Επικαλούμενη πρόσφατη έρευνα, στην οποία η πλειοψηφία των Ελλήνων συμφωνεί με τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, η Ένωση Αθέων Ελλάδας έστειλε στα κόμματα που κατεβαίνουν στις επερχόμενες εκλογές πρόταση-ερωτηματολόγιο, με το οποίο τους ζητά να κοινοποιήσουν τις θέσεις τους επί του ζητήματος.

Στην συγκεκριμένη έρευνα της Κάπα Research, το 63,9% των ερωτηθέντων δηλώνει μη ικανοποιημένο από τη δραστηριότητα της Εκκλησίας και το 73% τάσσεται υπέρ της καύσης νεκρών. Το 78,4% πιστεύει ότι ο κλήρος θα πρέπει να μισθοδοτείται από την Εκκλησία και όχι από το Δημόσιο, ενώ 7 στους 10 είναι υπέρ του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας.

Η Ένωση Αθέων σημειώνει πως οι απαντήσεις (ή η απουσία απαντήσεων) των κομμάτων στο ερωτηματολόγιό της θα δημοσιοποιηθούν στο προσεχές διάστημα. Στις ερωτήσεις, τα κόμματα καλούνται να απαντήσουν με μία από τις εξής επιλογές:
α) Συμφωνείτε και δεσμεύεστε να προωθήσετε τις παρακάτω μεταβολές όπως έχουν με το να τις συμπεριλάβετε στο προεκλογικό σας πρόγραμμα.
β) Αντιπροτείνετε και συμπεριλαμβάνετε στο πρόγραμμά σας άλλες σαφείς και συγκεκριμένες προτάσεις για επίτευξη του διαχωρισμού, τις οποίες παρακαλούμε να αναφέρετε.
γ) Διαφωνείτε με βάση συγκεκριμένη αιτιολόγηση την οποία παρακαλούμε να αναφέρετε.

Στα ζητήματα που θέτουν οι ερωτήσεις περιλαμβάνονται:
-Η αντικατάσταση της φράσης «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδας» με την φράση «Στο όνομα του Ελληνικού Λαού» στο Ελληνικό Σύνταγμα
-Η κατάργηση σε όλο το Σύνταγμα φράσεων και αναφορών σε συγκεκριμένη θρησκεία
-Η διατύπωση ρητής δέσμευσης για κοσμικότητα του Κράτους
-Η κατάργηση των αναφορών σε «γνωστή» και «επικρατούσα» θρησκεία και της δημόσιας εποπτείας των θρησκευτικών λειτουργών
-Η εξασφάλιση του αμιγώς πολιτικού τύπου όρκου
-Η διαγραφή της φράσης «και θρησκευτικής» (συνείδησης) από τους σκοπούς της παιδείας στο Σύνταγμα
-Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του Αγίου Όρους
-Η μετατροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος και άλλων θρησκευτικών οργανισμών σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου
-Η πλήρης κατάργηση της καταγραφής του θρησκεύματος σε κρατικά αρχεία και έγγραφα και της ύπαρξης θρησκευτικών συμβόλων και τελετών στο δημόσιο τομέα (αγιασμός, εκκλησιασμός, προσευχή, δοξολογίες, τρισάγια, θείες λειτουργίες)
-Η αντικατάσταση ή τροποποίηση νόμων που θεσμοθετούν διακρίσεις σχετιζόμενες με το θρήσκευμα, είτε θετικές είτε αρνητικές
-Η παύση κάθε κρατικής οικονομικής ενίσχυσης σε θρησκευτικούς οργανισμούς
-Η καταγραφή και εκτίμηση της ακίνητης περιουσίας των θρησκευτικών οργανισμών και η υποχρέωση των τελευταίων να υπόκεινται σε έλεγχο και φορολόγηση
-Η κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών και η αμερόληπτη διδασκαλία Θρησκειολογίας στο λύκειο

Δείτε την πλήρη πρόταση σε μορφή ερωτηματολογίου της Ένωσης Αθέων, που έχει στόχο να ενημερώσει τους ψηφοφόρους για την θέση του κάθε κόμματος σε καθένα από τα παραπάνω ζητήματα, εδώ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v