Ανοίγουν οι τράπεζες: Δείτε τι θα μπορείτε να κάνετε

Δείτε ποιες εργασίες θα μπορούν να πραγματοποιηθούν στα γκισέ των τραπεζών από την ερχόμενη εβδομάδα που ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους για το κοινό.
Ανοίγουν οι τράπεζες: Δείτε τι θα μπορείτε να κάνετε
Μετά από μισό μήνα τραπεζικής αργίας, οι ελληνικές τράπεζες ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους την προσεχή εβδομάδα για το κοινό. Ποιες εργασίες όμως θα μπορούμε να εκτελέσουμε στα γκισέ τους, δεδομένου ότι σταματά η τραπεζική αργία αλλά όχι τα capital controls; Δείτε παρακάτω τι προκύπτει από τις δηλώσεις των εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών:

*Δεν θα πραγματοποιούνται αναλήψεις από τα γκισέ, αλλά θα εξακολουθούμε να έχουμε την δυνατότητα ανάληψης 60€ ημερησίως από τα ΑΤΜ.
*Στα γκισέ θα πραγματοποιούνται οι υπόλοιπες «παραδοσιακές» συναλλαγές, δηλαδή καταθέσεις, μεταφορές από λογαριασμό σε λογαριασμό, πληρωμές κλπ).
*Εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπορούμε να κάνουμε αναλήψεις «σωρευτικά», δηλαδή αν δεν σηκώσουμε τα 60 ευρώ μία ημέρα, την επόμενη να μπορούμε να σηκώσουμε 120 ευρώ.
*Θα μπορεί, όποιος διαθέτει προθεσμιακή κατάθεση, να τη σπάσει μερικώς για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του – όχι να τα «σηκώσει», αλλά να κάνει πληρωμές με το σπάσιμό της. Όταν λήξει η προθεσμιακή και γίνει μέρος λογαριασμού ταμιευτηρίου, θα μπορεί να κάνει αναλήψεις.
*Το έμβασμα στο εξωτερικό που θα μπορούν να στέλνουν γονείς στα παιδιά τους που σπουδάζουν στο εξωτερικό θα φτάνει τα 5.000€ ανά τρίμηνο.
*Όποιος διαθέτει θυρίδα, θα έχει πρόσβαση σε αυτή και τα χρήματά της, αλλά σε συνεννόηση με την τράπεζα.
*Με ελληνικές κάρτες θα μπορούν να γίνονται κανονικά αγορές στο εξωτερικό, αλλά όχι αναλήψεις.
*Τα χρήματα που έρχονται από το εξωτερικό θα μπορούν να ληφθούν «στο χέρι» κατά το 80% - αν π.χ. κάποιος κάνει εξαγωγές και λάβει αμοιβή 1.000€ θα μπορέσει να «σηκώσει» άμεσα τα 800€.
*Θα υπάρχει ειδική επιτροπή που θα δέχεται αιτήματα για μεγάλες υποθέσεις, και υποκαταστήματα για μικρότερες υποθέσεις εισαγωγικών εταιριών.
*Υπάρχει η πρόθεση το όριο των αναλήψεων έως 60€ ημερησίως να αυξηθεί μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα των τραπεζών και την σταθεροποίηση του συστήματος.
*Αναμένεται η αναθεωρημένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ορίζει λεπτομερώς τι θα γίνει με το τουριστικό συνάλλαγμα – δηλαδή πόσα χρήματα μπορεί να έχει μαζί του ένας έλληνας που ταξιδεύει εκτός Ελλάδας, όριο που σήμερα βρίσκεται στα 10.000€.
*Όπως αναφέρει το Euro2day.gr, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί «τυράκι» στους καταθέτες που έσπευσαν να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, να τα φέρουν πίσω σε νέους λογαριασμούς σε ελληνικές τράπεζες και να θεωρηθούν «νέο χρήμα» το οποίο δεν θα υπόκειται στους περιορισμούς των capital controls.
*Για τις επιταγές, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να μπορούν να κατατεθούν κανονικά, και για όσες έχουν λήξει στο μεσοδιάστημα, η Δευτέρα να είναι η πρώτη μέρα λήξης ώστε να υπάρχει ένα οκταήμερο για την τακτοποίησή τους.

Δείτε όλες τις λεπτομέρειες για τις τραπεζικές εξελίξεις και όσα θα ισχύουν από Δευτέρα στο Euro2day.gr.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v