Έξι στους 10 Έλληνες ως 34 ετών μένουν με τους γονείς

Το 60% των νέων στην Ελλάδα μένουν με τους γονείς τους, αφού η οικονομική τους κατάσταση τους αναγκάζει να επιστρέψουν στο πατρικό τους - ή να μη φύγουν ποτέ από αυτό.
Έξι στους 10 Έλληνες ως 34 ετών μένουν με τους γονείς
Έξι στους δέκα νέους στην Ελλάδα μένουν με τους γονείς τους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσίευσε το Bloomberg. Σε αφιέρωμα με τίτλο «Τα πράγματα είναι τόσο άσχημα στην Ελλάδα που οι νέοι επιστρέφουν στο πατρικό τους», αναφέρεται πως ο αριθμός των Ελλήνων που δεν έχουν αρκετά χρήματα ώστε να συντηρήσουν το δικό τους σπίτι έχει εκτοξευθεί την τελευταία πενταετία, με αποτέλεσμα το 63,5% των νέων από 18 ως 34 ετών και το 50% των νέων από 25 ως 34 ετών να ζουν και πάλι με τους γονείς τους. Αυτό μάλιστα ισχύει ακόμη και για τους εργαζόμενους νέους.

Μεγαλύτερα ποσοστά νέων που μένουν με τους γονείς τους στην Ευρώπη σημειώνει μόνο η Ιταλία, αλλά όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στη γείτονα χώρα είναι διάσημη η αδυναμία των μαμάδων στα παιδιά τους και οι ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί. Στην περίπτωση της Ελλάδας, και με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η επιστροφή στο πατρικό οφείλεται σε δύο παράγοντες: Τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας, που δημιουργούν μηδαμινές προοπτικές για επαγγελματική αποκατάσταση, και τα υψηλά ποσοστά υπογεννητικότητας, καθώς οι νέοι Έλληνες αποφεύγουν να κάνουν οικογένεια. «Και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει;», αναφέρει η ιστοσελίδα, σημειώνοντας πως το να στήσει κανείς το σπιτικό του και να μεγαλώσει παιδιά είναι ακριβή υπόθεση, πόσο μάλλον για την Ελλάδα της κρίσης.

«Για την ώρα, οι γονείς μπορούν να συντηρήσουν τα ενήλικα παιδιά τους. Αλλά σύντομα, θα πρέπει να συμβεί το αντίστροφο. Και τότε, τι;», καταλήγει το ρεπορτάζ. Διαβάστε το εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v