5 τρόποι να… αγοράσεις την ευτυχία

Γίνεται να αγοράσεις την ευτυχία; Οι ερευνητές λένε ότι μπορείς να φτάσεις πολύ κοντά, ξοδεύοντας τα χρήματα που (δεν) έχεις σε κάτι που αξίζει.
5 τρόποι να… αγοράσεις την ευτυχία
Μπορούν τα χρήματα να σε κάνουν ευτυχισμένο; Πιθανότατα όχι. Υπάρχουν, όμως, πράγματα που αγοράζουμε –ή στα οποία εν πάση περιπτώσει ξοδεύουμε χρήματα– τα οποία μας κάνουν πιο χαρούμενους από άλλα. Ποια είναι αυτά; Όπως μεταδίδει το Time.com, με βάση το καινούριο βιβλίο Happy Money: The Science of Smarter Spending του καθηγητή του Harvard Michael Norton και της Elizabeth Dunn, τα εξής:

Το να αγοράζεις εμπειρίες: Σύμφωνα με έρευνες, το 57% των ανθρώπων δηλώνει πιο ευτυχισμένο μετά μια αγορά «εμπειρίας» (π.χ. ταξίδια, εισιτήρια συναυλιών, εξόδους με φίλους και πάει λέγοντας) απ’ ότι μετά από αγορές αντικειμένων.

Το να ξοδεύεις σε κάτι που κάνεις σπάνια: Σκεφτείτε ένα πολύ απλό παράδειγμα: Όταν βλέπετε την αγαπημένη σας σειρά σε μαραθώνιο 20 επεισοδίων, χαίρεστε το ίδιο ή λιγότερο με κάθε καινούριο επεισόδιο που περιμένετε μια εβδομάδα να βγει, μαζεύετε την παρέα στο σπίτι και το ανάγετε σε μια μορφή ιεροτελεστίας; Τα πράγματα που κάνουμε σπανιότερα τα εκτιμάμε περισσότερο.

Αγοράστε… χρόνο: Οι άνθρωποι που έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο έχουν, προφανώς, περισσότερες πιθανότητες να ασκηθούν, να κάνουν εθελοντική εργασία και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που συνδέονται με την ευτυχία μας. Αν βιαστήκατε να σκεφτείτε ότι με τα χρήματα δεν μπορείς να αγοράσεις χρόνο, ξανασκεφτείτε το: Πληρώνοντας κάποιον για να κάνει τις δουλειές του σπιτιού, για παράδειγμα, αγοράζετε τον χρόνο που θα χρειαζόσασταν για να τις κάνετε εσείς. Παραγγέλνοντας delivery αγοράζετε τον χρόνο που θα ξοδεύατε για να μαγειρέψετε. Και όσο περισσότερο ελεύθερο χρόνο εξασφαλίζετε στον εαυτό σας, τόσο πιο ευτυχισμένοι γίνεστε.

Πληρώστε τώρα, καταναλώστε αργότερα: Σε ένα πείραμα που διεξήχθη πρόσφατα, ζητήθηκε από δύο γκρουπ φοιτητών να διαλέξουν την σοκολάτα που προτιμούσαν ανάμεσα σε δύο διαφορετικές παραλλαγές μιας συγκεκριμένης μάρκας. Εν συνεχεία, το πρώτο γκρουπ έφαγε αμέσως την σοκολάτα που ζήτησε, ενώ το δεύτερο περίμενε για μισή ώρα. Τα μέλη του δεύτερου γκρουπ όχι μόνο δήλωσαν περισσότερο ευχαριστημένοι από την σοκολάτα τους, αλλά και ότι ήταν περισσότερο πιθανό να την αγοράσουν την επόμενη φορά που θα τη βρουν στο σούπερ μάρκετ.

Επενδύστε στους άλλους: Έχει αποδειχθεί μέσα από πολλές διαφορετικές έρευνες, πως οι άνθρωποι που ξοδεύουν χρήματα για τους φίλους ή την οικογένειά τους αισθάνονται σημαντικά πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που ξοδεύουν χρήματα για τον εαυτό τους.

Πηγή: Time.com


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v