Γιατί δεν κάνει το πρώτο βήμα;

Γιατί, ενώ είναι εμφανές ότι ενδιαφέρεται, δεν παίρνει την απόφαση να κάνει το πρώτο βήμα; Έχουμε όλες τις πιθανές απαντήσεις.
Γιατί δεν κάνει το πρώτο βήμα;
της Ηρώς Κουνάδη

Το βλέπεις στα μάτια του/της κάθε φορά που σε κοιτάζει. Έχεις γίνει εξπέρ στο να διαβάζεις τη γλώσσα του σώματος και να αποκωδικοποιείς κάθε πιθανό και απίθανο υπονοούμενο-που-μπορεί-μόνο-στο-μυαλό-σου-να-είναι-υπονοούμενο. Σε πιο προχωρημένα στάδια, κοντεύετε να γίνετε φίλοι, τόσο συχνά που μιλάτε στο τηλέφωνο, βρίσκεστε για καφέδες, κάνετε πράγματα μαζί. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είστε φίλοι. Δεν είστε, βέβαια, και τίποτα άλλο, αφού κανείς από τους δυο σας δεν λέει να κάνει το πρώτο βήμα προς τα εκεί που λογικά είναι γραφτό να πάει η σχέση σας.

Και μπορεί εσύ να έχεις στο μυαλό σου έναν πολύ σοβαρό λόγο για να μην κάνεις το πρώτο βήμα (είσαι πιο ντροπαλός/ή από εκείνον/η, είσαι γυναίκα της παλιάς σχολής και θεωρείς δεδομένο ότι ο άνδρας πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα, διάβασες στο ωροσκόπιό σου να μην κάνεις βιαστικές κινήσεις αυτή την περίοδο…) τι γίνεται όμως με εκείνον/η; Γιατί δεν κάνει το πρώτο βήμα, ενώ δείχνει να ενδιαφέρεται για σένα; Εμείς είμαστε εδώ, με όλες τις πιθανές απαντήσεις επί τάπητος…

Φοβάται την απόρριψη: Ο νούμερο ένα λόγος που η ανθρωπότητα δεν έχει προοδεύσει όσο θα έπρεπε. Όλοι φοβόμαστε την αποτυχία, και η αποτυχία στην περίπτωσή σας είναι η απόρριψη: εκείνη η στιγμή που το αντικείμενο του πόθου σου σε κοιτάζει σαν κουτάβι (σαν να είσαι εσύ κουτάβι) και αρχίζει να λέει ό,τι δεν ήθελες ποτέ να ακούσεις, ότι παρεξήγησες, και σε βλέπει σαν φίλο/μάνα/πατέρα/αδερφό/ξάδερφο, σε αγαπάει αλλά όχι με την ερωτική έννοια της αγάπης και άλλα τέτοια τρομακτικά. Εφιάλτης χειρότερος κι από εκείνον στο δρόμο με τις λεύκες, ούτε στον εχθρό μας.

Δεν έχει καταλάβει ότι ενδιαφέρεσαι: Τι μπορείς τώρα να κάνεις για να του φύγει ο φόβος της απόρριψης και να κάνει επιτέλους το πρώτο βήμα; Να δείξεις πιο ξεκάθαρα ότι ενδιαφέρεσαι. Εδώ έχουμε συγκεντρώσει 50 διαφορετικούς τρόπους για να το πεις… χωρίς να το πεις. Αν τους εφαρμόσεις όλους και πάλι δεν το πιάσει, λυπούμαστε αλλά πρόκειται για ανίατη περίπτωση, ή θα φύγεις τρέχοντας ή θα κάνεις το πρώτο βήμα εσύ.

Δεν είναι σίγουρος ότι ενδιαφέρεται εκείνος: Ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος αν δεν υπήρχαν άνθρωποι που φλερτάρουν «έτσι, για την φάση». Υπάρχουν, όμως. Κι ενώ εσύ καταλαβαίνεις ότι σε γουστάρουν και (νομίζεις ότι) αποκωδικοποιείς κάθε παραμικρό υπονοούμενο, εκείνοι σε θυμούνται μόνο όταν σε βλέπουν. Σκληρό, αλλά πραγματικό: Αν έχει περάσει πολύς καιρός που φλερτάρει ξεκάθαρα μαζί σου, αλλά δεν λέει με τίποτα να το πάει παρακάτω, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να έχει σκοπό να μείνει εκεί –στο φλερτ. Αυτό οι γιαγιάδες μας το λέγαν’ «λάδι πολύ και τηγανίτα τίποτα». Και θα σε συμβούλευαν να μείνεις μακριά του. Σε άλλη ήπειρο, κατά προτίμηση.

Δεν είναι των γρήγορων αποφάσεων: Για να μην αδικήσουμε, βέβαια, τους πάντες συλλήβδην, δεν υπάρχουν μόνο οι «παίκτες» που φλερτάρουν για να φλερτάρουν, αλλά και οι άνθρωποι που είναι λίγο πιο, πώς να το πούμε, βραδυφλεγείς στις αποφάσεις τους. Εκείνοι που περνάνε ωραία μαζί σου, σε σκέφτονται και λίγο το βράδυ πριν κοιμηθούν, βλέπουν κάτι που τους θυμίζει εσένα και σπεύδουν να σου στείλουν μήνυμα, αλλά δεν έχουν κάνει την πράξη στο μυαλό τους, ότι ένα κι ένα κάνει δύο, και το άθροισμα αυτών των πραγμάτων το λέμε έρωτα. Ή ναι μεν τους έχει περάσει από το μυαλό αυτή η πανανθρώπινη αλήθεια, αλλά δεν θέλουν να την παραδεχτούν ούτε στον εαυτό τους, γιατί ο έρωτας είναι επικίνδυνο πράγμα/ την προηγούμενη φορά πληγώθηκαν άσχημα/ έχουν πολλές δουλειές αυτή την περίοδο/ περνάνε πολύ ωραία μαζί σου τώρα για να το χαλάσουν. Όπως έχουμε πει και ξαναπεί, βέβαια, ο έρωτας δεν είναι από τα συναισθήματα που σου αφήνουν επιλογές –δωσ’ του λίγο χρόνο και θα βρει από μόνος του έναν τρόπο να εκφραστεί.

Είναι ήδη δεσμευμένος: Η αμέσως εκνευριστικότερη κατηγορία από τους ανθρώπους που φλερτάρουν για χαβαλέ είναι εκείνοι που φλερτάρουν για χαβαλέ ενώ είναι δεσμευμένοι. Και αν το ξέρεις ότι είναι δεσμευμένοι όλα καλά κι ωραία, μπαίνετε κι οι δύο σε αυτό το επικίνδυνο παιχνιδάκι κοινή συναινέσει. Τι γίνεται, όμως, αν δεν το ξέρεις; Δύο επιλογές: Είτε αφήνεις τον χρόνο να το δείξει (κάποια στιγμή το δείχνει), είτε παίρνεις βαθιά ανάσα και κάνεις εσύ το πρώτο βήμα. Αν μη τι άλλο, είσαι τυχερός/η εν τη ατυχία και τη αγνοία σου, γιατί δεν πρόκειται να ακούσεις τις σαχλαμάρες ότι σε αγαπάει φιλικά. Θα σου πει ότι έχει ήδη σχέση, κι εσύ θα έχεις το ελεύθερο να του πεις ότι ανήκει στην αμέσως εκνευριστικότερη κατηγορία από τους ανθρώπους που φλερτάρουν για χαβαλέ. Ίσως και όχι τόσο ευγενικά.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v