Θέλετε υγιή μωρά; Πηγαίνετε σε «πράσινες» γειτονιές!

Οι έγκυες γυναίκες που ζουν σε γειτονιές με πάρκα, δέντρα και γκαζόν έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν υγιή μωρά, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.
Θέλετε υγιή μωρά; Πηγαίνετε σε «πράσινες» γειτονιές!
Είστε έγκυος; Ζείτε σε «πράσινη» γειτονιά με πάρκα, δέντρα και κήπους; Τότε, σύμφωνα με νέα αμερικανο-καναδική επιστημονική έρευνα, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσετε ένα υγιέστατο μωράκι σε σχέση με τις εγκύους που ζουν σε αστικές περιοχές, χωρίς πολύ πράσινο.

Μάλιστα, οι ερευνητές με επικεφαλής τον περιβαλλοντικό επιδημιολόγο Πέρι Χάισταντ του Κολλεγίου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, ανέφεραν ότι η θετική συσχέτιση μεταξύ του πράσινου στις γειτονιές και του τοκετού, ισχύει ακόμα και αν απομονωθούν παράγοντες όπως το μέσο εισόδημα, η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο θόρυβος.

«Η έρευνα όντως αποδεικνύει ότι το πράσινο επηρεάζει θετικά την έκβαση ενός τοκετού με άλλους τρόπους, όπως ψυχολογικούς ή κοινωνικούς», αναφέρει ο Χαίσταντ ενώ προσθέτει πως χρειάζεται να γίνουν και άλλες μελέτες για να διαπιστωθεί το κατά πόσον οι επιπλέον πράσινοι χώροι παρέχουν περισσότερες κοινωνικές ευκαιρίες ενθαρρύνοντας έτσι την αίσθηση ότι ένας άνθρωπος ανήκει σε μια κοινότητα ή αν έχουν ψυχολογικές επιπτώσεις, μειώνοντας το στρες και τη κατάθλιψη.

Οι ερευνητές μελέτησαν παραπάνω από 64.000 γεννήσεις στο Βανκούβερ μεταξύ του 1999 και το 2002 και βρήκαν ότι οι πολύ πρόωροι τοκετοί είναι 20% λιγότερο συχνοί και οι μέτρια πρόωροι τοκετοί 13% λιγότερο συχνοί μεταξύ των γυναικών που ζουν σε πολύ πράσινες γειτονιές. Επίσης, τα νεογέννητα από περιοχές με αρκετό πράσινο ζυγίζουν κατά μέσο όρο 45 γραμμάρια παραπάνω σε σχέση με τα μωρά των γειτονιών με λίγο πράσινο.

Ν.Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v