Μικρά μυστικά για έναν ευτυχισμένο γάμο

Όπου γάμος και… χαρά; Όχι πάντα. Η ευτυχία στην εις γάμον κοινωνία απαιτεί προσπάθεια και εν μέρει στρατηγική. Επτά μυστικά που μεγαλώνουν ευτυχισμένα ζευγάρια.
Μικρά μυστικά για έναν ευτυχισμένο γάμο
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η ευτυχία σε ένα ζευγάρι/γάμο, δεν είναι κάτι που έρχεται ουρανοκατέβατα. Πρόκειται για ένα πολύτιμο αγαθό το οποίο αποκτιέται με συνεχή προσπάθεια και ελάχιστη ή καθόλου επανάπαυση. 

Ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός διαζυγίων μαρτυρά το πόσο δύσκολο είναι να καρπωθεί ένα ζευγάρι αυτό το αγαθό, αφού περάσει ένας Χ αριθμός χρόνων. «Μα καλά, δηλαδή στιγμή τα ευτυχισμένα ζευγάρια είναι πάντα ευτυχισμένα»; Φυσικά και όχι. Ένα από τα βασικά μυστικά των ευτυχισμένων ζευγαριών, είναι ότι δεν είναι πάντα ευτυχισμένα. Εξυπακούεται πως έχουν τις αρνητικές τους στιγμές. Όμως σε κάθε περίπτωση γνωρίζουν πολύ καλά πώς μπορούν να εξισορροπήσουν τις στιγμές αυτές χρησιμοποιώντας ως αντίβαρο κάποιες συγκεκριμένες «τακτικές». Παρακάτω συγκεντρώσαμε επτά από τις πλέον αποτελεσματικές.

Κρατήστε την προσωπική σας ζωή

Ενώ η υπερβολική ανεξαρτητοποίηση – αυτή που οδηγεί στην απιστία ή την υπερβολική ενασχόληση με τη δουλειά – μπορεί να αποτελέσει αιτία χωρισμού, η υπερβολική… εξάρτηση σε έναν γάμο είναι εξίσου αρνητική. Ένας επιτυχημένος γάμος θα πρέπει να βασίζεται στον διαχωρισμό της προσωπικής ζωής του ζευγαριού. Και οι δύο σας θα πρέπει να έχετε ξεχωριστές ζωές και να νοιώθετε άνετα σαν άτομα, χωρίς να ζείτε αποκλειστικά ως… έτερα μισά.

Χαρείτε τα καλά νέα
Φαίνεται ότι το διαζύγιο δεν αφορά τόσο την αύξηση των αρνητικών που χωρίζουν το ζευγάρι, αλλά στην μείωση των θετικών που το ενώνουν. Τα καλά νέα στη ζωή σας είναι αυτά τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη σημασία και έτσι θα πρέπει να τα «γιορτάζετε» με τον σύντροφό σας αν θέλετε να είστε ευτυχισμένοι μαζί. Τα ζευγάρια τα οποία δίνουν βάση στις καλές στιγμές είναι περισσότερο δεμένα, πιο ειλικρινή, έχουν αμοιβαία εμπιστοσύνη και είναι περισσότερο ικανοποιημένα από τη σχέση τους. Σημασία δεν έχει ο/η σύντροφός σας να είναι περήφανος για τα επιτεύγματά σας, αλλά να σας το δείχνει κιόλας.

Ο κανόνας του 5 προς 1
Πόσες καλές στιγμές χρειάζεστε για να «καλύψετε» τις κακές; Η επιστήμη αναφέρει ότι ο λόγος είναι πέντε προς μία. Δεν χρειάζεται βέβαια να μετράτε κάθε θετική ή αρνητική σας στιγμή με τον/την σύζυγό σας αλλά αν καταλήξουν να εξισώνονται, τότε οι πιθανότητες για διαζύγιο αυξάνονται ραγδαία. Επίσης, ένα «συγγνώμη μωρό μου» δεν κάνει δουλειά μετά από κάποια «κακή» στιγμή και ενδεχομένως να πρέπει να κάνετε κάτι παραπάνω για να εξισορροπήσετε το… κλάσμα.

Κρατήστε τις απαιτήσεις σας ψηλά
Ολοένα και περισσότερα ζευγάρια κατηγορούνται πως έχουν υπερβολικά μεγάλες απαιτήσεις από τον γάμο τους. Η πραγματικότητα δείχνει όμως το αντίθετο. Τα ζευγάρια που περιμένουν το κάτι παραπάνω, παίρνουν το κάτι παραπάνω. Σε καμία περίπτωση μη συμβιβαστείτε με έναν γάμο δεύτερης διαλογής. Άνθρωποι που έχουν ιδεαλιστικά πρότυπα, άνθρωποι που πραγματικά θέλουν να τους συμπεριφέρονται σωστά και που ζητούν την αγάπη και το πάθος από τον γάμο τους, καταλήγουν να έχουν αυτά που ζητούν. Άνδρες και γυναίκες με χαμηλά στάνταρτ, που δεν απαιτούν να τους συμπεριφέρονται σωστά καταλήγουν σε σχέσεις που δεν τους προσφέρουν αυτά που αναζητούν.

Κάντε περισσότερο σεξ
Ηλίου φαεινότερο. Όσο ‘φορτώνετε’ χρόνια γάμου, το πάθος αναπόφευκτα μειώνεται. Παρ’ όλα αυτά, το σεξ είναι υγιές και έχει δεκάδες οφέλη τόσο στον οργανικό όσο και στον συναισθηματικό τομέα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αμελήσετε. Με τον καιρό, το συχνό σεξ θα βελτιώσει τη διάθεσή σας, θα σας κάνει περισσότερο υπομονετικούς και λιγότερο γκρινιάρηδες. Απαραίτητα συστατικά για μια υγιή σχέση, εν ολίγοις.

Συζητήστε το
Δεν είναι σπάνιο, ακόμη και για τα ευτυχισμένα ζευγάρια, να υπάρχουν λογομαχίες ή οργή σε στιγμές που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να ήταν ευχάριστες και ρομαντικές. Μια καλή τακτική που βοηθά στην ευτυχία του ζευγαριού, είναι η συμφωνία από κοινού να οριστούν χρονικές περίοδοι που ότι και να συμβεί, θα αποφεύγουν το διαπληκτισμό. Εάν υπάρχει ένα επίμαχο ζήτημα, μπορείτε να ορίσετε έναν συγκεκριμένο χρόνο για συζήτηση και ξεκαθάρισμά του.

Ενθουσιαστείτε!
Τα ζευγάρια δεν χρειάζονται περισσότερες ‘ευχάριστες’ δραστηριότητες. Αυτό που χρειάζονται είναι περισσότερες συναρπαστικές δραστηριότητες, έτσι ώστε να διατηρηθεί εκείνη η «κάψα» που ένοιωσαν όταν ερωτεύτηκαν για πρώτη φορά. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσα ζευγάρια έχουν προσπαθήσει – με επιτυχία – να αναβιώσουν τις συναρπαστικές βραδιές των πρώτων χρόνων ήταν περισσότερο ευχαριστημένα από τον γάμο τους σε σχέση με όσα απλά πέρασαν μια ευχάριστη βραδιά. Τι κρατάμε από αυτό; Προστατέψτε τον γάμο σας δοκιμάζοντας συνεχώς νέα πράγματα και με το να μοιράζεστε νέες εμπειρίες με τον/την σύντροφό σας. Αποφύγετε τις παλιές συνήθειες – ακόμα και αν είναι καλές – και κάντε κάτι φρέσκο και διαφορετικό, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v