Ευτυχισμένη σχέση χάρη… στην ορμόνη του έρωτα

Η ορμόνη οξυτοκίνη «ευθύνεται» για την ενδυνάμωση των συναισθημάτων σε μια σχέση, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.
Ευτυχισμένη σχέση χάρη… στην ορμόνη του έρωτα
Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ ανακαλύπτει νέες λειτουργείες της ορμόνης οξυτοκίνης, που είναι γνωστό ότι ενδυναμώνει το δεσμό ανάμεσα στη μητέρα και το νεογέννητο παιδί της. Δεν «φταίει» καθόλου ο ρομαντισμός για την διατήρηση μιας επιτυχούς ερωτικής σχέσης, αλλά η περιζήτητη ορμόνη. Ουσιαστικά η οξυτοκίνη βοηθά στην θεμελίωση μόνιμων δεσμών μεταξύ των ερωτευμένων, μετά από τον αρχικό ενθουσιασμό που παρατηρείται σε μια ερωτική σχέση.

Παλαιότερες έρευνες μάλιστα είχαν δείξει, πως τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης στο πλάσμα του αίματος, αλλά και σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, μπορεί να είναι ενδεικτικά της έντασης των συναισθημάτων που τρέφει ο ένας για τον άλλον. Οι υψηλές τιμές της ορμόνης σχετίστηκαν με μεγαλύτερη συναισθηματική ανταπόκριση ανάμεσα στα ζευγάρια, ενώ έδειξαν ποιοι εραστές είναι πιο πιθανό να μείνουν μαζί για περισσότερο διάστημα, ανάλογα με τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης στο αίμα τους.

Προφανώς και η φαρμακευτική βιομηχανία θα επωφεληθεί από αυτήν την ανακάλυψη διότι ήδη έχει δημιουργηθεί το «μαγικό φίλτρο» - συμπληρώματα οξυτοκίνης. Οι επιστήμονες ωστόσο προειδοποιούν πως μεγάλες ποσότητες της συγκεκριμένης ουσίας στον οργανισμό ενδέχεται να προκαλέσουν υπερβολικό άγχος, αγωνία και ανησυχία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v