Συντελεστές ΦΑΠ: Η Δάφνη ακριβότερη από την Εκάλη!

Μεγάλες αντιφάσεις στον τρόπο υπολογισμού του ΦΑΠ για τις περιοχές που είναι εκτός του καθεστώτος αντικειμενικών αξιών.
Συντελεστές  ΦΑΠ: Η Δάφνη ακριβότερη από την Εκάλη!
Σε ευτράπελα καταλήγει σε αρκετές περιπτώσεις η απόπειρα του υπουργείου Οικονομικών να θέσει νέους συντελεστές φόρου ακίνητης περιουσίας σε 457 εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού περιοχές.

Οι τιμές αυτές σε πολλές περιπτώσεις δεν αντιστοιχούν στις αντικειμενικές αξίες των περιοχών, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά σχετικά με την μέθοδο υπολογισμού των τιμών αυτών.

Η απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης, προβλέπει ότι οι τιμές θα ισχύσουν αναδρομικά από το 2011 και θα λειτουργήσουν αποκλειστικά για την επιβολή του ΦΑΠ των ετών 2011-2013.

Συμφωνά με το υπουργείο Οικονομικών η αξία των οικοπέδων για τα οποία δεν ισχύουν οι αντικειμενικές άξιες, υπολογίζεται με βάση την κατώτερη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο του οικοπέδου του δήμου.

Η μέθοδος υπολογισμού του υπουργείου, όμως φαίνεται να μην έχει ακολουθηθεί καθώς παρατηρούνται μεγάλες αντιφάσεις.

Για παράδειγμα ο ΦΑΠ για τα εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού οικόπεδα στον δήμο Δάφνης είναι 1.600 ευρώ ανά τ.μ. ενώ η ανώτερη αντικειμενική αξία είναι δεν υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ ανά τ.μ. Επίσης, ενδεικτικό του παραλογισμού είναι το γεγονός ότι, ο ΦΑΠ για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα στην Εκάλη και την Κηφισιά είναι μόλις 1.320 ευρώ.

Επίσης το υπουργείο υπολογίζει την τιμή για το ΦΑΠ στην Αγία Παρασκευή στα 960 ευρώ το τ.μ. ενώ για την Πεντέλη, η οποία είναι ακριβότερη περιοχή, η τιμή είναι μόλις 395 ανά τ.μ.

Η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2011 και 2012 θα ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, έτσι ώστε η πρώτη δόση να καταβληθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v