ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Η κρίση ευνοεί την Γερμανία… κατά 80 δισ. ευρώ

Κατά 80 δισ. ευρώ πλουσιότερη έχει ως τώρα κάνει την Γερμανία η κρίση, σύμφωνα με την έκθεση του Institute for World Economy.

Η κρίση ευνοεί την Γερμανία… κατά 80 δισ. ευρώ

Στην έκθεση του, το Institute for World Economy υποστηρίζει ότι η χαμηλή απόδοση των γερμανικών ομολόγων που άρχισε να παρατηρείται το 2009, όταν και ξεκίνησε η κρίση, έχει ωφελήσει τόσο τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, όσο και τα ομοσπονδιακά κρατίδια.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση υποστηρίζει ότι οι πληρωμές τόκων, στις οποίες προχώρησε το γερμανικό δημόσιο το 2012, ήταν κατά 10 δις. λιγότερες σε σχέση με τον μέσο όρο των επιτοκίων της περίοδο 1999-2008.

Αν προσθέσει κανείς τα ποσά που έχει «γλιτώσει» η Γερμανία από την χαμηλή απόδοση των ομολόγων της κατά την περίοδο 2009-2013, φαίνεται ότι ο γερμανικός προϋπολογισμός έχει επωφεληθεί κατά 80 δισ. ευρώ.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι αυτή η χαμηλή απόδοση παρατηρείται λόγω της κρίσης, η οποία έχει πλήξει αρκετές ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) όσον αφορά τα επιτόκια δανεισμού.

Ακόμη φαίνεται ότι, σχεδόν 2 δις. από τα 10 δισ. που εξοικονόμησε η Γερμανία το 2012 και σχεδόν 3 δισ. το 2013 οφείλονται στο φαινόμενο «safe haven», το οποίο σχετίζεται και με τον κίνδυνο που πλανάται πάνω από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Όπως προβλέπει η έκθεση, η χαμηλή απόδοση των γερμανικών ομολόγων, θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ποιος είπε ότι δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα μηχανές του χρόνου; Ήδη υπάρχουν. Λέγονται βιβλία."

Robert Benchley, Αμερικανός αρθρογράφος

 • 532 — Καταστέλλεται η Στάση του Νίκα.
  1823 — Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.
  1896 — Γίνεται η παρουσίαση της πρώτης μηχανής ακτινών Χ στη Νέα Υόρκη.
  1923 — Η Ελλάδα γίνεται η τελευταία χώρα που υιοθετεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Τίθεται σε ισχύ την 16η Φεβρουαρίου, η οποία γίνεται η 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
  1965 — Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς.
  1996 — Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός, με 86 έναντι 75 ψήφους του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v