Η κρίση ευνοεί την Γερμανία… κατά 80 δισ. ευρώ

Κατά 80 δισ. ευρώ πλουσιότερη έχει ως τώρα κάνει την Γερμανία η κρίση, σύμφωνα με την έκθεση του Institute for World Economy.
Η κρίση ευνοεί την Γερμανία… κατά 80 δισ. ευρώ
Στην έκθεση του, το Institute for World Economy υποστηρίζει ότι η χαμηλή απόδοση των γερμανικών ομολόγων που άρχισε να παρατηρείται το 2009, όταν και ξεκίνησε η κρίση, έχει ωφελήσει τόσο τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, όσο και τα ομοσπονδιακά κρατίδια.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση υποστηρίζει ότι οι πληρωμές τόκων, στις οποίες προχώρησε το γερμανικό δημόσιο το 2012, ήταν κατά 10 δις. λιγότερες σε σχέση με τον μέσο όρο των επιτοκίων της περίοδο 1999-2008.

Αν προσθέσει κανείς τα ποσά που έχει «γλιτώσει» η Γερμανία από την χαμηλή απόδοση των ομολόγων της κατά την περίοδο 2009-2013, φαίνεται ότι ο γερμανικός προϋπολογισμός έχει επωφεληθεί κατά 80 δισ. ευρώ.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι αυτή η χαμηλή απόδοση παρατηρείται λόγω της κρίσης, η οποία έχει πλήξει αρκετές ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) όσον αφορά τα επιτόκια δανεισμού.

Ακόμη φαίνεται ότι, σχεδόν 2 δις. από τα 10 δισ. που εξοικονόμησε η Γερμανία το 2012 και σχεδόν 3 δισ. το 2013 οφείλονται στο φαινόμενο «safe haven», το οποίο σχετίζεται και με τον κίνδυνο που πλανάται πάνω από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Όπως προβλέπει η έκθεση, η χαμηλή απόδοση των γερμανικών ομολόγων, θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v