Καταπέλτης η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την ΔΕΗ

Αντί να νοικοκυρέψει τα οικονομικά της, αύξησε τα τιμολόγια, λέει εμμέσως πλην σαφώς για την ΔΕΗ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία με γνωμοδότησή της αναφέρει πως η ΔΕΗ έχει τεράστια περιθώρια μείωσης του λειτουργικού της κόστους.
Καταπέλτης η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την ΔΕΗ
Παρά τις μισθολογικές της περικοπές, η ΔΕΗ δεν έχει μειώσει σχεδόν καθόλου τα λειτουργικά της έξοδα, παρ’ ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία δημοσιεύθηκε μέσω της «Διαύγειας».

Με άλλα λόγια, αντί να νοικοκυρέψει τα έξοδά της, η ΔΕΗ απλώς προσπάθησε να αυξήσει τα έσοδα, αυξάνοντας αντίστοιχα τα τιμολόγιά της και επιβαρύνοντας του πολίτες.

Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ έκρινε πως θα μπορούσαν να γίνουν περικοπές στο κόστος των ρύπων, της λειτουργίας των μονάδων, των ορυχείων, ακόμη και του τομέα εμπορίας. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ είχε ζητήσει επιτρεπόμενο έσοδό της για το νέο έτος 4,82 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η ΡΑΕ το χαμήλωσε στα 4,268 δισεκατομμύρια.

Επίσης, η Αρχή σημείωσε πως το κόστος των ρύπων θα ήταν χαμηλότερο αν η ΔΕΗ είχε φροντίσει να αξιοποιήσει εγκαίρως μια σειρά από εργαλεία που είχε εδώ και καιρό στην διάθεσή της, όπως η προαγορά δικαιωμάτων CO2 σε χαμηλές τιμές, όπως έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες ηλεκτρισμού.

«Παρά τις σημαντικές μειώσεις που έχουν ήδη σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο κόστος μισθοδοσίας της ΔΕΗ, το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, όπως προϋπολογίζεται από τη ΔΕΗ για το 2013, δεν ακολουθεί τις μειώσεις αυτές, αντιθέτως παραμένει σταθερό για τη δραστηριότητα της παραγωγής (μονάδες), ενώ στην περίπτωση της εμπορίας αυξάνεται κατά περίπου 24% συγκριτικά με το ποσό που είχε κριθεί ως εύλογο από της ΡΑΕ για το 2012», αναφέρεται στην γνωμοδότηση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v