Το Facebook αποζημιώνει τα θύματα των sponsored stories του

Δέκα δολάρια αποζημίωση προσφέρθηκε να δώσει το Facebook σε κάθε χρήστη που θίχτηκε από την χρήση του ονόματός του σε διαφημίσεις και υπέβαλλε αγωγή κατά της εταιρείας. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι οι όροι χρήσης είναι σαφείς και η εν λόγω πρακτική δεν έρχεται σε αντίθεση μαζί τους.
Το Facebook αποζημιώνει τα θύματα των sponsored stories του
Έχετε παρατηρήσει τα ονόματα φίλων σας κάτω από διαφημίσεις στο Facebook; Βλέπετε, ας πούμε, την διαφήμιση μιας μάρκας μπύρας, και από κάτω ότι «ο τάδε φίλος σας και 5 άλλοι δήλωσαν πως τους αρέσει αυτό». Οι διαφημίσεις αυτές λέγονται sponsored stories και εμφανίζονται τόσο στη δεξιά στήλη της (οποιασδήποτε) σελίδας στο Facebook, όσο και στα news feed των χρηστών, σαν κανονικά post, ιδιαίτερα τώρα τελευταία.

Μετά από εκατομμύρια αγωγές που κατατέθηκαν εναντίον της, από τα θύματα των sponsored stories οι οποίοι είδαν το όνομά τους να εμφανίζεται σε διαφημίσεις χωρίς τη θέλησή τους, η εταιρεία δήλωσε σήμερα ότι προτίθεται να αποζημιώσει καθέναν από τους ενάγοντες με 10 δολάρια. Για την ακρίβεια, η εταιρεία προτίθεται να πληρώσει το ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα μοιραστεί σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, δικηγόρους και τα 125 εκατομμύρια των χρηστών που έχουν υποβάλλει αγωγές κατά της εταιρείας.

Το ποσό των δέκα δολαρίων που αντιστοιχεί σε κάθε χρήστη προκύπτει, σύμφωνα με το Wired, από την διαπίστωση ότι ελάχιστοι από τους ενάγοντες θα μπουν στην γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται για να λάβουν την (ούτως ή άλλως πολύ μικρή) αποζημίωσή τους. Αν το έκαναν όλοι, το ποσό που θα αντιστοιχούσε στον καθένα –αφού αφαιρούσαμε τα δέκα εκατομμύρια δολάρια των δωρεών σε ανθρωπιστικές οργανώσεις– θα ήταν 2 cents.

Η εταιρεία από την πλευρά της, εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία αποσαφηνίζει τους όρους χρήσης με τους οποίους έχουν συμφωνήσει κατά την εγγραφή τους όλοι οι χρήστες της σελίδας. «Μας δίνετε την άδεια να χρησιμοποιήσουμε το όνομά σας, την φωτογραφία του προφίλ σας, το περιεχόμενο και τις πληροφορίες σε σχέση με το εμπορικό περιεχόμενο (όπως για παράδειγμα μια μάρκα που σας αρέσει). Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπετε σε μια εταιρεία ή άλλη οντότητα να μας πληρώσει για να εμφανίσει το όνομά σας και/ ή την φωτογραφία προφίλ σας μαζί με την πληροφορία που έχετε παρέχει. Αν έχετε ορίσει η συγκεκριμένη πληροφορία να εμφανίζεται σε συγκεκριμένο κοινό (σ.σ. στον κύκλο των στενών σας φίλων, για παράδειγμα) θα σεβαστούμε αυτήν σας την επιλογή όταν χρησιμοποιήσουμε τη συγκεκριμένη πληροφορία».

Η επόμενη σελίδα στη δικαστική διαμάχη των δύο πλευρών, προγραμματίζεται για τις 25 Οκτωβρίου.

Πηγή: Wired.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v