Ignite Athens: Η καινοτομία… πάει στη Στέγη

Είκοσι ομιλητές, πέντε λεπτά, δεκαπέντε slides, πολλές φρέσκες ιδέες. Αυτό είναι το concept του Ignite, που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αναμένεται να συγκεντρώσει τα πιο καινοτόμα μυαλά με σύνθημα «Διαφωτίστε μας, αλλά κάντε γρήγορα».
Ignite Athens: Η καινοτομία… πάει στη Στέγη
του Γιώργου Κόκουβα

«Αργκό για τους παράξενους ή μη-mainstream ανθρώπους», «ειδικοί ή πορωμένοι με τους υπολογιστές ή κάποιο άλλο χόμπι», «εκκεντρικά ή κατά κάποιον τρόπο αντιπαθητικά άτομα, ειδικά όταν θεωρούνται υπερβολικά ευφυείς». Αναζητώντας τον ακριβή ορισμό της λέξης «geek» στο διαδίκτυο, συναντήσαμε πολλές αλλά όχι απολύτως ακριβείς απόπειρες. Τον πιο επιτυχημένο ορισμό, όμως, τον έδωσε ένας χρήστης του Urban Dictionary, που έγραψε λακωνικά: «Geeks είναι αυτοί που πειράζεις όταν είσαι στο σχολείο και καταλήγεις να δουλεύεις γι’ αυτούς όταν μεγαλώσεις».

Ο θεσμός των Ignite events αποδέχεται, αλλά και αποδεικνύει περίτρανα την παραπάνω διαπίστωση, καθώς συγκεντρώνει τους απανταχού geeks από όποια πόλη του κόσμου περνά, για να ερεθίσει την δημιουργικότητα και την φαντασία τους, μέσα από σύντομες παρουσιάσεις νέων ιδεών. Για πρώτη φορά στα έξι χρόνια ζωής του, το Ignite έρχεται στην Ελλάδα, για μια βραδιά γεμάτη ιδέες από «startupers, πρωτοπόρους, οραματιστές, μελλοντικούς ηγέτες και ονειροπόλους», που θα συστεγαστούν στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. 

Τι είναι το Ignite Athens;

Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα απόγευμα (και συγκεκριμένα αυτό της 20ης Σεπτεμβρίου) σύντομων παρουσιάσεων, κατά τις οποίες κάθε «ομιλητής» έχει στην διάθεσή του πέντε λεπτά και είκοσι slides (τα οποία εναλλάσσονται αυτόματα στην κεντρική οθόνη ανά 15 δευτερόλεπτα) για να παρουσιάσει την ιδέα του, αυτό που τον ενδιαφέρει, τον παθιάζει και του εξάπτει την φαντασία και τη δημιουργικότητα.

Είκοσι παρουσιαστές θα περάσουν από το βήμα, ενώ κοινό και κριτική επιτροπή θα επιλέξουν την καλύτερη ιδέα, η οποία θα παρουσιαστεί στο Global Ignite Week στις ΗΠΑ, μπροστά σε σημαντικούς επενδυτές και επιχειρηματίες – μάλιστα η ιδέα της κριτικής επιτροπής εφαρμόζεται για πρώτη φορά εδώ.

Η ιδέα του Ignite γεννήθηκε στο Seattle το 2006, από τους Brady Forrest, μετρ του τεχνολογικού τμήματος της O’Reilly Media και Bre Pettis του Marketbomb.com. Από το πρώτο κιόλας event, γνωστές εταιρίες και ηγέτες ενδιαφέρθηκαν να μελετήσουν τις καινοτόμες ιδέες που ακούστηκαν – στην λίστα των υποστηρικτών συγκαταλέγονται ονόματα εταιριών όπως οι Intel, O’Reilly, Microsoft, Google, Facebook, Oracle, PayPal, ενώ τα events γρήγορα εξαπλώθηκαν σε περισσότερες από 120 πόλεις παγκοσμίως.



Καινοτομία… εκτός αίθουσας

Την ίδια ημέρα, μέσα και έξω από τις εγκαταστάσεις της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση θα έχετε την ευκαιρία να πάρετε μια γερή γεύση από όλες τις τελευταίες καινοτομίες της παγκόσμιας τεχνολογίας: Σε ένα περιβάλλον «στημένο» από την Google, πολλοί startupers, καινοτόμοι επιχειρηματίες και developers θα επιδεικνύουν τα «κατορθώματά» τους στο «Ignite Sandbox». Αν είστε λάτρεις της τεχνολογίας, μην το χάσετε. Αν είστε από τους δημιουργούς της τεχνολογίας, μην χάσετε την ευκαιρία να επιδείξετε κι εσείς τo project σας στο Sandbox – μάθετε πώς εδώ

Η διαδικασία και το πρόγραμμα

Η ημέρα του Ignite Athens θα ξεκινήσει από νωρίς, στις 11.00 το πρωί με την εγγραφή και τον επίσημο χαιρετισμό της Ignite Hellas. Οι είκοσι πεντάλεπτες παρουσιάσεις θα ξεκινήσουν στις 16.00, μετά το lunch break, ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσει wine-tasting event για να «χαλαρώσουν τα πνεύματα».

Οι ομοιότητες με τα Ted-X events είναι σίγουρα πολλές, αλλά ο θεσμός του Ignite ποντάρει στην αμεσότητα του «πειράματος»: Χωρίς ολόκληρα πάνελ από ομιλητές, χωρίς moderators, το «κεντρικό θέμα» είναι ένας ομιλητής απέναντι στο κοινό, για πέντε λεπτά.

Σημαντικό μέρος της προσπάθειας είναι η διασύνδεση των καινοτόμων ανθρώπων με αυτούς που μπορούν να κατανοήσουν και να αξιοποιήσουν τις νέες ιδέες. Έτσι, στο Ignite Athens θα είναι παρόντες άνθρωποι όπως η Claire Diaz Ortiz, διευθύνουσα σύμβουλος του Twitter, ο Tim O’Reilly, εμπνευστής του Ignite, η Cheryl Miller της Zen Digital Europe κ.α.

Την κριτική επιτροπή του Ignite Athens θα απαρτίζουν τα εξής μέλη:
●      Λούκα Κατσέλη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, πρ, υπουργός Εργασίας, πρ, υπουργός Οικονομίας
●      Τατιάνα Καραπαναγιώτη, πρ. υπουργός Πολιτισμού
●      Imrich Chlamtac, Πρόεδρος του European Alliance for Innovation
●      Greg Horowitt, Venture Capitalist. συγγραφέας του "Rainforest"
●      Νικόλαος Μυλωνόπουλος, Καθηγητής Τεχνολογίας ALBA
●      Ιωάννης Τόμκος, Καθηγητής Athens Information Technology Center
●      Μπέττυ Τσακαρέτσου, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου
●      Δάφνη Ζουμπουλάκη, Γενική Διευθύντρια "Γκαλερί Ζουμπουλάκη"
●      Κωνσταντίνος Λουκάς, Country Manager Μάλτας και Κύπρου, Microsoft
●      Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
●      Εκπρόσωπος της O’ Reilly (εταιρεία – εμπνευστή του Ignite)

Κρατήστε θέση

Η είσοδος στο event, στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, θα είναι δωρεάν, αλλά οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητη η κράτηση θέσης μέσω email – κάντε κράτηση εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v