ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Για την τεμπελιά φταίει η… ντοπαμίνη

Η τεμπελιά όσων είναι απρόθυμοι να εργαστούν για να βγάλουν τα προς το ζην οφείλεται στην «Χημεία», λέει πρόσφατη έρευνα, η οποία εντόπισε πως η εργατικότητα και οι στόχοι για ανταμοιβή σχετίζονται με την παρουσία της ουσίας ντοπαμίνης στον εγκέφαλό μας.

Για την τεμπελιά φταίει η… ντοπαμίνη

Οι μαμάδες μας θα τους έλεγαν… αχαΐρευτους. Οι επιστήμονες, όμως, πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα και λένε πως οι τεμπέληδες που δεν έχουν στόχους και «τρώνε από τα έτοιμα» ίσως είναι νευρολογικά «προγραμματισμένοι» να επιτυγχάνουν λιγότερα στην ζωή τους.

Η επιστημονική ομάδα που ασχολήθηκε με αυτό το ζήτημα εντόπισε νευρικές οδούς που έδειξαν να επηρεάζουν την προθυμία ενός ανθρώπου να δουλεύει σκληρά για να αμειφθεί. Οι εξετάσεις στις οποίες προχώρησαν έδειξαν διαφορές μεταξύ των αποφασιστικά εργατικών ανθρώπων και των τεμπέληδων, σε τρεις συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Όσοι ήταν διατεθειμένοι να εργαστούν σκληρά
για ανταμοιβή είχαν μεγαλύτερη ποσότητα ντοπαμίνης, μιας χημική ουσίςα νευρολογικής απόκρισης στον εγκέφαλο, και συγκεκριμένα στις περιοχές που ονομάζονται ραβδωτό σώμα και μεσοκοιλιακός προμετωπιαίος φλοιός. Και οι δύο συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου θεωρούνται σημαντικές στην κινητοποίηση της αίσθησης της ανταμοιβής και της αλλαγής στην συμπεριφορά.

Από την άλλη, οι «τεμπέληδες», που ήταν λιγότερο πρόθυμοι να δουλέψουν σκληρά με στόχο μια ανταμοιβή, είχαν μεγαλύτερες ποσότητες ντοπαμίνης στην περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται πρόσθιος φλοιός, ο οποίος επηρεάζει τα συναισθήματα και την αντίληψη του ρίσκου.

Η ντοπαμίνη, λένε οι επιστήμονες, είναι ένας νευρο-διαβιβαστής που βοηθά τα νεύρα να «συνομιλήσουν», στέλνοντας χημικά σινιάλα μέσω των συνάψεων. Ο Michael Treadway, ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Vanderbilt των ΗΠΑ, που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε σχετικά: «Προηγούμενες μελέτες σε ποντίκια είχαν δείξει ότι η ντοπαμίνη είναι σημαντική για την αίσθηση του κίνητρου. Αυτή η έρευνα, όμως, δίνει νέες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που η ντοπαμίνη καθορίζει τις διαφορές στην συμπεριφορά διαφορετικών ανθρώπων, που αναζητούν την ανταμοιβή».

Στην έρευνα συμμετείχαν 25 υγιείς εθελοντές, από 18 ως 29 ετών, από τους οποίους ζητήθηκε να γίνουν συγκεκριμένες «εργασίες» για να διαπιστωθεί η προθυμία τους για εργασία, ενώ για κάθε εργασία τέθηκε και μια συγκεκριμένη χρηματική αμοιβή. Οι εθελοντές έπρεπε να διαλέξουν μία από τις εργασίες, και κατά την διάρκειά τους, οι επιστήμονες κατέγραφαν τα χημικά μόρια στον εγκέφαλό τους.

Το γεγονός ότι η ντοπαμίνη επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο την εκάστοτε περιοχή του εγκεφάλου, αποτελεί, κατά την γνώμη των επιστημόνων, σημαντικό εμπόδιο στην πορεία προς την ανακάλυψη θεραπειών για παθήσεις όπως η διαταραχή ελλείψεως προσοχής, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.

Πηγή: Telegraph

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2