Το παράδοξο των διακοπών και η αντίληψή μας για τον χρόνο

Την ώρα που επιστρέφετε, οι διακοπές μοιάζουν να πέρασαν "νεράκι", αλλά την πρώτη μέρα στο γραφείο νιώθετε πως λείπατε έναν αιώνα; Συμβαίνει σε όλους, λέγεται "το παράδοξο των διακοπών" και σύμφωνα με τους ψυχολόγους είναι το κλειδί για να καλυτερεύσουμε τη ζωή μας.
Το παράδοξο των διακοπών και η αντίληψή μας για τον χρόνο
Την ώρα που σέρνουμε βαριά τα πόδια μας προς το αεροδρόμιο/ λιμάνι/ αυτοκίνητο για την επιστροφή, συνήθως έχουμε την αίσθηση ότι ο χρόνος των διακοπών ήταν πολύ λίγος, και πέρασε πολύ γρήγορα. Δεν χρειάζεται, όμως, να ανησυχούμε, γιατί αμέσως μόλις επιστρέψουμε στην καθημερινή ρουτίνα, ξαφνικά το διάστημα που λείψαμε θα μοιάζει με αιώνα.

Αυτό, τουλάχιστον, λένε οι ψυχολόγοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι το φαινόμενο οφείλεται στις διαφορετικές μεθόδους τις οποίες χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για να αντιληφθεί τον χρόνο. Αν μαθαίναμε να ελέγχουμε την αντίληψή μας για τον χρόνο, η ζωή θα μας φαινόταν πιο γεμάτη και η εντύπωση ότι τα χρόνια περνούν γρηγορότερα καθώς μεγαλώνουμε δεν θα μας προβλημάτιζε.

Το μυστήριο πίσω από το λεγόμενο «παράδοξο των διακοπών» εξηγήθηκε σε μια παρουσίαση από την ψυχολόγο και εκφωνήτρια του BBC, Claudia Hammond, στο συνέδριο του British Psychological Society στο Λονδίνο την προηγούμενη εβδομάδα.

Η κ. Hammond, το βιβλίο της οποίας Time Warped θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα, εξήγησε πως όταν κάνουμε κάτι καινούριο και ενδιαφέρον –όπως οι διακοπές– ο χρόνος φαίνεται να περνά πιο γρήγορα απ’ ότι όταν βαριόμαστε ή είμαστε ανήσυχοι.

Όταν, όμως, θυμόμαστε την ενδιαφέρουσα περίοδο –τις διακοπές επί της προκειμένης– η αντίληψη του χρόνου βασίζεται στις μεμονωμένες καινούριες εμπειρίες που αποκτήσαμε κατά τη διάρκειά της.

Σε ένα κανονικό δεκαπενθήμερο, ο μέσος άνθρωπος έχει περίπου έξι ή εφτά καινούριες εμπειρίες, επειδή πολλά από όσα κάνουμε είναι κομμάτι της ρουτίνας. Στις διακοπές, όμως, αυτό το νούμερο εμπειριών αντιστοιχεί σε μία και μόνο ημέρα, γιατί όλα όσα ζούμε είναι καινούρια. Έτσι, όταν αναπολούμε το εν λόγω δεκαπενθήμερο, η εντύπωση που μας δημιουργείται είναι ότι κράτησε πολύ περισσότερο απ’ ότι στην πραγματικότητα.

«Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και καθώς μεγαλώνουμε. Αποκτάμε ρουτίνα, περνάμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κάνοντας πράγματα που δεν είναι καινούρια, και γι’ αυτό ο χρόνος μοιάζει να επιταχύνεται» εξήγησε η κ. Hammond, προσθέτοντας πως όσοι παραπονιούνται ότι τα χρόνια περνούν χωρίς να το καταλάβουν θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τον χρόνο εκμεταλλευόμενοι καλύτερα τα Σαββατοκύριακά τους και ξεφεύγοντας συχνότερα από τη ρουτίνα.

«Ακόμη και το να πας στη δουλειά από διαφορετικό δρόμο, να κατέβεις από το λεωφορείο σε μια προηγούμενη στάση και να περπατήσεις ή να φας κάτι διαφορετικό για μεσημεριανό, μπορούν να κάνουν τη ζωή να μοιάζει λίγο πιο αργή» κατέληξε.

Η.Κ.
Πηγή: Telegraph.co.uk

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v