Τα πιο ενοχλητικά πράγματα που κάνουν οι άνδρες

Γιατί δεν θυμάται τίποτα από αυτά που του λέω; Γιατί χρησιμοποιεί κρυφά το σαμπουάν μου; Γιατί δεν λέει ποτέ συγνώμη; Γιατί δεν θέλει να κάνουμε σεξ; Απαντάμε σε όλα αυτά που κάνουν οι άνδρες και ενοχλούν τις γυναίκες –χωρίς να ελπίζουμε στην παραμικρή βελτίωση.
Τα πιο ενοχλητικά πράγματα που κάνουν οι άνδρες
Καθημερινά ακούμε γυναίκες να παραπονιούνται για τους συντρόφους τους: Γιατί δε μπορεί ποτέ να ζητήσει συγνώμη; Είναι ο μόνος άνδρας που δεν θέλει να κάνει σεξ! Δεν αντέχω τις τρίχες που βγαίνουν από τη μύτη του! Και καθημερινά, για να τις «παρηγορήσουμε» αναζητούμε λύσεις και απαντήσεις σε όλα αυτά που τις ενοχλούν ή ακόμα και τις εξοργίζουν. Ώρα, λοιπόν, για group therapy: Συγκεντρώσαμε όλα αυτά που «τρελαίνουν» τις γυναίκες με τους άνδρες και τα αναλύουμε με σκοπό να βρούμε λογικές εξηγήσεις που θα μας βοηθήσουν να διατηρούμε την ψυχραιμία μας.

1. Πώς γίνεται να θυμάται ακόμα και τον τελευταίο παίκτη της ομάδας του και όχι κάτι που του είπα χθες;
Η σχέση των ανδρών με τα αθλητικά προϋπήρχε της δικής σας σχέσης μαζί του κατά πολλά-πολλά χρόνια. Ένας άνδρας μπορεί να θυμηθεί με κάθε λεπτομέρεια πού ήταν όταν η ομάδα του πήρε το πρωτάθλημα πριν δέκα χρόνια ή με ποιους ήταν όταν ακολούθησε την ομάδα του στην Ευρώπη, στο τάδε γήπεδο, την τάδε χρονιά. Έχουν εξασκηθεί στην γλώσσα των αθλητικών από πάντα, ενώ στην γυναικεία γλώσσα δοκιμάζονται μερικά μόλις χρόνια. Κάποιοι καταφέρνουν να ξεφεύγουν με τρικ: Όταν π.χ. η γυναίκα τους λέει «Πήρα και έκλεισα στο εστιατόριο που σου είπα προχθές να πάμε» -κάτι το οποίο φυσικά είχαν εντελώς ξεχάσει- οι «εκπαιδευμένοι» απαντούν απλά με ένα «Ok», αντί για «ποιο εστιατόριο; Δεν θυμάμαι».

2. Θα έπρεπε να ανησυχώ που ο άνδρας μου συνεργάζεται στενά με μία γυναίκα;
Κάθε άνδρας θα ένιωθε περίεργα αν ήξερε πως η γυναίκα του συνεργάζεται στενά με έναν άλλον άνδρα. Τόσο στενά ώστε, π.χ. εκείνος να ξέρει ακριβώς πώς πίνει τον καφέ της, να της κάνει σχόλια για το ντύσιμό της, να έχει άποψη για το πώς να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα του παιδιού της στο σχολείο. Οπότε και μία γυναίκα δικαιολογείται απόλυτα αν νιώθει εξίσου περίεργα. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι δε μπορεί να κάνει κάτι για να το αποφύγει, συνεπώς πέρα από μία συζήτηση αυτών που την ενοχλούν στην σχέση του με την συγκεκριμένη γυναίκα, το καλύτερο είναι απλά να αρκεστεί στην εμπιστοσύνη που του έχει. Άλλωστε, μεταξύ μας, κάθε γυναίκα είναι ικανότατη στο να «μυριστεί» πότε πραγματικά κάτι δεν πάει καλά.

3. Γιατί συνεχίζει να πετά τα παιδιά μας στον αέρα και να τα στριφογυρίζει όταν ξέρει πως μόλις έχουν φάει ή πως σε λίγο πρέπει να κοιμηθούν;
Οι λόγοι μπορεί να είναι δύο: Του είναι πιο εύκολο να τα πιάσει και να τα «παίξει» όταν μόλις έχουν φάει ή ετοιμάζονται να κοιμηθούν και έχουν «βαρύνει» τόσο ώστε να μην αντιδρούν ιδιαίτερα. Ο άλλος λόγος είναι πως όταν ο άνδρας συνειδητοποιεί ότι η γραμμή τερματισμού των παιδιών για την ημέρα πλησιάζει ενθουσιάζεται τόσο που αυτός είναι ένας λάθος τρόπος να το δείξει. Όσο κι αν αγαπά ο κάθε πατέρας το παιδί του ανυπομονεί όταν πλησιάζει η ώρα του ύπνου του και μπορεί επιτέλους να έχει χρόνο με την γυναίκα του.

Επιπλέον, οι γυναίκες το ξέρουν καλά, οι περισσότεροι άνδρες ούτε που έχουν στον μυαλό τους όλες αυτές τις «απαγορεύσεις» που υπάρχουν για να λειτουργούν τα πράγματα κανονικά. Τις περισσότερες φορές απλά κάνουν και εκείνοι σαν παιδιά –και αυτό μπορεί όντως να είναι εκνευριστικό.

4. Γιατί οι άνδρες δεν λένε ποτέ «συγνώμη»;
Οι άνδρες είναι ξεροκέφαλοι. Και το να πουν ότι λυπούνται, παραδεχόμενοι ότι έχουν κάνει λάθος και ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη για κάτι που δεν πήγε καλά είτε στην σχέση είτε στην ζωή τους είναι τρομερά δύσκολο. Για την ακρίβεια, στους περισσότερους άνδρες συμβαίνει όσο πιο μεγάλο είναι το λάθος τους τόσο πιο δύσκολα να λένε «συγνώμη». Αυτό ίσως συμβαίνει επειδή έτσι έμαθαν από τους μπαμπάδες και τους παππούδες τους ή επειδή βαυκαλίζονται με την σκέψη ότι «είναι άνδρες του σπιτιού» και πρέπει να έχουν την τελευταία λέξη. Το καλό είναι ότι οι νεώτεροι άνδρες, τουλάχιστον, προσπαθούν.

5. Πιστεύουν πραγματικά οι άνδρες ότι οι γυναίκες είναι ωραιότερες χωρίς μακιγιάζ;
Οι περισσότεροι άνδρες -που το πιστεύουν ειλικρινά- δεν έχουν ιδέα για κάτι που λέγεται «φυσικό μακιγιάζ». Και δεν χρειάζεται να έχουν.

6. Δεν το βλέπουν όταν μία μακριά τρίχα ξεπροβάλλει από το ρουθούνι ή από τα φρύδια τους ή το ξέρουν ότι αυτή η τρίχα είναι εκεί και απλά δεν τους νοιάζει;
Φυσικά και το ξέρουν ή το προσέχουν αν κοιταχτούν στον καθρέφτη. Απλά δεν τους νοιάζει –ή θα τους νοιάξει όταν θα θέλουν να προσεγγίσουν μια γυναίκα. Και όταν την κατακτήσουν πάλι θα σταματήσει να τους νοιάζει. Δεν θα αντισταθούν, όμως, αν εκείνη αναλάβει να τους «περιποιηθεί».

7. Γιατί επιμένει να κάνουμε σεξ όταν βλέπει ότι δεν έχω καμία διάθεση;
Γιατί για τους περισσότερους άνδρες το σεξ λειτουργεί ως φάρμακο που θεραπεύει κάθε ασθένεια και δημιουργεί ευεξία. Και πιστεύουν ότι κάπως έτσι το βλέπουν και οι γυναίκες. Π.χ. Έχετε τη μαμά σας στο νοσοκομείο γιατί έσπασε το πόδι της; Με το σεξ θα σας φτιάξει η διάθεση! Ανησυχείτε πως θα σας απολύσουν; Με το σεξ θα ξεχαστείτε. Έρχεται η συντέλεια του κόσμου; Ας κάνουμε σεξ! Δεν είναι ο εγωισμός που τον κυριεύει. Πραγματικά πιστεύει ότι θα ωφεληθείτε και οι δύο από αυτό.

8. Όταν θέλουν να κάνουμε σεξ δεν προσέχουν ότι καμιά φορά δεν είμαστε τόσο περιποιημένες (π.χ. έχουμε αξύριστες μασχάλες ή δεν έχουμε βγάλει τα φρύδια μας ή δεν έχουμε πλυθεί το τελευταίο 24ωρο);
Γιατί, μήπως προσέχουν αν κοντύνατε λίγο τα μαλλιά σας; Ή αν φοράτε κάτι καινούργιο; Ή αν αλλάξατε άρωμα; Οι περισσότεροι άνδρες ούτε που δίνουν σημασία σε τέτοια πράγματα. Όταν πρόκειται να κάνουν σεξ το μόνο που προσέχουν είναι ο «στόχος» τους. Δεν θα τους ενοχλήσουν καθόλου όλα αυτά που φαντάζεστε πως θα τους ενοχλήσουν.

9. Χρησιμοποιούν τα καλλυντικά μας κρυφά στο μπάνιο;
Ω ναι! Λατρεύουν τη μυρωδιά από τα αφρόλουτρα των γυναικών και σχεδόν πάντα δοκιμάζουν ένα καινούργιο σαμπουάν που θα βρουν στο μπάνιο, ακόμα κι αν γράφει «τέλειες μπούκλες» απ’έξω. Μην σκεφτείτε, όμως, να αγοράσετε ένα ιδιαίτερο καλλυντικό ειδικά για αυτούς –το πιθανότερο είναι ότι δεν θα το αγγίξουν.

10. Γιατί δεν θέλει να κάνουμε σεξ; Ξέρω ότι δεν με απατά αλλά μήπως έχει πλατωνική σχέση με άλλη γυναίκα;
Πρόκειται για έναν από τους πιο συνηθισμένους γυναικείους προβληματισμούς –ειδικά όταν ακούνε για άλλους άνδρες που θέλουν συνέχεια να κάνουν σεξ. Στο γιατί ένας άνδρας δεν θέλει να κάνει σεξ δε μπορεί να υπάρχει μία συγκεκριμένη απάντηση, αλλά μπορεί να υπάρχουν εκατομμύρια λόγοι: Ίσως να είναι από τους τύπους που δεν έχουν γενικά πολύ όρεξη για σεξ (και που θα είναι ευτυχισμένοι αν βρουν μία γυναίκα εξίσου αδιάφορη απέναντι στο σεξ). Ίσως έχει προβλήματα στην δουλειά που τον αγχώνουν. Ίσως νιώθει ανασφάλεια για την σχέση του ή για την εξωτερική του εμφάνιση. Ίσως έχει στυτική δυσλειτουργία ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Και ναι, υπάρχει περίπτωση να σκέφτεται κάποια άλλη γυναίκα.

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να βρείτε απαντήσεις. Να τον ρωτήσετε. Θα είναι μία δύσκολη συζήτηση, την οποία πιθανώς να θέλει να αποφύγει. Αν όμως δε μπορείς να κάνεις μία σοβαρή συζήτηση με τον σύντροφό σου και δε μπορείς να κάνεις ούτε σεξ… τι ακριβώς κάνεις μαζί του;

11. Γιατί γελάνε τόσο πολύ με τα αστεία που περιλαμβάνουν «αέρια» και «ανδρικά μόρια»; Και γιατί συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν με τους φίλους τους τα ίδια σιχαμερά αστεία είκοσι χρόνια μετά;
Αν ένας άνδρας προσπαθούσε να απαντήσει σοβαρά σε κάτι τέτοιο θα ρωτούσε καταρχήν: Γιατί οι γυναίκες δεν καταλαβαίνουν πόσο αστεία είναι αυτά τα αστεία; Οι λόγοι που τα επαναλαμβάνουν είκοσι χρόνια μετά είναι απλοί: Αφενός η επανάληψη φέρνει την τελειότητα και, αφετέρου, τα κλασικά αστεία δεν χάνουν ποτέ την αίγλη τους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v