Hackers εναντίον παιδικής πορνογραφίας

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 40 sites με υλικό παιδικής πορνογραφίας έθεσαν εκτός λειτουργίας οι ακτιβιστές χάκερ Anonymous, έστω και για λίγο. Στόχος τους είναι να εμποδίσουν τα παράνομα sites να εκμεταλλευθούν την διαδικτυακή ανωνυμία του Tor.
Hackers εναντίον παιδικής πορνογραφίας
Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 40 sites που περιέχουν και εμπορεύονται υλικό παιδικής πορνογραφίας έθεσαν εκτός λειτουργίας οι ακτιβιστές hackers Anonymous, έστω και για λίγο. Στόχος τους είναι να εμποδίσουν τα παράνομα sites να εκμεταλλευθούν την διαδικτυακή ανωνυμία που προσφέρει το δίκτυο Tor.

Οι Anonymous δεν περιορίστηκαν στο να «ρίξουν» τα sites, αλλά επιπλέον δημοσιοποίησαν τα ονόματα 1.500 χρηστών του site «Lolita City». Και οι δύο ενέργειες αποτελούν μέρος της επιχείρησης «Darknet» η οποία στοχεύει εναντίον χρηστών που ανταλλάσσουν τέτοιου είδους εικόνες μέσω του δικτύου Tor.

Τι είναι το δίκτυο Tor

Το δίκτυο Tor είναι ένα πρόγραμμα που προσφέρει ανωνυμία στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιώντας περισσότερους από 1.500 servers διάσπαρτους σε όλο τον πλανήτη, δημιουργεί περίπλοκα μονοπάτια μεταξύ των άκρων μιας οποιασδήποτε δικτυακής διαδρομής, όπου κάθε διαδρομή έχει ως αφετηρία τον υπολογιστή του χρήστη και τερματισμό κάποιο server του Διαδικτύου. Το Tor χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από πολλούς αντιφρονούντες σε κράτη όπως η Αίγυπτος και η Συρία, προκειμένου να σβήσουν τα διαδικτυακά ίχνη τους και εμποδίσουν τον εντοπισμό τους από τις αρχές.

Μία καινοτομία, που προστέθηκε πρόσφατα στο Tor, είναι η δυνατότητα να δημιουργήσει κανείς ένα «darknet», ένα δίκτυο δηλαδή που λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το Διαδίκτυο αλλά στο οποίο έχουν πρόσβαση μόνο οι χρήστες του Tor.

Πώς έγιναν όλα

Στις αρχές Οκτωβρίου, οι hackers της ομάδας Anonymous διαπίστωσαν ότι ένα site που φιλοξενούνταν σε Tor darknet περιείχε συνδέσμους σε πορνογραφικό υλικό. Τα μέλη της ομάδας αφαίρεσαν τους συνδέσμους, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους επιτήδειους να τα επαναφέρουν. Γι’ αυτό και εξαπέλυσαν μία επίθεση «denial of service» προκειμένου να θέσουν εκτός λειτουργίας το site και να μάθουν ποια εταιρεία είχε αναλάβει το hosting του υλικού. Σε σχετική ανακοίνωσή τους όπου περιγράφεται η δράση τους, οι Anonymous αναφέρουν ότι απαίτησαν από την εταιρεία να αφαιρέσει τους συνδέσμους και όταν η εταιρεία δεν έκανε δεκτό το τελεσίγραφό τους, παρεισέφρησαν στο δίκτυο της εταιρείας και έκλεισαν σειρά υπολογιστών που φιλοξενούσαν τις εικόνες. Δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις έως ότου αφαιρεθεί όλο το παράνομο υλικό.

Και η «επίσημη» άποψη

Παρ’ όλα αυτά, ο Graham Cluley που εργάζεται ως τεχνολογικός σύμβουλος στην εταιρεία αντιϊκών software «Sophos», σχολίασε ότι οι επιθέσεις των Anonymous μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερο κακό. «Η απενεργοποίηση παράνομων sites και δικτύων διαμοιρασμού αρχείων, πρέπει να γίνεται από τις αρχές, όχι από διαδικτυακούς αυτόκλητους τιμωρούς», σχολιάζει. Οι επιθέσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο μία πιθανή έρευνα, να εμποδίσουν ή να αλλοιώσουν τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων από την αστυνομία. «Οι Anonymous ίσως να αισθάνονται ότι έχουν κάνει το σωστό, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν θέσει περισσότερα παιδιά σε κίνδυνο μέσω των πράξεών τους», καταλήγει.

Πηγή: BBC
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v