Πίσω στo χωριό οι Έλληνες

Στη μεγάλη έξοδο από την πόλη και στην επιστροφή στη φύση οδηγούνται όλο και περισσότεροι Έλληνες που λόγω οικονομικής κρίσης και ανεργίας, βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους απασχόλησης στη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Πίσω στo χωριό οι Έλληνες
Η ελληνική ύπαιθρος αρχίζει να προσελκύει όλο και περισσότερους νέους οι οποίοι στρέφονται στην καλλιέργεια της γης και την κτηνοτροφία, βρίσκοντας έτσι μία εναλλακτική διέξοδο από την οικονομική κρίση και την ανεργία. Η έξοδος από τις πόλεις φαίνεται μέσα από πρόσφατη έρευνα του ΠΑΣΕΓΕΣ που δείχνει άνοδο στον αριθμό των απασχολούμενων στις αγροτικές εργασίες.

Ιδιαίτερα «θετική» αποδεικνύεται η οικονομική κρίση για τη γεωργία που μέσα στα δύο τελευταία χρόνια είδε 40.000 νέους αγρότες να προστίθενται στο δυναμικό της, γνωρίζοντας αύξηση 6,1% (55% στα νησιά του Αιγαίου, 20% στα νησιά του Ιονίου και 31% στην Κρήτη). Χαρακτηριστικό είναι ότι η επιστροφή στη φύση παρατηρείται ακόμη και στην Αττική. «Υπάρχει σαφής τάση επιστροφής κυρίως στις μεσαίες ηλικίες, που είχαν εργασία αλλά κατέρρευσε ο τομέας στον οποίο εργάζονταν. Η κατάρρευση του τομέα κατασκευών στην Κρήτη, π.χ., στρέφει εργαζομένους στην αγροτική παραγωγή» εξηγεί ο Γιάννης Τσιφόρος, γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Η μεγαλύτερη αύξηση ενδιαφέροντος παρατηρείται στην ηλικιακή γκάμα 14-44 ετών. Το μεγαλύτερο ποσοστό (95%) δραστηριοποιείται σε γεωργία και κτηνοτροφία, ενώ ένα 5% απασχολείται στην αλιεία. Βιολογική γεωργία, εκτροφή σαλιγκαριών, καλλιέργεια τρούφας και ροδιάς κερδίζουν σε προτίμηση από τους νεοαπασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα, οι οποίοι χρησιμοποιούν το internet για να ενημερωθούν, ενώ παράλληλα οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί δέχονται καθημερινά ερωτήσεις για τον τρόπο καλλιέργειας, τη χρήση λιπασμάτων και τις πιο προσοδοφόρες ποικιλίες.

Πηγή: TVXS.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v