ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Κινητό και αυτοκίνητο: Mία θανατηφόρα σχέση

Τους 16.000 έφτασαν οι νεκροί σε τροχαία ατυχήματα που προκλήθηκαν από την χρήση κινητού τηλεφώνου μόνο στις ΗΠΑ, σε διάστημα έξι ετών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Κινητό και αυτοκίνητο: Mία θανατηφόρα σχέση

Οδηγοί αυτοκινήτων, των οποίων η προσοχή ήταν αποσπασμένη εξαιτίας του κινητού τους τηλεφώνου προκάλεσαν τον θάνατο 16.000 ανθρώπων από το 2001 ως το 2007 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Σε αυτόν τον αριθμό κατέληξαν οι έρευνες επιστημόνων, οι οποίοι θέλησαν να μετρήσουν τα αποτελέσματα της αυξημένης χρήσης του κινητού τηλεφώνου στην σύγχρονη καθημερινότητα.

Ο Fernando Wilson και ο Jim Stimpson του Πανεπιστημιακού Κέντρου Υγείας του Βόρειου Τέξας συγκέντρωσαν τα στοιχεία των τροχαίων ατυχημάτων από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ για την τελευταία δεκαετία και, έχοντας τα ονόματα των υπαιτίων και των θυμάτων, κατέγραψαν ποιοι από αυτούς είχαν τηλεφωνικές συνδέσεις και λογαριασμούς.

Στη συνέχεια, απευθύνθηκαν στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών της χώρας, από όπου διαπίστωσαν με αριθμούς το μέγεθος της χρήσης κινητών που έλαβε χώρα στις ΗΠΑ για την ίδια περίοδο. Τα συμπεράσματά τους ήταν διαφωτιστικά, καθώς επί παραδείγματι ο όγκος των γραπτών μηνυμάτων που αποστέλλονται στις ΗΠΑ αυξήθηκε από ένα εκατομμύριο SMS κάθε μήνα για το έτος 2001 σε 110 εκατομμύρια SMS ανά μήνα το 2008.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πως η αύξηση των απεσταλμένων SMS ευθύνεται για χιλιάδες θανατηφόρα ατυχήματα στους δρόμους της Αμερικής», αναφέρουν οι ερευνητές στην μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό Περιοδικό Δημόσιας Υγείας.

Ακόμη και η χρήση hands-free δεν μειώνει τον κίνδυνο ενός ατυχήματος, ενώ οι υπεύθυνοι της έρευνας φοβούνται ότι τα νέα smartphones με τις αυξημένες δυνατότητες και τις υπηρεσίες email θα δώσουν ακόμη ένα λόγο στους οδηγούς να πάρουν τα μάτια τους από τον δρόμο και να ασχοληθούν με την οθόνη του κινητού τους όσο βρίσκονται στο τιμόνι.

Άλλοι επίσημοι αριθμοί αποδεικνύουν ότι οι θάνατοι από τροχαία στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, αυτά τα στοιχεία δεν αναιρούν τα συμπεράσματα των Wilson και Stimpson, καθώς παρά τα ενθαρρυντικά γενικά νούμερα, όταν στην εξίσωση μπαίνει το κινητό, τα ποσοστά γίνονται δυσοίωνα.

Συγκεκριμένα, ενώ το 2009 σημειώθηκε ιστορικό χαμηλό για τα τροχαία στις ΗΠΑ, οι θάνατοι από τον «ιό» του κινητού αυξήθηκαν κατά 6%. Παρότι πολλές από τις πολιτείες έχουν απαγορεύσει την χρήση τηλεφώνων κατά την οδήγηση, δεν είναι εύκολη η εφαρμογή της, καθώς το «μάτι» του νόμου δεν είναι εφικτό να πιάνει πάντα επ’ αυτοφώρω τους «ομιλητικούς» δράστες, όπως μπορεί να γίνει για παράδειγμα με τις απτές αποδείξεις ενός αλκοτέστ.

Πηγή: Reuters.com
Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Το να πιστεύεις στην πρόοδο δεν σημαίνει ότι πιστεύεις ότι έχει γίνει πρόοδος."

Φραντς Κάφκα, Τσέχος συγγραφέας

  • 1944 - Διενεργείται στο αμερικανικό πανεπιστήμιο "Τζονς Χόπκινς" η πρώτη επέμβαση ανοιχτή καρδιάς.
    1945 - Η Γιουγκοσλαβία γίνεται ενιαίο κράτος.
    1995 - Ο Κουβανός Πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο επισκέπτεται για πρώτη φορά την Κίνα.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v