Social Campaigns: Τα videos που μας άγγιξαν

Μπορεί να δημιουργήθηκαν για διαφημιστικούς σκοπούς, αλλά η αλήθεια τους είναι αυτό που τις χαρακτηρίζει. Οι διαφημιστικές καμπάνιες των μεγάλων κοινωνικών και οικολογικών οργανώσεων στοχεύουν στην καρδιά μας. Και κάποιες από αυτές την κερδίζουν.
Social Campaigns: Τα videos που μας άγγιξαν
Είναι το πρώτο πράγμα που θα κοιτάξουμε μόλις ανοίξει ο υπολογιστής, το πρωί στο γραφείο. Αυτό που θα μας κάνει να προβληματιστούμε, να ενημερωθούμε, να χαμογελάσουμε, να δακρύσουμε, να μελαγχολήσουμε, να εξοργιστούμε ή να εντυπωσιαστούμε. Αυτό που θα προωθήσουμε στους δικούς μας αμέσως μόλις η κόκκινη γραμμούλα φτάσει στο τέρμα της και που θα σχολιάσουμε με τους συναδέλφους, οι οποίοι θα έχουν αναπτύξει τα ίδια ακριβώς συναισθήματα και τις ίδιες σκέψεις με εμάς. Πρόκειται για τα εκπληκτικά διαφημιστικά video των κοινωνικών-περιβαλλοντικών οργανώσεων που κάθε χρόνο δημοσιεύονται από τα μέσα και συχνά βραβεύονται για την καλλιτεχνική αρτιότητά τους. Που δεν μας εκνευρίζουν ποτέ όταν καταφτάνουν στο Inbox μας, διακόπτοντάς μας από οτιδήποτε κάνουμε εκείνη τη στιγμή και που μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα καταφέρνουν να μας δημιουργήσουν την ανάγκη να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Τα περισσότερα από τα video που ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε σήμερα, πιθανότατα τα βλέπετε για πρώτη φορά, γιατί δεν έχουν προβληθεί στην ελληνική τηλεόραση. Τα επιλέξαμε όχι τόσο βάσει του μηνύματος που επιδιώκουν να περάσουν, όσο για την αμεσότητα, την καλλιτεχνική ματιά, την εξαιρετική μουσική και την ηθική που επιστρατεύουν για να πουν αυτό που θέλουν. Χωρίς πολλά λόγια, αφού οι εικόνες θα σας μιλήσουν από μόνες τους, και με την ελπίδα να τα εκτιμήσετε όσο και εμείς, αυτά είναι τα video που μας άγγιξαν περισσότερο την φετινή χρονιά.

Amnesty International
Αναμφισβήτητα από τις εξαιρετικότερες καμπάνιες που θα έχετε δει ποτέ είναι αυτές της Διεθνούς Αμνηστίας. Με θέματα που έχουν να κάνουν πάντα σχεδόν με την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, άμεσα αλλά όχι κυνικά, θίγουν το πρόβλημα κάνοντάς μας μέρος του.

Στην παρακάτω παλαιότερη διαφήμιση, υπό τους ήχους του Imagine, η Διεθνής Αμνηστία απαριθμεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και μας θυμίζει πως είναι εκεί για να μας στηρίζει



Στα πλαίσια της καμπάνιας Signature, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευση πρόσφατα ένα ακόμα video με τα γνωστά, ασπρόμαυρα animation που σώζονται από τις δικές μας υπογραφές. Η μουσική εξαιρετική, όπως πάντα και τα στιγμιότυπα πολύ δυνατά.



Greenpeace
Πολύ πιο «μπρουτάλ» θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τις διαφημίσεις της Greenpeace, που χρησιμοποιούν μεν αλληγορίες (όπως η παρακάτω, όπου το τραγούδι «You are my sunshine» αναφέρεται… στα οπίσθιά μας) για να περάσουν το μήνυμά τους αλλά με τρόπο κυνικό, συχνά προσβλητικό, και θρασύ. Ίσως, όμως, αυτός να είναι ο μόνος τρόπος που αρμόζει στην περιβαλλοντική ασυνειδησία μας.



Global Warming Effect
«Here comes the sun…» ακούμε από την ανατριχιαστικά αθώα φωνή ενός μικρού παιδιού, και εκεί που οπλίζονται οι καραμπίνες για άλλη μία μάχη χωρίς νόημα, ο ήλιος έρχεται πραγματικά και καίει τα πάντα. Πρόκειται για ισραηλινή διαφήμιση που επιχειρεί να περάσει οικολογικά αλλά και πολιτικά μηνύματα.



WWF
«Δεν χρειάζεται να είσαι υπερήρωας για να σώσεις τον πλανήτη»,
μας λέει η διαφήμιση αυτή της WWF, που είναι μέρος μίας σειράς διαφημιστικών σποτ με αδιάφορους και οκνηρούς υποτιθέμενους υπερήρωες, που όπως φαίνεται αφήνουν την προσπάθεια για προστασία του πλανήτη για… άλλη μέρα.



Free Hugs Campaign
Για τα Free Hugs σας έχουμε ξαναμιλήσει. Επηρεασμένοι από το κίνημα, μάλιστα, ένα απόγευμα βρεθήκαμε και εμείς ένα απόγευμα στην Ερμού να μοιράζουμε δωρεάν αγκαλιές. Σχετικά με το παρακάτω video, η μουσική από Sick Puppies σίγουρα βοήθησε στο να μας κερδίσει, αλλά και ο πρωταγωνιστής του, που φέρνει λίγο σε John Lennon, είναι φοβερός τύπος.



AIDS Campaign
Τέλος, από τα πλέον αξιόλογα video κοινωνικού περιεχομένου που λάβαμε φέτος, έχει ως θέμα του την προστασία κατά του AIDS και μότο του το «Live long enough to find the right one». Τα παρακάτω animation είναι δημιουργία του γαλλικού οργανισμού AIDES. Το τραγούδι Baby Baby που ακούμε στην straight εκδοχή του διαφημιστικού είναι των Vibrators…



ενώ το Sugar Baby Love, στην gay εκδοχή του ίδιου διαφημιστικού, είναι των Rubettes…



Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v