Τι λένε οι σέλφι σου για σένα

Μια νέα, ενδιαφέρουσα έρευνα έρχεται να αποκαλύψει στοιχεία για τον χαρακτήρα μας που κρύβονται στις σέλφι που βγάζουμε και ποστάρουμε.
Τι λένε οι σέλφι σου για σένα
Με τα newsfeed όλων μας γεμάτα σέλφι, ήταν θέμα χρόνου η επιστήμη να αρχίσει να αναλύει το κοινωνικό αυτό φαινόμενο, και να αναζητά συμπεράσματα και συσχετίσεις ανάμεσα στην προσωπικότητα και τις φωτογραφίες που όλοι βγάζουμε τον εαυτό μας. Για όποιον ενδιαφέρεται, η ορίτζιναλ μελέτη που έγινε από επιστήμονες των τμημάτων ψυχολογίας δύο πανεπιστημίων στην Κίνα και τη Σιγκαπούρη, είναι εδώ. Και μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα πορίσματά της είναι αυτά.

Οι άνδρες τείνουν να βγάζουν σέλφι από χαμηλή γωνία



Ως γνωστόν, η γωνία στις σέλφι είναι το παν. Οι φωτογραφίες που είναι τραβηγμένες από χαμηλά κάνουν τον πρωταγωνιστή τους να φαίνεται ψηλότερος και πιο επιβλητικός, πράγμα που εξηγεί γιατί οι περισσότερες φωτογραφίες των ανδρών, ειδικά στο Tinder, είναι τραβηγμένες από αυτή την γωνία και μοιάζουν σαν ο πρωταγωνιστής τους να κοιτάει κάποιον που είναι κοντύτερος σε ύψος απ’ τους ίδιους.

Η ψηλή γωνία τονίζει την θηλυκότητα



Θα το έχεις σίγουρα προσέξει, πως οι γυναίκες κάνουν, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, ακριβώς το αντίθετο: Τραβάνε τις σέλφι τους από ψηλά, πράγμα που τις κάνει να φαίνονται πιο μικροκαμωμένες και περισσότερο χαριτωμένες. Είναι το ίδιο περίπου πράγμα που κάνουμε με τη γλώσσα του σώματος όταν φλερτάρουμε: Οι άνδρες έχουν την τάση να απλώνονται στον χώρο, ενώ οι γυναίκες να φέρνουν τα πόδια τους κοντά στο σώμα, να κουλουριάζονται, να δείχνουν γενικώς μικρότερες σε μέγεθος. Το επιβεβαιώνει και αυτή εδώ η έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σασκατούν στον Καναδά. 

Το αριστερό είναι το καλό σου προφίλ;



Άλλη μια ενδιαφέρουσα έρευνα διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι προβάλλουμε την αριστερή πλευρά του προσώπου μας στις σέλφι, κι αυτό έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα εξήγηση: Το αριστερό ζυγωματικό, καθότι ελέγχεται από το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, επικοινωνεί καλύτερα τα συναισθήματά μας, με αποτέλεσμα να θεωρείται από τους περισσότερους ανθρώπους πιο ελκυστικό.

Το μπακγκράουντ λέει επίσης πολλά



Αν δε βγάζεις σχεδόν ποτέ σέλφι στην καθημερινότητά σου –τύπου, μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου ή στο ασανσέρ του γραφείου– αλλά μόνο σε ενδιαφέροντα περιβάλλοντα, όπως όταν είσαι για μπάνιο ή εκδρομή, θέλεις ο κόσμος να σε θεωρεί αυθεντικό/η και αυθόρμητο/η και σε νοιάζει περισσότερο η άποψη που σχηματίζουν οι άλλοι για την προσωπικότητά σου, παρά για την εμφάνισή σου. Και να και η σχετικά έρευνα.

Το πολύ το duckface το βαριούνται και οι πάπιες



Σέλφι σαν κι αυτήν εκλαμβάνονται συχνά ως ένδειξη ανθρώπου νευρωτικού, ο οποίος μάλιστα βρισκόταν σε κακή διάθεση την στιγμή που την έβγαλε. Παρ’ όλο που προφανώς αυτό δεν ισχύει πάντα, καλό είναι να θυμάσαι ότι μια τέτοια εντύπωση δίνεις ποζάροντας μόνος/η μπροστά στον καθρέφτη σου.

Για κοίτα με στα μάτια, λοιπόν



Τι σου βγάζει αυτή η σέλφι; Μόνο θετικά συναισθήματα, σωστά; Το ίδιο απάντησαν σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στην αρχική έρευνα: Οι άνθρωποι που κοιτούν την κάμερα απευθείας στα μάτια και χαμογελούν ειλικρινά (το ειλικρινές χαμόγελο είναι αυτό που κάνει γραμμούλες γύρω από το μάτι) θεωρούνται συμπαθητικοί, ευγενικοί, αξιόπιστοι –άνθρωποι, εν ολίγοις, με τους οποίους θα ήθελες να κάνεις παρέα.

Χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό



Ένα χαμόγελο σαν κι αυτό, με χείλη ανοιχτά, είναι σπάνιο στις σέλφι των περισσότερων ανθρώπων –οι οποίοι ανησυχούν για το «πολύ δόντι» που δείχνει. Κι όμως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτές οι σέλφι σε κάνουν να φαίνεσαι άνθρωπος ανοιχτός, δημιουργικός, που δεν θα δίσταζε μπροστά στο ρίσκο. Εμπνέεις, με λίγα λόγια, εμπιστοσύνη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v