10 κοινωνικά ψέματα που ακόμα πιστεύεις

Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, και το μυστικό για την επιτυχία είναι η σκληρή δουλειά. Ναι, καλά.
10 κοινωνικά ψέματα που ακόμα πιστεύεις
της Ηρώς Κουνάδη

Κάποια σου τα είπαν οι γονείς σου –και τα λένε ακόμα οι γονείς ανά τον κόσμο, μην κατηγορείς τους δικούς σου– άλλα είναι τόσο πανταχού παρόντα που θα δυσκολευτείς να θυμηθείς πού και πότε και από ποιον τα πρωτοάκουσες. Γι’ αυτό τα λέμε «κοινωνικά ψέματα». Είναι οι βλακείες που σε έχει βάλει η σύγχρονη κοινωνία να πιστεύεις.

«Αν δε με αντέχεις στα χειρότερά μου, δε με αξίζεις στα καλύτερά μου». Αποδίδεται (λανθασμένα) στην καημένη τη Μέριλιν, και χρησιμοποιείται από τους απανταχού παλιοχαρακτήρες για να δικαιολογήσει κάθε απαίσια συμπεριφορά τους.

«Δεν έχει σημασία ποιος το ξεκίνησε». Φυσικά και έχει. Ακόμα και σε διεθνή δικαστήρια αναγνωρίζεται –το λένε «αυτοάμυνα». Εκπαιδευτικοί και γονείς με περισσότερα από ένα παιδιά πρέπει να σταματήσουν να το χρησιμοποιούν χτες.

«Τα καλά πράγματα έρχονται σε αυτούς που περιμένουν». Ένας μικρός ύμνος στη μοιρολατρία, εμπνευσμένος από θρησκευτικές διδαχές επάνω στις οποίες πάτησε ο Πάολο Κοέλιο για να βάλει έναν ολόκληρο πλανήτη να κάτσει με σταυρωμένα χέρια να περιμένει το σύμπαν να συνωμοτήσει για πάρτη του.

«Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία». Το λένε μόνο άνθρωποι που δεν ανησύχησαν ποτέ αν θα έχουν να φάνε αύριο, και όσοι γεννήθηκαν με τα βασικά προβλήματα επιβίωσης λυμένα.

«Το μυστικό για την επιτυχία είναι η σκληρή δουλειά». Το μυστικό για την επιτυχία είναι, βασικά, οι συνθήκες στις οποίες γεννήθηκες, σε συνδυασμό με κάμποσο ταλέντο, εφτά κιλά τύχης και ενίοτε ευέλικτες ηθικές αναστολές.

«Αν παίρνεις καλούς βαθμούς στο σχολείο είσαι έξυπνος». Αν παίρνεις καλούς βαθμούς στο ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης (και στα περισσότερα εκπαιδευτικά συστήματα του πλανήτη, εδώ που τα λέμε) είσαι καλός στην αποστήθιση. Ένα ταλέντο που δεν θα σου χρησιμεύσει και πολύ στην ενήλικη ζωή σου.

«Η μονογαμία είναι επιλογή». Η μονογαμία είναι βασικά μια κοινωνική συνθήκη που συντηρεί το μοντέλο της πυρηνικής οικογένειας ως βάση των σύγχρονων κοινωνιών. Το ότι υπάρχουν άνθρωποι που δηλώνουν μονογαμικοί οφείλεται στις κοινωνικές συνθήκες στις οποίες μεγάλωσαν –και τις οποίες δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να αμφισβητήσουν.

«Είσαι αυτός που είσαι». Και κάπως έτσι, χάθηκε η μπάλα και μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές ανθρώπων που δεν βάζουν τον παραμικρό κόπο στην αυτοβελτίωση και την καλλιέργεια, γιατί «αυτοί είναι και δεν μπορούν, ούτε και θέλουν να αλλάξουν».

«Κάνε το χόμπι σου δουλειά και δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου». Πρώτον, δεν έχουμε όλοι χόμπι. Μερικοί από εμάς απλώς απολαμβάνουμε να αράζουμε στον ήλιο και να λέμε καμμένα αστεία με τους φίλους μας. Δεύτερον, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνεις το χόμπι σου δουλειά –για κάθε success story ελληνικής startup που ακούς, υπάρχουν 534 ιστορίες αποτυχίας που δεν έμαθες. Και τρίτον, όσο και αν αγαπάς κάτι, αν αναγκάσεις τον εαυτό σου να το κάνει κάθε μέρα, κάποιες από αυτές τις μέρες θα το μισείς.

«Η ειλικρίνεια είναι πάνω απ’ όλα». Το λένε κυρίως αντιπαθητικοί άνθρωποι που στον βωμό της «ειλικρίνειας» γίνονται αγενείς και στεναχωρούν άλλους ανθρώπους χωρίς να τους νοιάζει.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v