Μαθήματα ζωής που πήραμε από το 2020

Όλα τα σοβαρά, τα μεγάλα και τα μικρά, τα τραγελαφικά και τα απλώς αστεία πράγματα που πάθαμε και μάθαμε τη χρονιά που επιτέλους φεύγει.
Μαθήματα ζωής που πήραμε από το 2020
Αν δεν πάθεις, δεν θα μάθεις. Αυτό είναι, ίσως, το σημαντικότερο πράγμα που συνειδητοποιήσαμε τη χρονιά που μας έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι. Αυτό, και το πόσο λίγα ξέραμε όταν λέγαμε «τι ζούμε!» το 2015. Πόσο πραγματικά λίγα ξέραμε.

Αντί άλλου απολογισμού, αποχαιρετάμε την πιο σουρεαλιστική χρονιά που ζήσαμε ποτέ, με τα 21 σημαντικότερα, μεγαλύτερα και μικρότερα μαθήματα ζωής που μας χάρισε.

Τα σούπερ μάρκετ δεν θα ξεμείνουν ποτέ από πράγματα που μπορείς να σκεφτείς –χαρτί υγείας, ας πούμε. Θα ξεμείνουν από πράγματα που δεν θα μάντευες με τίποτα. Όπως η μαγιά.

Κι αυτό είναι μια καλή αναλογία για τη λογική με την οποία λειτουργεί η ανθρωπότητα: Δεν. Υπάρχει. Λογική.

Ποτέ μην προπληρώνεις ολόκληρο το ποσό σε μικρά ξενοδοχεία. Αν ο κόσμος (ξανα)καταστραφεί, οι αεροπορικές θα έχουν λεφτά να σου δώσουν. Το room to let του κυρ-Βιτσέντζου στη Ρώμη, πάλι, όχι. Αληθινή ιστορία.

Οι άνθρωποι είμαστε εξαιρετικά ευπροσάρμοστο είδος.

Τζάμπα τρώγαμε τόσα χρόνια ώρες ατελείωτες στα πήγαινε-έλα στα γραφεία, η τηλεργασία λειτουργεί μια χαρά, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις και τις ανησυχίες των αφεντικών.



Ο σωστός ο φωτισμός της βιντεοκλήσης είναι αυτός που έρχεται από μπροστά σου, όχι από πίσω σου.

Υπάρχουν άνθρωποι που σιχαίνονται τις βιντεοκλήσεις, και υπάρχει ψυχολογική εξήγηση για αυτό. Μην τους πιέζεις, πες ότι έχουμε 1995 και παρ’ τους τηλέφωνο.

Η τέχνη θα σώσει την ψυχική μας υγεία.

Τις ζωές μας θα τις σώσουν μόνο οι γιατροί. Όχι η κυβέρνηση, ούτε το Netflix, ούτε οι καμπάνιες στα μίντια, ούτε οι πολεμικοί εξοπλισμοί, ούτε το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Υπάρχουν πράγματα που μοιάζουν με πόλεμο αλλά, ευτυχώς, δεν είναι.

Ακόμα και τα φτωχότερα κράτη της ΕΕ, έχουν λεφτά. Το πρόβλημα είναι πού επιλέγουν να τα διαθέσουν.

Το καλοκαίρι είναι η τέλεια εποχή για να τα ξεχάσεις όλα, και να ζήσεις τρεις μήνες σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Δεν θα τα καταφέρεις, αλλά καλό θα ήταν να προσπαθήσεις να έχεις κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι μετά ξαναρχίζουν τα δύσκολα.



Το να ανοίγεις τα σύνορα όταν δεν έχεις κρούσματα είναι ο τέλειος τρόπος να αποκτήσεις.

Τις χρονιές που οι μισές αεροπορικές του πλανήτη είναι έτοιμες να κηρύξουν πτώχευση, ο τουρισμός δεν θα σου φέρει χρήματα. Θα σου φέρει μόνο κρούσματα.

Υπάρχουν εντυπωσιακά πολλοί άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους εξυπνότερους από τους επιστήμονες. Αυτοί οι άνθρωποι είναι συγκλονιστικά έτοιμοι να πιστέψουν πράγματα που διαβάζουν σε σάιτ με ονόματα όπως «η μυστική αληθινή αλήθεια». Υπαρκτό, χωρίς πλάκα, δεν το βγάλαμε από το μυαλό μας.

Τις χρονιές που ο κόσμος καίγεται, βγαίνει καλή ποπ μουσική

Τα βιβλία είναι περίπου 70% απολαυστικότερα όταν προσπαθείς συνειδητά να βρεις τρόπο να τα στριμώξεις στη μέρα σου, απ’ ό,τι όταν όλοι γύρω σου λένε «επιτέλους, το λοκντάουν είναι η τέλεια ευκαιρία να τελειώσω τη στοίβα με τα αδιάβαστα».

Το θέατρο σε live streaming είναι εμπειρία, εντελώς διαφορετική από το να βλέπεις παλιές παραστάσεις στο YouTube. Είναι σχεδόν σαν να είσαι εκεί. Σχεδόν, όχι ακριβώς.

Στο τέλος, το μόνο που έχει σημασία είναι η αγάπη. Και οι άνθρωποί σου. Θυμήσου το αυτό την επόμενη φορά που θα φρικάρεις με δουλειές/ λεφτά/ ακυρωμένα πλάνα.

Όταν νομίζεις ότι τελείωσε, έχει πάντα κι άλλο.

Το μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι να ελπίζεις ότι θα είναι καλύτερο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v