Τα πιο χρήσιμα tips για καταστάσεις… έκτακτης ανάγκης

Έξυπνες σωτήριες συμβουλές και κόλπα που θα σας φανούν χρήσιμα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Τα πιο χρήσιμα tips για καταστάσεις… έκτακτης ανάγκης
Τι κάνουμε στην περίπτωση ενός σεισμού; Πώς αντιμετωπίζουμε μια πυρκαγιά ή τον αποκλεισμό σε μια περιοχή όταν δεν έχουμε μαζί τα απαραίτητα εφόδια; Πώς μπορούμε να ανάψουμε φωτιά ή να βγούμε από το σκοτάδι… με το τίποτα; Ιδού μερικές χρήσιμες συμβουλές για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Κρατήστε ένα πακέτο κηρομπογιές σε ένα συρτάρι
Ακόμη κι αν δεν έχετε κεριά, στην περίπτωση ενός γενικού blackout, μπορείτε να ανάψετε της κηρομπογιές που, λόγω της φύσης τους, θα κρατήσουν για μέχρι και μισή ώρα, χαρίζοντάς σας πολύτιμο φως την ώρα που το χρειάζεστε.



Κάντε αυτοσχέδια μάσκα σε περίπτωση φωτιάς
Αν δεν έχετε προστατευτική μάσκα, σε περίπτωση πυρκαγιάς, υπάρχουν αυτοσχέδια τρικ για να προστατευθείτε από την εισπνοή στάχτης και ανεπιθύμητων αερίων. Όσο κι αν σας φανεί παράξενο, μπορείτε να τοποθετήσετε στο στόμα σας μία από τις θήκες ενός σουτιέν, δένοντας το σαν μάσκα στο πίσω μέρους του κεφαλιού.

Οι SOS κινήσεις σε περίπτωση καρδιακού επεισοδίου
Αν κάποιος κοντά σας πιάνει το στήθος του ή υποψιάζεστε ότι παθαίνει έμφραγμα, οι κινήσεις σας πρέπει να είναι οι εξής: Πρώτα καλείτε το 166, στη συνέχεια ελέγχετε αν μπορεί να αναπνεύσει και αν έχει σφυγμό: Αν όχι, σιγουρευτείτε ότι η γλώσσα δεν έχει φράξει την δίοδο της αναπνοής και ξεκινήστε τις μαλάξεις στο στήθος. Δείτε αναλυτικές οδηγίες για τεχνητή αναπνοή εδώ

Μην φουσκώνετε το σωσίβιό σας προτού βρεθείτε έξω
Στην περίπτωση εκκένωσης αεροσκάφους, για παράδειγμα, πρέπει να φουσκώσετε το σωσίβιό σας αφού βγείτε από την έξοδο κινδύνου, διαφορετικά κινδυνεύετε να φράξετε διαδρόμους ή να εμποδίσετε άλλους επιβάτες να εξέλθουν, καταλαμβάνοντας πολύτιμο όγκο μέσα στο αεροσκάφος.

Μάθετε την μέθοδο Heimlich σε περίπτωση που πνιγείτε με φαγητό
Αν κάποιος κοντά σας στραβοκαταπιεί και δεν μπορεί να αναπνεύσει, μπορείτε να βοηθήσετε να ξεσφηνωθεί το κομμάτι φαγητού ή το αντικείμενο που κατάπιε, εφαρμόζοντας προσεκτικά την μέθοδο που θα δείτε στο παρακάτω video. Μπορείτε μάλιστα να το εφαρμόσετε και στον εαυτό σας, αν είστε μόνοι σας και πνίγεστε: Κάντε μια γροθιά με το δυνατό σας χέρι κάτω από τον θώρακα και λίγο πάνω από τον αφαλό και με την παλάμη του άλλου χεριού πιέστε προς τα μέσα και πάνω, προς το διάφραγμα με δύναμη και συνεχόμενα, μέχρι το αντικείμενο που σας πνίγει να «ξεκολλήσει».


Στείλε στον εαυτό σου ένα email με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες όταν πας μακρινό ταξίδι
Είναι σπάνιο, αλλά πιθανό σε ένα ταξίδι να τύχουν πολλά: Ένα ατύχημα, μια κλοπή, να χάσετε το διαβατήριό σας ή κάτι παρόμοιο. Καλό θα είναι να έχετε σε ένα email τα απαραίτητα έγγραφα ή κωδικούς – π.χ. αριθμούς ταυτότητας, ΑΜΚΑ, κωδικούς σε χρήσιμους online λογαριασμούς, τραπεζικές πληροφορίες κ.ο.κ. Σιγουρευτείτε φυσικά ότι το email σας είναι ασφαλές και δεν υπάρχει πιθανότητα να γνωρίζουν άλλοι τους κωδικούς σας ή να έχει χακαριστεί.

Στα ταξίδια, κρύψτε ένα-δύο χαρτονομίσματα στο παπούτσι σας
Ακόμα και σε περίπτωση κλοπής, ή αν χάσετε την πιστωτική σας κάρτα, θα έχετε έστω ένα μικρό ποσό για τα πρώτα μικροέξοδα μέχρι να δείτε τι θα κάνετε για να λύσετε το πρόβλημα.

Μην κάνετε τους γενναίους αν αποκλειστείτε με το αυτοκίνητο στο χιόνι
Σε αυτή την απευκταία περίπτωση, μην βγείτε από το αυτοκίνητο ψάχνοντας στην ερημιά για κοντινό κατάστημα ή οικισμό. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παραμείνετε στο αυτοκίνητο για να αποφύγετε να κρυώσετε ή να γεμίσετε τα πόδια σας χιόνι, υγρασία και μικρόβια. Με ήπια χρήση του αυτοκινήτου (περί τα 20 λεπτά αναμμένο την ώρα, για να μην τελειώσει αμέσως η βενζίνη) θα αντέξετε μία νύχτα μέχρι να καμφθούν τα φαινόμενα ή να φτάσει βοήθεια.

Αποκτήστε περισσότερο φως με τη βοήθεια ενός διάφανου δοχείου
Τα δοχεία και οι ημιδιάφανες συσκευασίες, όπως αυτές του νερού στη φωτογραφία, σε συνδυασμό με ένα φως ποδηλάτου, μπορούν να κάνουν θαύματα σε συνθήκες συσκότισης.



DIY μίγμα σε περίπτωση επεισοδίων εμετού ή διάρροιας
Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειάζεστε αναπλήρωση των υγρών με την απαραίτητη δόση ζάχαρης και αλατιού. Αν δεν είστε κοντά σε καταστήματα ή σε ψυγείο με χυμό, μπορείτε να αναμίξετε ένα λίτρο νερού με ένα κουταλάκι αλάτι και 4-5 κουταλάκια ζάχαρης και να πιείτε.

Ανάψτε φωτιά με λίγο χαρτί και ένα μπουκαλάκι νερό


…ή μετατρέποντας ένα προφυλακτικό ή ένα μπαλόνι σε φακό για να ανάψετε φωτιά


Χρησιμοποιήστε εφημερίδα για θερμομόνωση
Τοποθετήστε φύλλα εφημερίδας ως στρώση ανάμεσα στα εσώρουχα και τα εξωτερικά σας ρούχα για να διατηρηθείτε πιο ζεστοί σε περίπτωση που βρεθείτε αποκλεισμένοι κάπου όπου έχει κρύο.

Προετοιμαστείτε για σεισμό
Το μόνο που έχετε να κάνετε, για να έχετε πάντα υπ’ όψη σας ποια θα είναι η πρώτη σας αντίδραση σε περίπτωση σεισμού, είναι να εντοπίσετε εκ των προτέρων στο σπίτι σας το πιο ασφαλές μέρες για να τρέξετε να σταθείτε. Οι κάσες της πόρτας και τα μέρη όπου δεν κινδυνεύουν να πέσουν έπιπλα (βιβλιοθήκες, ράφια, τηλεόραση ή άλλες συσκευές) είναι τα μέρη όπου θα είστε περισσότερο προστατευμένοι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v