Πώς θα καθαρίσετε φυσικά τους δύσκολους λεκέδες

Δείτε πώς θα ξεφορτωθείτε λεκέδες από λάδι, κρασί, κραγιόν και άλλες χρωστικές ουσίες εύκολα και φυσικά.
Πώς θα καθαρίσετε φυσικά τους δύσκολους λεκέδες
Μπορεί ένα χημικό λευκαντικό να κάνει τη δουλειά, όμως οι δύσκολοι λεκέδες μπορούν να φύγουν με φυσικά προϊόντα που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας ή μπορούμε εύκολα να αποκτήσουμε.

Δείτε πώς.

Για το λερωμένο χαλί: Καλαμποκάλευρο

Πασπαλίστε το λεκέ με καλαμποκάλευρο, αφήστε το για περίπου μισή ώρα και στη συνέχεια σκουπίστε κανονικά με την ηλεκτρική σκούπα. Τα συστατικά του θα απορροφήσουν την βρωμιά, ενώ θα εξουδετερώσουν και τις δυσάρεστες οσμές.

Για τις κιτρινισμένες κουρτίνες: Αλάτι

Για να γίνουν οι κιτρινισμένες κουρτίνες… καινούργιες, τοποθετήστε τις σε μία λεκάνη με κρύο νερό, που θα έχετε αναμείξει με ένα φλιτζάνι χοντρό αλάτι και αφήστε τις να μουλιάσουν όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα, πλύντε τις κανονικά στο πλυντήριο.

Για τις κιτρινίλες στα ρούχα: Ασπιρίνη

Σε ένα φλιτζάνι που θα γεμίσετε μέχρι τη μέση με ζεστό νερό, θρυμματίστε δύο ασπιρίνες Βυθίστε τα επίμαχα σημεία μέσα στο υγρό και αφήστε τα να μουλιάσουν για δύο με τρεις ώρες.

Εναλλακτικά, φτιάξτε μια πάστα από την κλασική μαγειρική σόδα και νερό. Με μια οδοντόβουρτσα, τρίψτε το μίγμα στο λεκέ και αφήστε να δράσει για περίπου μια ώρα. Έπειτα, πλύντε το, κατά προτίμηση με κρύο νερό.

Καλή δουλειά, τέλος, στις κιτρινίλες κάνει και το λεμόνι. Ανακατέψτε ίσες ποσότητες από χυμό λεμονιού και νερό, βάλτε το μείγμα σε ένα μικρό μπουκαλάκι σπρέι και ανακατέψτε το καλά. Ψεκάστε το μείγμα στην περιοχή που υπάρχει ο λεκές, και αφήστε για περίπου μια ώρα. Μετά βάλτε την μπλούζα στο πλυντήριο.

Για τους λεκέδες από μελάνι: Γάλα

Βουτήξτε το ρούχο ή τα ρούχα σας σε μία λεκάνη με γάλα και αφήστε τα να μουλιάσουν για λίγο. Στο τέλος, ξεπλύνετε πολύ καλά. Μην τρίψετε τον λεκέ γιατί το μελάνι «απλώνεται» πολύ εύκολα και το σημάδι θα γίνει πολύ πιο έντονο. To γάλα βοηθά να φύγουν και οι λεκέδες από κραγιόν.

Για τους λεκέδες από αίμα: Αμμωνία ή μαγειρική σόδα ή αλάτι

Αν ο λεκές είναι φρέσκος, χρησιμοποιήστε άφθονο κρύο νερό και τρίψτε με το χέρι. Αν ο λεκές έχει στεγνώσει μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικά προϊόντα όπως αμμωνία, αλάτι ή μαγειρική σόδα. Σε καμία περίπτωση μην βάλετε ζεστό νερό.

Για τους λεκέδες από λάδι ή γράσο: Ταλκ/ αλάτι

Προσπαθήστε με μία παλιά πετσέτα να «τραβήξετε» όσο μπορείτε από το λεκέ. Έπειτα εφαρμόστε ταλκ ή αλάτι. Αφαιρέστε το ταλκ με ένα κουταλάκι. Τοποθετήστε υγρό πιάτων και νερό στο λεκέ και χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα για να το τρίψετε. Έπειτα πλύνετε το ρούχο κανονικά.

Για λεκέδες από κόκκινο κρασί: Αλάτι

Μουλιάστε το ρούχο σε νερό. Απλώστε πάνω στον λεκέ αλάτι, έτσι ώστε να καλύπτεται όλος. Μόλις το αλάτι γίνει ροζ, ρίξτε καυτό νερό. Έπειτα πλύνετε κανονικά.

Ν. Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v