Ποια χρώματα ταιριάζουν μεταξύ τους;

Ένας μικρός οδηγός για να μάθετε τους πιο επιτυχημένους χρωματικούς συνδυασμούς και να τους εφαρμόσετε στον χώρο ή στην γκαρνταρόμπα σας.
Ποια χρώματα ταιριάζουν μεταξύ τους;
Ετοιμάζεστε να βάψετε ή να διακοσμήσετε το σπίτι σας αλλά δεν είστε σίγουροι ποια χρώματα να διαλέξετε; Ντύνεστε για το πρώτο ραντεβού ή μια επίσημη έξοδο και έχετε αμφιβολίες για το κατά πόσο ταιριάζουν αυτά που θα φορέσετε; Έχουμε τις απαντήσεις: Παρακάτω, θα βρείτε έναν μικρό οδηγό για να κάνετε τους καλύτερους χρωματικούς συνδυασμούς, καθώς και μικρές συμβουλές για να τους εφαρμόζετε αποτελεσματικά στην καθημερινότητά σας.

Τα μυστικά των χρωμάτων

Στην παραπάνω εικόνα, βλέπετε έναν χρωματικό τροχό. Πρόκειται για τα τρία βασικά χρώματα (κόκκινο, κίτρινο, μπλε) και τις μεταξύ τους βασικές (πράσινο, κίτρινο, μοβ) και βοηθητικές αποχρώσεις που προκύπτουν από τις αναμίξεις τους (πορτοκαλοκίτρινο, πορτοκαλοκόκκινο, ανοιχτό μοβ, βιολετί, πρασινογάλαζο, πρασινοκίτρινο) σε μια σειρά 12 χρωμάτων. Και ιδού πώς μπορείτε να επιλέξετε επιτυχημένους συνδυασμούς από αυτή την κυκλική παλέτα:

*Συνδυάστε τα βασικά χρώματα μεταξύ τους
Το κίτρινο, το μπλε και το κόκκινο δημιουργούν χρωματική αρμονία και ένα αίσθημα ικανοποίησης στο μάτι. Σε έντονες αποχρώσεις και με συνδυασμό και των τριών, θα έχετε αποτέλεσμα νεανικό και παιχνιδιάρικο, αλλά χρησιμοποιώντας ένα ή δύο εξ αυτών, και δη σε πιο απαλούς τόνους, θα έχετε ένα πιο σοφιστικέ αποτέλεσμα.

*Συνδυάστε συμπληρωματικά χρώματα
Είναι αυτά που βρίσκονται το ένα απέναντι από το άλλο στον παραπάνω χρωματικό κύκλο – όπως για παράδειγμα το πορτοκαλί με το γαλάζιο, το πράσινο με το ροζ ή το μοβ με το κίτρινο.

*Συνδυάστε τα πλαϊνά χρώματα
Όπως βλέπετε τον χρωματικό κύκλο, επιλέξτε κάθε φορά δύο ή τρία χρώματα που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο – π.χ. μπλε με γαλάζιο, κίτρινο με πορτοκαλί, αποχρώσεις του κόκκινου και του ροζ κ.ο.κ. Μια καλή τακτική είναι να επιλέγετε ένα χρώμα – π.χ. ένα μπλε παντελόνι – και να βρείτε τον ανάλογο συνδυασμό του – π.χ. να ποντάρετε σε ένα γαλάζιο μπλουζάκι.

*Μάθετε τα «θερμά» και «ψυχρά» χρώματα
Θερμά είναι το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο και ψυχρά το μπλε, το πράσινο και το μοβ. Μια εγγυημένη λύση για την γκαρνταρόμπα ή την διακόσμησή σας είναι να ταιριάζετε ένα θερμό με ένα άλλο θερμό χρώμα, για ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Αυτό δεν αποκλείει το συνταίριασμα θερμών με ψυχρά χρώματα, απλώς μας δίνουν πιο προχωρημένο, funky αποτέλεσμα που δεν μπορούν να το υποστηρίξουν (ούτε να το εκτιμήσουν) όλοι. Αν πρόκειται να «παντρέψετε» θερμά με ψυχρά χρώματα, για ένα πιο ισορροπημένο look, προσθέστε πιο διακριτικές πινελιές ή λιγότερο έντονων τόνων αποχρώσεις τους, ώστε να μην «χτυπούν» στο μάτι.

*Ποντάρετε στα ουδέτερα χρώματα ή τους γήινους τόνους
Πρόκειται για αποχρώσεις που δεν βρίσκονται «πάνω» στον χρωματικό κύκλο, αλλά σε ένα… παράλληλο, πιο ουδέτερο χρωματικό σύμπαν, και είναι το καφέ, το κρεμ, το λευκό, το γκρίζο και το μπλε-γκρι. Στη μόδα, ουδέτερα χρώματα θεωρούνται και το χακί ή το μαύρο, καθώς και το μπλε του ντενίμ υφάσματος. Αυτά τα χρώματα, λοιπόν, ταιριάζουν σχεδόν με τα πάντα, ικανοποιώντας το μάτι χάρη στις αναφορές στα στοιχεία της γης, του νερού και του πάγου. Αν θέλετε να συνδυάσετε γήινο χρώμα με ένα ψυχρό, επιλέξτε πιο έντονες αποχρώσεις του (π.χ. μαύρο-μπλε ή φωτεινό λευκό), και για να το συνδυάσετε με ένα θερμό, επιλέξτε πιο θερμούς τόνους των ουδέτερων (π.χ. καφέ ή μπεζ). Θυμηθείτε ότι τα ουδέτερα/γήινα χρώματα «δουλεύουν» ωραιότατα και μεταξύ τους, όπως π.χ. όταν συνδυάζουμε ένα μπλου τζιν με λευκό t-shirt ή ένα χακί παντελόνι με μαύρο μπλουζάκι.

Extra tips για την γκαρνταρόμπα σας

-Ποντάρετε στη μονοχρωμία για ένα πιο εντυπωσιακό, classy look, όπως το total black.
-Διανθίστε ένα «βαρετό» επίσημο κοστούμι ή ταγέρ με μια πινελιά έντονο χρώματος – π.χ. ένα κόκκινο ή τιρκουάζ πουκάμισο ή μια κίτρινη ή ροζ μπλούζα.
-Πειραματιστείτε με τα σχέδια: Δεν είναι μόνο τα χρώματα που συνδυάζονται, αλλά και τα σχέδια όπως το πουά, το φλοράλ, το ριγέ κ.ο.κ. Προτιμήστε να συνδυάσετε ένα ρούχο με σχέδιο (π.χ. μια φλοράλ φούστα) με ένα top στην απόχρωση των φύλλων του φλοράλ σχεδίου.
-Μάθετε τους δικούς σας «ουδέτερους» συνδυασμούς: Τα τζιν σας πηγαίνουν με όλα, τα καφέ συνδυάζονται με άλλα γήινα χρώματα, το ναυτικό μπλε ταιριάζει με λευκό ή κόκκινο καθώς και με τις αποχρώσεις των πολύτιμων λίθων, ενώ τα λευκά και κρεμ ρούχα κάνουν πιο «φωτεινό» το look σας.
-Παίξτε με τα αξεσουάρ: Εφαρμόστε τους παραπάνω «κανόνες» και σε αξεσουάρ όπως ζώνες, φουλάρια και κοσμήματα, για ένα τέλειο αποτέλεσμα.
-Μην φοράτε παραπάνω από τρία χρώματα κάθε φορά.
-Δοκιμάστε διαφόρων αποχρώσεων ρούχα για να δείτε στον καθρέφτη ποια ταιριάζουν περισσότερο με το χρώμα της επιδερμίδας σας.
-Αποφύγετε το έντονο κόκκινο και πράσινο που θυμίζει περισσότερο γιορτινές εμφανίσεις των Χριστουγέννων.

Extra tips για την διακόσμηση του χώρου σας

-Μην ξεπερνάτε τα τρία διαφορετικά χρώματα στον ίδιο χώρο – και αν χρησιμοποιήσετε δύο έντονες αποχρώσεις, η τρίτη πρέπει να είναι πιο ουδέτερη.
-Πρώτα επιλέξτε το βασικό σας χρώμα, και μετά κινηθείτε με αυτό υπ’ όψη για την επιλογή των άλλων.
-Αν ένα χρώμα σας αρέσει, αλλά είναι πολύ έντονο για να βάψετε τους τοίχους σας με αυτό (π.χ. πορτοκαλί), μπορείτε να το προσθέσετε στον χώρο με πινελιές όπως μαξιλάρια ή έπιπλα.
-Αποφύγετε ολόιδιες αποχρώσεις στους τοίχους και τα έπιπλα. Αγοράστε καναπέ στην ίδια οικογένεια χρώματος αλλά όχι στην ίδια απόχρωση με τον τοίχο, για ένα αρμονικό αποτέλεσμα ή σε αντιθετικό χρώμα για πιο έντονο κοντράστ που «τραβά» το μάτι και ζωντανεύει τον χώρο.
-Βάψτε έναν από τους τοίχους του δωματίου σε διαφορετικό, έντονο χρώμα, αν θέλετε ένα πιο «χτυπητό» οπτικά αποτέλεσμα χωρίς όμως να ρισκάρετε πολύ.
-Δείτε εδώ με ποια συναισθήματα συνδέεται κάθε χρώμα, για να μάθετε τι αποτέλεσμα θα προκαλεί το αποτέλεσμα σε όσους το βλέπουν.  

Με πληροφορίες από WikiHow και Lifehacker  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v