Τι να κάνω για να χάσω κιλά

Οκτώ απλές συμβουλές για να αδυνατίσετε ευκολότερα, χωρίς να κάνετε σκληρή δίαιτα, αλλά εφαρμόζοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας.
Τι να κάνω για να χάσω κιλά
Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να σας πούμε «κάντε δίαιτα». Ή τουλάχιστον δίαιτα με την κακή έννοια και φήμη που έχει αποκτήσει η λέξη. Γιατί δίαιτα δεν είναι οι απαγορεύσεις και το «μαχαίρι» στα τρόφιμα που μας αρέσουν πιο πολύ, ούτε τα εξαντλητικά sessions μέχρι λιποθυμίας στο γυμναστήριο. Η δική μας «δίαιτα» έχει να κάνει με απλές συμβουλές αλλαγών στις μικρές μας συνήθειες που όμως θα δείτε πως θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος.

Μαγειρέψτε περισσότερο
Πετάξτε τα φυλλάδια του delivery και μειώστε στο μισό τις εβδομαδιαίες σας εξόδους σε εστιατόρια. Τα σπιτικά σνακ και φαγητά θα σας γλιτώσουν από πολλές θερμίδες (και ευρώ), ενώ αν δεν θέλετε να περικόψετε τις εξόδους σας, προτιμήστε τα wine bar ή τα café, αντί για τις συναντήσεις με την παρέα στην ταβέρνα της γειτονιάς.

Αποφύγετε τον διάδρομο με τα σνακ στο σουπερμάρκετ
Είστε για ψώνια στο σουπερμάρκετ; Έχετε πάντα μαζί σας μια λίστα με τα απαραίτητα και προχωρήστε κατευθείαν προς τους αντίστοιχους διαδρόμους. Μην ξοδεύετε πολύ χρόνο στα… επικίνδυνα σημεία: Όπου βλέπετε σοκολάτες και πατατάκια, προχωρήστε παρακάτω, γιατί ξέρουν πολύ καλά πώς να σας… μαγνητίζουν.

Φάτε πρωινό
Το μυστικό είναι να τρώτε καλό πρωινό για να μην πεινάτε αργότερα υπερβολικά και το παρακάνετε στο μεσημεριανό ή το βραδινό. Έτσι, τρώτε λιγότερο το βράδυ όχι επειδή πρέπει να κάνετε δίαιτα, αλλά επειδή απλώς δεν πεινάτε. 

Ασκηθείτε σε κάθε ευκαιρία
Δεν μιλάμε απαραιτήτως για συνδρομή στο γυμναστήριο και προγράμματα αερόβιας άσκησης (αν και δεν είναι καθόλου άσχημες ιδέες αν έχετε τον χρόνο). Ωστόσο, την διαφορά μπορούν να κάνουν και οι μικρές προσθήκες: Το να πηγαίνετε στη δουλειά με τα πόδια. Να καταπιάνεστε με δημιουργικές ασχολίες στο σπίτι αντί να βλέπετε με τις ώρες τηλεόραση. Να πάρετε ποδήλατο αντί για μηχανάκι. Να σηκώνεστε κάθε μια ώρα και να περπατάτε λίγο στη δουλειά σας κ.ο.κ.

Καθαρίστε το ψυγείο και τα ντουλάπια σας
Όσο βρίσκονται στο ντουλάπι μαρμελάδες, πραλίνες, σακουλάκια με σνακ, και στο ψυγείο αναψυκτικά, αλλαντικά και λοιπά λαχταριστά εδέσματα, τόσο πιο εύκολο είναι να υποκύψετε στον πειρασμό, ακόμη κι αν δεν πεινάτε. Αποφασίστε να κάνετε μια καλή εκκαθάριση και να αντικαταστήσετε τα τρόφιμα στην κουζίνα σας με πιο υγιεινές επιλογές, όπως φρούτα, μέλι, δημητριακά, light επιδόρπια, υλικά για smoothies κλπ. Ακόμη κι αν δεν τα «πολυσυμπαθείτε», σταδιακά θα τα συνηθίσετε και θα ικανοποιούν πραγματικά την πείνα σας.

Κάντε τις αγαπημένες σας απολαύσεις λιγότερο ένοχες
Δεν λέμε να απαρνηθείτε τις πίτσες. Απλώς δοκιμάστε να παραγγείλετε (ή ακόμη καλύτερα, να φτιάξετε) αυτές με τα λαχανικά, τα φρούτα και τα μανιτάρια, αντί για αυτές με το μπέικον, τα αλλαντικά και τις βαριές κρέμες. Ούτε το αγαπημένο σας έδεσμα θα στερείστε, ούτε με τις υπερβολικές θερμίδες των παχυντικότερων υλικών θα επιβαρύνεστε.

Νικήστε την συναισθηματική υπερφαγία
Οι περισσότερες θερμίδες με τις οποίες επιβαρυνόμαστε είναι στην ουσία και αυτές που δεν χρειαζόμαστε: Απλώς τις καταναλώνουμε μηχανικά, είτε γιατί βρίσκουμε παρηγοριά στο φαγητό είτε γιατί παραγγέλνουμε/ετοιμάζουμε τεράστιες μερίδες που βέβαια στο τέλος «είναι κρίμα να πάνε χαμένες». Φροντίστε να τρώτε αργά και μασώντας καλά το φαγητό σας, έτσι ώστε ο οργανισμός σας να προλάβει να σας στείλει το «μήνυμα» ότι έχει χορτάσει προτού τον μπουκώσετε με αχρείαστες ποσότητες. Όσο για το πώς να ξεσπάσετε μετά από μια δύσκολη μέρα, σας έχουμε λιγότερο αυτοκαταστροφικές ιδέες από τα τσιμπούσια εδώ.  

Βάλτε μικρούς στόχους
Το να πείτε στον εαυτό σας «πρέπει να αδυνατίσω» βρίσκει πολλές και διαφορετικές εφαρμογές στην πράξη: Στη μία πλευρά βρίσκεται η ερμηνεία «πρέπει οπωσδήποτε να το… ράψω και να χάσω 15 κιλά σε ένα μήνα». Σε μια άλλη, πολύ καλύτερη και φυσιολογική πλευρά, όμως, βρίσκεται η εξής θεώρηση: Έχω πάντα στο νου μου τον τελικό στόχο, ει δυνατόν οπτικοποιημένο (π.χ. θέλω να χωρέσω σε αυτό το παντελόνι ή να γίνει η κοιλιά μου “πλάκα”), αλλά προσπαθώ να τον φτάσω θέτοντας μικρούς πραγματοποιήσιμους κάθε φορά στόχους. Ο πρώτος είναι, για παράδειγμα, μια μίνι αποτοξίνωση για να ξεφουσκώσετε τις πρώτες μέρες. Κατόπιν να χάσετε το πρώτο σας κιλό. Ύστερα να αρχίσετε στοχευμένες ασκήσεις για να χάνετε 2-4 κιλά κάθε μήνα κ.ο.κ. Όλα άλλωστε γίνονται καλύτερα, ευκολότερα και ομαλότερα με βηματάκια, παρά με… σάλτα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v