Πώς θα μάθω τον σκύλο μου να λερώνει εκτός σπιτιού

Το να μάθετε στο νεοαποκτηθέν σας τετράποδο φίλο που πρέπει να λερώνει θα κρατήσει και το σπίτι καθαρό και εσάς χαρούμενους. Δείτε πώς θα τα καταφέρετε.
Πώς θα μάθω τον σκύλο μου να λερώνει εκτός σπιτιού

Από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όταν πάρουμε έναν νέο τετράποδο φίλο το σπίτι είναι το γεγονός ότι… τα κάνει όπου βρει. Πώς μπορούμε λοιπόν να το μάθουμε να τα κάνει εκεί που θέλουμε εμείς;


Η καθημερινή ρουτίνα στην ώρα της τουαλέτας είναι πολύ σημαντική για σκύλους οποιασδήποτε ηλικίας, και ιδιαίτερα για τους μικρούς. Κατά μέσο όρο ένα κουτάβι μπορεί να κρατήσει την κύστη του για μία ώρα ανά μήνα ηλικίας, κάτι που σημαίνει ότι τα μικρά κουτάβια θα πρέπει να βγαίνουν έξω κάθε ώρα. Το καλύτερο λοιπόν είναι να καθιερώσετε μια ρουτίνα…τουαλέτας όσο το δυνατόν πιο σύντομα στον σκύλο σας για να σιγουρευτείτε ότι δε θα υπάρξουν προβλήματα.


Τα κουτάβια δεν θέλουν να λερώνουν στη «φωλιά» τους, δηλαδή εκεί που μένουν, οπότε σταδιακά θα πρέπει να ορίσετε ως «φωλιά» όλο το σπίτι ή κάποιο συγκεκριμένο δωμάτιο και όταν χρειάζεται τουαλέτα να πηγαίνει έξω. Μια εναλλακτική λύση, η οποία εξυπηρετεί αρκετούς κατόχους σκύλων, είναι να του πάρετε ένα κλουβί περιορισμού , το οποίο θα αποκτήσει χαρακτήρα «φωλιάς» με νεράκι και φαγητό και από εκεί να τον κατευθύνετε για τουαλέτα.


Από εκεί και έπειτα επιλέξετε ένα σημείο στην αυλή ή κάποιο δέντρο στον δρόμο προς το οποίο θα το καθοδηγείτε κάθε ώρα περίπου, στεκόμενοι κοντά του, μέχρι να κάνει την ανάγκη του. Αφού την κάνει, επιβραβεύστε τον με μια λιχουδιά, με ένα «μπράβο» ή με παιχνίδι. Καλό θα ήταν κατά την διάρκεια της… πράξης, να χρησιμοποιείτε μια λέξη ή έκφραση που θα συνδυάσει με την πράξη του, και την οποία θα προφέρετε χαμηλά σε ένταση και ενθαρρυντικά.

Εξυπακούεται φυσικά ότι στο τέλος θα μαζέψετε τις ακαθαρσίες με ειδικό σακουλάκι. 

Tip: Μην αφαιρέσετε όλες τις ακαθαρσίες από το μέρος που τα έκανε (εφ' όσον τα έκανε σε χώρο δικό σας π.χ. στον κήπο). Αφήνοντας μέρους τους εκεί θα προσελκυθεί από τις οσμές για να πάει ξανά την επόμενη φορά που θα θέλει τουαλέτα.


Σημειώστε ότι τα κουτάβια όταν θέλουν να κάνουν την ανάγκη τους συνήθως μυρίζουν το έδαφος, κάνουν κύκλους, κλαψουρίζουν ή κινούνται πάνω κάτω και έχουν μια γενικότερη ανησυχία. Αν δείτε κάποιο από τα παραπάνω σημάδια, τότε αποσπάστε την προσοχή του και οδηγήστε το στον χώρο που θέλετε να τα κάνει, βγαίνοντας έξω από το σπίτι μαζί του. Έτσι θα μάθει σταδιακά πως κάθε φορά που θα θέλει τουαλέτα, θα πηγαίνει κοντά στην πόρτα.


Προσοχή, ΜΗΝ το τιμωρείτε αν τα κάνει οπουδήποτε αλλού από εκεί που θα θέλατε. Είναι λογικό κάποια στιγμή να συμβεί και αυτό. Μην του φωνάξετε ή ακόμα χειρότερα μην του τρίψετε την μούρη στις ακαθαρσίες του. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να σας φοβηθεί και την επόμενη φορά πολύ απλά να τα κάνει κάπου… κρυφά μέσα στο σπίτι. Τα περισσότερα προβλήματα με την τουαλέτα στους σκύλους προκύπτουν ακριβώς λόγω της υπερβολικής αντίδρασης του ιδιοκτήτη σε τυχόν «ατυχήματα».


Αν τα κάνει μπροστά σας ή υποπτευθείτε ότι έχει μπει σε διαδικασία, κάντε κάποιον δυνατό ήχο χωρίς να το τρομάξετε (π.χ. χτυπήστε τις παλάμες σας μεταξύ τους) ή πείτε «βγες έξω». Μετά πηγαίνετε μαζί του έξω και επιβραβεύστε τον όταν τελειώσει. Σε κάθε περίπτωση, καθαρίστε καλά την περιοχή που συνέβη το… ατύχημα με ειδικό σαπούνι, έτσι ώστε να μην συνδυάσει το συγκεκριμένο μέρος με την περιοχή όπου μπορεί να κάνει την ανάγκη του. Ένα καλό κόλπο είναι να χρησιμοποιήσετε το βρώμικο χαρτί με τις ακαθαρσίες του ως «μαγνήτη» για την επόμενη φορά που θα θελήσει να κάνει την ανάγκη του και να το βάλετε σε ένα συγκεκριμένο μέρος π.χ. στον κήπο. Έτσι θα συνδέσει την μυρωδιά με τον εξωτερικό χώρο.


Τέλος, αν το κουτάβι σας δυσκολεύεται να κάνει την ανάγκη του, πιθανώς να χρειάζεται να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v