17 τρόποι να γίνεις καλύτερος σε ό,τι κάνεις

Από τον πιο προβλέψιμο (να βάλεις στόχους) στον πιο απροσδόκητο (να κάνεις περισσότερη παρέα με τους γονείς σου), δεκαεπτά απλοί τρόποι να βελτιωθείς στα πάντα.
17 τρόποι να γίνεις καλύτερος σε ό,τι κάνεις
της Ηρώς Κουνάδη

Αυτή η εισαγωγή θα μπορούσε να μιλά για νέα σαιζόν, νέα ξεκινήματα και νέους στόχους. Αυτό θα γινόταν αν ήμασταν διαφορετικοί άνθρωποι –από εκείνους που μοιράζουν εποχιακές ευχές στις 26 Αυγούστου. Δεν είμαστε, όμως. Και δεν θεωρούμε ότι χρειάζεται να περιμένεις το καλοκαίρι να τελειώσει/ τη χρονιά να αλλάξει/ την προαγωγή να σου χτυπήσει την πόρτα για να θέλεις να γίνεις καλύτερος σε ό,τι κάνεις. Επίσης, δεν θεωρούμε ότι το καλοκαίρι τελειώνει στις 26 Αυγούστου –αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.

Θέσε στόχους: Δεν χρειάζεται να είναι γραμμένοι με χρονολογική σειρά σε λίστα και κολλημένοι στην πόρτα του ψυγείου για να σε αγχώνουν κάθε πρωί που ξυπνάς. Αρκεί να έχεις μια γενική ιδέα για το τι θέλεις να κάνεις. Ακόμα και το γενικότατο «θέλω να γίνω καλύτερος στη δουλειά μου/ στις σχέσεις μου/ στη διαχείριση του χρόνου μου» φτάνει και περισσεύει.

Σπασ’ τους σε μικρά κομμάτια: Βάλε στόχο να διαβάζεις ένα βιβλίο σχετικό με τη δουλειά σου την εβδομάδα, ή ρύθμισε το ξυπνητήρι δέκα λεπτά νωρίτερα κάθε μέρα για μία εβδομάδα, για να οργανώσεις τις δουλειές της ημέρας (έστω και μόνο στο μυαλό σου) πίνοντας έναν καφέ.

Προσπάθησε να βελτιώσεις τα ελαττώματά σου: Η new age προσέγγιση που λέει να αποδέχεσαι και να αγαπάς τα ελαττώματά σου έχει κάνει, τελικά, περισσότερο κακό παρά καλό. Διότι ναι, βεβαίως να αγαπάς τον εαυτό σου γι’ αυτό που είναι, αλλά ταυτόχρονα καλή ιδέα είναι να προσπαθείς λίγο-λίγο να διορθώνεις ό,τι δεν σου αρέσει πάνω σου. Αν είσαι, ας πούμε, τεμπέλης αντάμειψε τον εαυτό σου για κάθε δουλειά που ολοκληρώνεις με ένα εικοσάλεπτο video game ή σκρολάρισμα στο Facebook. Αν είσαι απότομος προσπάθησε να μπαίνεις περισσότερο στη θέση των ανθρώπων που συναναστρέφεσαι και να σκέφτεσαι πώς θα αισθανόσουν εσύ αν σου μιλούσε κάποιος με τον τρόπο που μιλάς.

Άκου: Όταν σου μιλάει κάποιος –οποιοσδήποτε– αφιέρωσέ του όλη σου την προσοχή. Ναι, ακόμα και αν βαριέσαι, ακόμα και αν (πιστεύεις ότι) έχεις σημαντικότερα πράγματα να κάνεις ή να σκέφτεσαι την ώρα που σου μιλάει. Πάντα υπάρχει κάτι που μπορείς να μάθεις και από την πιο βαρετή συζήτηση.

Μην περιορίζεις τον «κύκλο» σου: Όλοι μας τείνουμε να κάνουμε παρέα με τους ανθρώπους που μας μοιάζουν –κι έτσι διαμορφώνουμε μια ολόκληρη κοσμοθεωρία για το τι είναι σωστό και τι λάθος, τι συνηθισμένο και τι όχι, τι κανόνας και τι παρέκκλιση από αυτόν. Κάπως έτσι δημιουργούνται και τα στερεότυπα που μαστίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες. Προσπάθησε να κάνεις παρέα με ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, φύλων, επαγγελμάτων, ζωών και απόψεων. Θα κάνει θαύματα για την δημιουργικότητά σου, την ευελιξία σου και την κατανόηση του κόσμου γύρω σου. Κι όλα αυτά είναι πλεονεκτήματα για οτιδήποτε κάνεις –από την δουλειά και τις ιδέες μέχρι τις κοινωνικές συναναστροφές σου.

Κάνε περισσότερη παρέα με τους γονείς σου (θα λέγαμε και τους φίλους τους, αλλά κατανοούμε την περίπτωση αυτό να είναι εξαιρετικά δύσκολο): Όχι μόνο για να τους κάνεις να χαρούν (που κι αυτό λίγο δεν είναι) αλλά και γιατί είναι ο πιο δυνατός συνδετικός κρίκος που έχεις με το παρελθόν –το δικό σου και του κόσμου στον οποίο μεγάλωσες. Καταλαβαίνοντας το παρελθόν καταλαβαίνεις καλύτερα ποιος είσαι, τι θέλεις να κάνεις, γιατί το θέλεις και πώς θα το πετύχεις.

Μάθε κάτι καινούριο: Οι ξένες γλώσσες μπορούν να κάνουν θαύματα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό σου. Αν (πιστεύεις ότι) δεν έχεις τόσο χρόνο να αφιερώσεις, ξεκίνα με κάτι πιο απλό: Από το να μάθεις τα ονόματα των πρωτευουσών της Ασίας, μέχρι το να φτιάχνεις χειροποίητα σαπούνια/ οριγκάμι/ μπισκότα σοκολάτας.

Ταξίδεψε: Είναι ο πιο διασκεδαστικός τρόπος να μάθεις καινούρια πράγματα, να προσαρμοστείς σε νέα δεδομένα και να γνωρίσεις ανθρώπους εντελώς διαφορετικούς από αυτούς που έχεις συνηθίσει να συναναστρέφεσαι. Το κλισέ να «διευρύνεις τους ορίζοντές σου» δεν δημιουργήθηκε καθόλου τυχαία.

Κάνε κάτι διαφορετικό: Δοκίμασε μια νέα κουζίνα, κάνε ένα extreme sport, άλλαξε διαδρομή για τη δουλειά, πιες ένα ποτό μετά τη δουλειά με τους συναδέλφους που δεν έχεις γνωρίσει ακόμα καλά. Μην αφήνεις τον εγκέφαλό σου να λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο ακολουθώντας μια συγκεκριμένη ρουτίνα πέντε μέρες τη βδομάδα.

Βρες έναν μέντορα: Και μην πιστεύεις τα χαζά κλισέ που λένε ότι δεν υπάρχουν μέντορες και τις απαντήσεις πρέπει ο καθένας να τις βρίσκει μόνος του. Μίλα με ανθρώπους που θεωρείς καλούς στη δουλειά τους ή σε ό,τι κάνεις και θέλεις να βελτιώσεις, άκου τις συμβουλές τους, ή –αν δεν θέλεις να τους ζητήσεις συμβουλές– μάθε από τις μεθόδους τους/ τα λάθη τους/ τις απόψεις τους.

Καλλιέργησε την αυτοπεποίθησή σου: Κι επειδή καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι δύσκολο πράγμα, θα το παραφράσουμε: Κανόνισε να βλέπεις συχνότερα τους φίλους εκείνους που σε θεωρούν καταπληκτικό και δεν χάνουν αφορμή να σου το υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία. Εν ανάγκη, κάθε φορά που αισθάνεσαι ανεπαρκής/ αποτυχημένος/ έτοιμος να τα παρατήσεις, παρ’ τους τηλέφωνο και βαλ’ τους να σου υπενθυμίσουν τους λόγους για τους οποίους σε θεωρούν ακαταμάχητο/ πανέξυπνο/ σούπερ επιτυχημένο. Κι ας ξέρεις ότι υπερβάλλουν λίγο.

Πρόσθεσε κάτι στο πρόγραμμά σου: Θα εκπλαγείς διαπιστώνοντας πόσο χρόνο σπαταλάμε κάνοντας μια δουλειά απλώς επειδή δεν έχουμε κάπου να πάμε ή κάτι να κάνουμε στη συνέχεια. Ακόμα και αν πιστεύεις ότι δεν έχεις ούτε λεπτό μέσα στην ημέρα σου ελεύθερο, δοκίμασε να «στριμώξεις» σε κάποιες μέρες κάτι μικρό που να σου αρέσει (π.χ. ένα μισάωρο τζόκινγκ στο πάρκο) και θα διαπιστώσεις ότι τελικά είχες χρόνο.

Εστίασε στα καλά: Καταπολέμησε την φυσική τάση που έχουμε οι περισσότεροι να σκεφτόμαστε πρώτα τα αρνητικά μιας κατάστασης, ενός ανθρώπου, της ζωής μας όλης, και σκέψου τα πράγματα που σου αρέσουν στη δουλειά σου, στους συνεργάτες σου, στον εαυτό σου, στη ζωή σου.

Εξασκήσου: Θέλεις να μάθεις μια ξένη γλώσσα; Μίλα την συνέχεια –ακόμα και από μέσα σου, ακόμα και στον τοίχο. Θέλεις να γράφεις καλύτερα; Γράφε συνέχεια –έστω και αν είναι απλώς οι σκέψεις σου για ένα συγκεκριμένο θέμα, ή οι σκέψεις σου, χωρίς συγκεκριμένο θέμα. Σκέψου ό,τι κάνεις σαν πρωταθλητισμό –δεν θα έκανες προπονήσεις κάθε μέρα, αν έκανες πρωταθλητισμό;

Εξήγησέ το σε κάποιον άλλο: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ο τρισμέγιστος είπε πως «αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις σε ένα εξάχρονο έτσι ώστε να το καταλάβει, τότε δεν το ξέρεις αρκετά καλά». Ακόμα και αν δεν έχεις πρόχειρο ένα εξάχρονο, για να του εξηγήσεις τη δουλειά σου, τη θεωρία της σχετικότητας ή τη γλώσσα που μαθαίνεις, δοκίμασε να μάθεις μερικές βασικές αρχές της σε έναν φίλο. Θα σε βοηθήσει να τις καταλάβεις πολύ καλύτερα.

Γνώρισε καλύτερα τον εαυτό σου: Εδώ βρήκαμε μια καταπληκτική λίστα με 101 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου: Από το αν μπορούσες να κάνεις ένα πράγμα δωρεάν για την υπόλοιπη ζωή σου ποιο θα ήταν αυτό, μέχρι το αν θα έχει σημασία σε δύο χρόνια αυτό με το οποίο ασχολείσαι σήμερα. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις καλύτερα τα θέλω, τους στόχους, τις ανάγκες σου, αλλά και τα δυνατά σου σημεία και το πώς μπορείς να τα αξιοποιήσεις για να γίνεις καλύτερος σε ό,τι κάνεις.

Έχε πίστη: Όπως είπε και εκείνος ο σοφός εκατοντάχρονος στα Μαθήματα Ζωής από Εκατοντάχρονους, τα προβλήματα έχουν συνήθως την τάση να λύνονται μόνα τους. Κάνε κάθε φορά το καλύτερο που μπορείς, μην αγχώνεσαι πολύ, και όλα θα γίνουν.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v