Πώς μπορώ να γίνω τυχερός;

Όλα σας πάνε στραβά, τίποτα δεν σας «κάθεται» και όλα μοιάζουν σαν μια γκαντέμικη φάρσα στη ζωή σας; Δείτε πέντε συμβουλές που ενδεχομένως να σας βοηθήσουν.

Πώς μπορώ να γίνω τυχερός;
Κακοτυχία. Σίγουρα σας έχει χτυπήσει την πόρτα μία ή περισσότερες φορές. Είναι εκείνες οι περίοδοι στη ζωή σας που μπορείτε να πείτε με σιγουριά ότι κάποιος σας μούτζωσε ή ότι ο Θεός σας τιμώρησε για κάτι κακό. Σκεφτήκατε όμως ποτέ πώς μπορείτε να αντιστρέψετε αυτόν τον καταποντισμό ατυχίας; Χωρίς βουντού; Χωρίς ξεμάτιασμα; Χωρίς μάγισσες και χαρτορίχτρες;

Λογικά όχι. Επομένως συνεχίστε να διαβάζετε και – ποιος ξέρει – ίσως καταφέρετε να αντιστρέψετε τους κανόνες. Πώς;

Αυξήστε τις ευκαιρίες

Είναι λογικό: αν κάθεστε όλη μέρα κλειδωμένοι μέσα στο σπίτι τι καλό και ενδιαφέρον μπορεί να σας συμβεί; Σίγουρα όχι πολλά. «Οι τυχεροί άνθρωποι δημιουργούν, παρατηρούν, δοκιμάζουν πράγματα. Οι άτυχοι συνήθως δεν κάνουν τίποτα και δεν επωφελούνται από τα οφέλη της μάθησης μέσα από την πράξη», αναφέρει ο Richard Wiseman καθηγητής Ψυχολογίας και συγγραφέας του βιβλίου Luck Factor, τονίζοντας ότι συγκεκριμένοι τύποι προσωπικοτήτων είναι ποιο τυχεροί γιατί τείνουν να φτιάχνουν σενάρια τα οποία αυξάνουν τις ευκαιρίες και κατ’ επέκταση αυξάνουν την τύχη. Ποιες προσωπικότητες είναι αυτές;

Οι εξωστρεφείς, αφού περνούν περισσότερο χρόνο με τους άλλους και άρα αυξάνουν τις προοπτικές να τους συμβεί κάτι καλό, οι τύποι που δεν είναι νευρωτικοί, αφού το στρες και το άγχος μειώνει τις πιθανότητες να εκμεταλλευτεί κανείς τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται και τέλος, εκείνοι που είναι ανοικτοί σε νέες εμπειρίες. Γιατί πολύ απλά, αν αντιστέκεσαι σε οτιδήποτε καινούργιο, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα σου συμβούν και πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.

Εν κατακλείδι, προσπαθήστε να κάνετε πάντα κάτι καινούργιο, να δοκιμάζετε νέα πράγματα. Αν κάνετε αυτό που κάνατε πάντα, τότε πιθανότατα θα έχετε πάντα την τύχη που είχατε.

Εμπιστευτείτε την διαίσθησή σας

Οι τυχεροί άνθρωποι ακολουθούν την διαίσθησή τους σε διάφορους τομείς της ζωής τους. Και η διαίσθηση δεν είναι κάποιου είδους… μαγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι αρκετές φορές είναι έγκυρη. Η διαίσθηση αποτελεί κατά κάποιον τρόπο την έκφραση της εξειδίκευσής μας σε κάτι. Σαν το σώμα μας με κάποιον παράξενο τρόπο να έχει αναγνωρίσει ένα μοτίβο το οποίο δεν έχουμε δει συνειδητά. Οι τυχεροί άνθρωποι λοιπόν, εμπιστεύονται την διαίσθησή τους. Οι άτυχοι από την άλλοι, δύσκολα θα δώσουν σημασία σε αυτήν. Θέλετε λοιπόν να είστε περισσότερο τυχεροί στη ζωή σας; Εμπιστευτείτε συχνότερα το προαίσθημά σας. Ποιος ξέρει, μπορεί να σας βγει σε καλό. 

Always look on the bright side of life

Το έχουν τραγουδήσει οι Monty Python αλλά σε γενικές γραμμές όλοι καταλαβαίνουμε περί τίνος πρόκειται: λέγεται αισιοδοξία και σίγουρα την έχετε ανάγκη αν θέλετε να αλλάξει η τύχη σας. Όντας αισιόδοξοι έχετε περισσότερες πιθανότητες να δοκιμάσετε νέα πράγματα, να ακολουθήσετε τις ευκαιρίες που σας παρουσιάζονται και να τις χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας αν θεωρείτε ότι θα «δουλέψουν» σωστά. Η αισιοδοξία σας δίνει περισσότερα «κότσια». Όταν πιστεύετε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά, επιμένετε. Και όταν είστε ελαστικοί, δίνετε πίστωση χρόνου στις δυνατότητες να λειτουργήσουν προς όφελός σας.

Ναι αλλά υπάρχουν και αισιόδοξοι που ζουν στην κοσμάρα τους; Τι δηλαδή θα πρέπει να λέω ψέματα στον εαυτό μου; Χμ, κάπως έτσι. Γιατί μπορεί οι απαισιόδοξοι να βλέπουν τον κόσμο με μεγαλύτερη ακρίβεια, όμως οι αισιόδοξοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι τυχεροί επειδή οι «αυταπάτες» τους τους δίνουν περισσότερες ευκαιρίες.

Γούρι γούρι!

Μπορεί να σας φανεί παράξενο, αλλά τα γούρια και εν γένει οι προκαταλήψεις μπορούν να σας κάνουν τυχερούς και να σας οφελήσουν έστω και… πλαγίως. Για την ακρίβεια σε έρευνες έχει φανεί ότι τα πάσης φύσεως γούρια δουλεύουν. Επίσης, οι προκαταλήψεις φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στην απόδοση, οι ευχές σε κάποιον πράγματι μπορούν να τον κάνουν να τα καταφέρει ή έστω να αυξήσει τις πιθανότητες να καταφέρει κάτι καλό,  και η υπερβολική εμπιστοσύνη σε κάτι αυξάνει την παραγωγικότητα.

Κανείς δεν είπε ότι η ζωή είναι εύκολη, όμως και μόνο η αίσθηση ότι έχουμε κάποιου είδους έλεγχο στη ζωή μας – ακόμα και αν δεν έχουμε – μπορεί να αποδειχτεί κινητήριος δύναμη για μια σειρά «τυχερών» συμβάντων.

Μεταμορφώστε την κακοτυχία σε καλή τύχη

Τι συμβαίνει όμως αν τα πράγματα εξακολουθούν να πηγαίνουν απελπιστικά στραβά; Τι μπορείτε να κάνετε αν παρ’ όλο που συμπεριφέρεστε σαν τυχεροί άνθρωποι η κακοτυχία σας ραπίζει ανελέητα; Σημειώστε αυτό: Οι τυχεροί άνθρωποι δεν είναι πάντα τυχεροί, όμως διαχειρίζονται τις όποιες αντιξοότητες με διαφορετικό τρόπο από τους άτυχους.

Συγκεκριμένα, οι τυχεροί άνθρωποι βλέπουν τα θετικά της κακοτυχίας τους. Επίσης, είναι πεπεισμένοι ότι οποιαδήποτε ατυχία στη ζωή τους, μακροπρόθεσμα θα λειτουργήσει προς όφελός τους και ποτέ δεν στέκονται στην κακή τους τύχη. Τέλος, παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις έτσι ώστε να αποφύγουν την περαιτέρω κακοτυχία στο μέλλον.

Πώς μπορείτε λοιπόν να αντιμετωπίσετε την απογοήτευση όταν τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα θέλατε; Σίγουρα όχι με το να κλειδωθείτε στο σπίτι και να κλαίτε την… μοίρα σας. Δείτε την φωτεινή πλευρά της ζωής – το είπαν και οι Monty λέμε – και μην υποθέτετε πάντα ότι η ζωή έχει μπόλικες σκοτεινές πλευρές κρυμμένες.

Καλή σας τύχη!

Νικόλας Γεωργιακώδης


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v