Πώς να γίνεις ευτυχισμένος

Πολύτιμες συμβουλές από ευτυχισμένους ανθρώπους για να γίνεις κι εσύ ευτυχισμένος. Όχι, δεν λένε πάλι να παίρνεις βαθιές ανάσες και να κάνεις γυμναστική.
Πώς να γίνεις ευτυχισμένος
της Ηρώς Κουνάδη

Υπάρχει συνταγή για να γίνει κανείς ευτυχισμένος; Πιθανότατα όχι. Υπάρχουν, όμως, μερικοί κανόνες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να είστε πιο χαρούμενοι κάθε μέρα. Γιατί τι είναι η ευτυχία, αν όχι μια αλληλουχία χαρούμενων ημερών; Για να σας βοηθήσουμε να ξεκινήσετε από κάπου, συγκεντρώσαμε τις καλύτερες συμβουλές από ανθρώπους που δηλώνουν ευτυχισμένοι ακόμα και σε εκείνες τις εκνευριστικές έρευνες που σε πετυχαίνουν κατά τις 15.00 ένα αυγουστιάτικο μεσημέρι στη δουλειά, και σε ρωτούν αν είσαι ευτυχισμένος.

Συνειδητοποίησε ότι ευτυχία δεν είναι το να μην έχεις προβλήματα. Όσο τυχερός άνθρωπος και αν είσαι, στη ζωή σου δεν θα συμβαίνουν μόνο καλά πράγματα. Για την ακρίβεια, αν στη ζωή σου συνέβαιναν μόνο καλά πράγματα πιθανότατα δεν θα ήσουν ευτυχισμένος –ο εγκέφαλός μας χρειάζεται τις στεναχώριες του, τον βοηθούν να εξισορροπεί τις ορμόνες.

Μην παίρνεις τίποτα πολύ στα σοβαρά. Μπορείς να μάθεις κάτι από κάθε πράγμα που σου συμβαίνει –κυρίως από τα δυσάρεστα, τα ευχάριστα είμαστε πολύ απασχολημένοι να τα απολαμβάνουμε για να κάτσουμε να τα σκεφτούμε. Και μετά μπορείς να το ξεχάσεις. Όσο ασχολείσαι/ αναλύεις/ συζητάς/ γκρινιάζεις για καθετί που σου συμβαίνει, τόσο λιγότερο χαρούμενος είσαι.

Κόψε τα «θα ‘πρεπε». Ούτε «θα ‘πρεπε» να αδυνατίσεις, ούτε να βγαίνεις έξω περισσότερο, ούτε να είσαι πιο ευχάριστος άνθρωπος, ούτε τίποτα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι αυτό που θέλεις. Οπότε, ο σωστός τρόπος έκφρασης είναι «θέλω να [αδυνατίσω/ βγαίνω έξω περισσότερο/ είμαι πιο ευχάριστος άνθρωπος]». Κι αυτό, μόνο αν το θέλεις.

Θυμήσου ότι οι αρνητικές σου σκέψεις δεν είναι γεγονότα. Είναι απλά σκέψεις. Τις περισσότερες φορές, είναι και λάθος.

Πριν σηκωθείς από το κρεβάτι το πρωί, σκέψου κάτι καλό. Οτιδήποτε. Μπορεί να είναι μια βραδιά που πέρασες ωραία την προηγούμενη εβδομάδα, το ότι ανυπομονείς να δεις τους φίλους σου το βράδυ, οι προηγούμενες διακοπές σου ή ένα κομπλιμέντο που σου έκαναν πρόσφατα.

Μην κουβαλάς μαζί σου τη δουλειά στο σπίτι, και το ανάποδο. Μπορεί να είναι ευκολότερο να το λες απ’ ό,τι να το κάνεις, είναι όμως πολύ σημαντικό. Δώσε το 100% της προσοχής σου στον χώρο, τα γεγονότα και τους ανθρώπους με τους οποίους βρίσκεσαι την δεδομένη στιγμή, και μην αφήνεις το μυαλό σου να ξεστρατίζει στα προβλήματα της δουλειάς/ τα capital controls/ τον χτεσινοβραδινό καυγά με τη μαμά σου. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν οι περίοδοι που είσαι ερωτευμένος και δεν μπορείς να μαζέψεις το μυαλό σου –καταλαβαίνουμε. Ως ερωτευμένος είσαι ούτως ή άλλως ευτυχισμένος, οπότε δεν πειράζει.

Οι φίλοι σου είναι προτεραιότητά σου. Όπως είναι και το να περνάς καλά, γενικότερα. Το να είσαι χαρούμενος είναι πιο σημαντικό από το να προλαβαίνεις προθεσμίες. Μπορεί τώρα να μην το συνειδητοποιείς, αλλά κάποια στιγμή θα μετανιώσεις όλες τις υπερωρίες και όλα τα βράδια που γύρισες σπίτι και κοιμήθηκες νωρίς γιατί το πρωί είχες meeting/ εφορία/ κολυμβητήριο.

Γέλα. Κανόνισε να βλέπεις πιο συχνά τους φίλους σου που σε κάνουν να γελάς, ρίξε μερικά αστεία παραπάνω στις συζητήσεις σας, πήγαινε να δεις μια καλή κωμωδία στο θέατρο ή στο σινεμά. Κι αν όλα τα άλλα αποτύχουν (γιατί είναι και δύσκολες οι εποχές που ζούμε) υπάρχουν πάντα τα βίντεο με αστεία ζωάκια στο YouTube.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v