Πώς να αποφύγω το σιδέρωμα;

Το σιδέρωμα είναι αναγκαίο κακό, ή μήπως όχι; Ας δούμε μερικούς τρόπους για να αποφύγουμε αυτή την κουραστική αγγαρεία.
Πώς να αποφύγω το σιδέρωμα;
Κάποτε, οι μαμάδες μας συνήθιζαν να σιδερώνουν κάθε ρούχο μες στο σπίτι. Παντελόνια, πουκάμισα, ακόμα και κάλτσες και μαξιλαροθήκες. Κι όμως, υπάρχουν απλοί τρόποι να αποφύγουμε αυτή την ενοχλητική δουλειά και να ξεχάσουμε το σίδερο μια και καλή.

Ας βγάλουμε τα εύκολα (και ευκόλως εννοούμενα) από την μέση γρήγορα: τα εφαρμοστά ρούχα και τα ρούχα από συνθετικά υφάσματα δεν χρειάζονται σίδερο. Πάμε τώρα στα πιο πρακτικά.
Το πρώτο βήμα για να μην τσαλακώνονται τα ρούχα είναι να μην παραγεμίζουμε το πλυντήριο. Αν φορτώνουμε το πλυντήριο με πολλά ρούχα, τους δίνουμε πολύ λιγότερο χώρο να κινηθούν, κολλούν το ένα πάνω στο άλλο και καταλήγουν ζαρωμένα.

Έπειτα, μια υπερβολικά απλή λύση είναι το κρέμασμα των ρούχων με το που βγουν από το πλυντήριο. Το δίπλωμα μπορεί να είναι ριψοκίνδυνο, μιας και τα ρούχα πολλές φορές ανακατεύονται μέσα στα συρτάρια και αποκτούν ζάρες. Οπότε, αν ο χώρος της ντουλάπας σας το επιτρέπει, προτιμήστε το κρέμασμα.

Και περνάμε στα… γιατροσόφια. Μερικές τεχνικές που μπορεί να φαίνονται ανορθόδοξες, αλλά θα εξαφανίσουν το τσαλάκωμα – και το σίδερο. Για παράδειγμα, μπορείτε να κρεμάσετε τα ρούχα στο μπάνιο, αφού έχετε αφήσει ζεστό νερό να τρέξει στην μπανιέρα. Κλείστε όσο καλύτερα μπορείτε το δωμάτιο, για να μην φύγει ο ατμός, και αφήστε τα για λίγα λεπτά. Οι ζάρες θα έχουν φύγει, και τα ρούχα σας θα είναι έτοιμα για φόρεμα!

Όταν έχουμε να κάνουμε με στεγνά, τσαλακωμένα ρούχα, μια πολύ καλή λύση είναι να τα νοτίσουμε ελαφρά, ψεκάζοντάς τα με λίγο νερό, και να τα αφήσουμε να στεγνώσουν. Αυτή η διαδικασία δεν θα πάρει περισσότερο από μισή ώρα. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε λίγο ξύδι μέσα στο νερό, αλλά χρειάζεται προσοχή, καθώς το ξύδι μπορεί να βλάψει ορισμένα υφάσματα.

Άλλη μια γρήγορη λύση είναι να φυσήξουμε τα ρούχα με το πιστολάκι των μαλλιών, στην μεσαία θερμοκρασία. Κρατάμε το πιστολάκι σε μια σταθερή απόσταση για λίγα λεπτά και τα ρούχα θα μοιάζουν σύντομα με σιδερωμένα!

Τέλος, μπορούμε να τοποθετήσουμε τα τσαλακωμένα ρούχα σε μια επίπεδη επιφάνεια και να βάλουμε από πάνω μια υγρή πετσέτα. Έπειτα, πιέζουμε με το χέρι πάνω από τις ζάρες και το «ισιώνουμε». Χρειάζεται μερικές επαναλήψεις, αλλά είναι σίγουρο πως θα πετύχει.

Θ.Δ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v