Πώς θα φτιάξετε τον τέλειο καφέ σπίτι

Από το καβούρδισμα και το άλεσμα μέχρι το τελικό, αρωματικό αποτέλεσμα δείτε έναν σύντομο οδηγό για να φτιάξετε καφέ στο σπίτι.
Πώς θα φτιάξετε τον τέλειο καφέ σπίτι
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ο καφές είναι ίσως το πιο νόμιμο… ναρκωτικό. Ελάχιστοι μπορούν να αντισταθούν σε μια αρωματική κούπα ή ακόμα και να ξεκινήσουν την ημέρα τους χωρίς την μυρωδιά και τη γεύση του. Πώς όμως θα μπορούσαμε να φτιάξουμε στο σπίτι τον τέλειο καφέ;

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή, και το μόνο που απαιτεί από εσάς είναι την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού (μύλος/μηχανές εσπρέσσο/γαλλικού), των ωμών κόκκων και λίγο… μεράκι. Αντλώντας πληροφορίες από το βιβλίο της food blogger Lani Kingston How to Make Coffee, συγκεντρώσαμε τους πιο σημαντικούς "πυλώνες" στην παρασκευή του, για να δοκιμάσετε στο σπίτι να φτιάξετε το δικό σας χαρμάνι – και να το απολαύσετε.

Καβουρδίζοντας τους κόκκους
Ο καφές χάνει τη φρεσκάδα του αμέσως μετά το ψήσιμο, επομένως αν κάνετε το καβούρδισμα σπίτι σας θα έχετε όλη τη φρεσκάδα του στο ποτήρι. Το καβούρδισμα είναι ζωτικής σημασίας στάδιο στη διαδικασία της παραγωγής του καφέ αφού αυξάνει την χημική πολυπλοκότητα των κόκκων «ξεκλειδώνοντας» αρώματα και γεύσεις. Κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος, συμβαίνουν μια σειρά από χημικές αντιδράσεις, κατά τις οποίες αρωματικές μοριακές ενώσεις αναπτύσσονται μέσα από τον συνδυασμό ή την διάσπαση αμινοξέων, σακχάρων, πεπτιδίων και πρωτεϊνών, η οποία δίνει στον καφέ τις κυρίαρχες γεύσεις του.

Ωμούς κόκκους καφέ, ανάλογα με το είδος που θέλετε, μπορείτε να προμηθευτείτε από αντίστοιχα καταστήματα. Δείτε μερικά online εδώ

Καβούρδισμα στον φούρνο
Το ψήσιμο στον φούρνο δεν καβουρδίζει τον καφέ ομοιόμορφα, αλλά για αυτόν ακριβώς τον λόγο μπορεί να δημιουργήσει ενδιαφέρουσες γεύσεις. Χρησιμοποιώντας ένα διάτρητο ταψί, απλώστε τους κόκκους σε ένα ενιαίο στρώμα και προθερμάνετε τον φούρνο στους 260 βαθμούς, χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο για να τσεκάρετε πότε έφτασε στη θερμοκρασία αυτή. Βάλτε το ταψί στο μεσαίο «ράφι» και περιμένετε περίπου επτά λεπτά μέχρι οι κόκκοι να αρχίσουν να «σπάνε». Θα τους ακούσετε να κάνουν σαν ποπ κορν.

Μετά το πρώτο «σπάσιμο», έχετε το νου σας στους κόκκους μέχρι να ξεκινήσουν να γίνονται πιο ανοιχτόχρωμοι από το στυλ ψησίματος που επιθυμείτε. Έχετε κατά νου ότι οι κόκκοι θα συνεχίσουν να ψήνονται ακόμα και αφού τους βγάλετε από τον φούρνο, επομένως προσέξτε να μην τους φτάσετε στο επιθυμητό χρώμα ψησίματος. Σε κάθε περίπτωση, μην αφήσετε τους κόκκους να ψηθούν για παραπάνω από 20 λεπτά.

Τρίβοντας τους κόκκους
Ο μύλος θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια εξοπλισμού στη διαδικασία παραγωγής του καφέ. Ένας μύλος κακής ποιότητας μπορεί να καταστρέψει τον καφέ σας, επομένως φροντίστε να προμηθευτείτε κάποιον ο οποίος θα τον τρίψει ομοιόμορφα. Δείτε εδώ μερικές οικιακές επιλογές για μύλους και εδώ μερικές επαγγελματικές.

Ανάλογα με το είδος καφέ που θέλετε, θα επιλέξετε και το κατάλληλο είδος άλεσης από τον ειδικό διακόπτη της μηχανής. Δείτε στην παρακάτω φωτογραφία τα είδη άλεσης ανάλογα με το τι καφέ θέλετε να φτιάξετε.


Φτιάχνοντας τον καφέ
Από τη στιγμή που έχετε έτοιμο τον καφέ σας τριμμένο μπορείτε πλέον να τον ετοιμάσετε όπως θέλετε.Από την παρασκευή του εσπρέσο και του καπουτσίνο ή των κρύων εκδοχών του μέχρι τον μερακλίδικο ελληνικό ή τις γευστικές, κρεμώδεις παραλλαγές του latte, συγκεντρώσαμε μερικά video tutorials για να μάθετε πώς να φτιάχνετε τέλεια διαφορετικά είδη καφέ.

Εσπρέσσο


Εσπρέσσο φρέντο


Καπουτσίνο 
 

Φρέντο Καπουτσίνο 
 

Ιρλανδικός καφές
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v