Ασφαλής οδήγηση: Τι πρέπει να προσέξετε στον πάγο

Χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές για ασφαλείς μετακινήσεις στους ελληνικούς δρόμους, κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας και του παγετού στο οδόστρωμα.
Ασφαλής οδήγηση: Τι πρέπει να προσέξετε στον πάγο
Σκοπεύετε να μετακινηθείτε με το αυτοκίνητο αυτές τις ημέρες, που στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι δρόμοι είναι γεμάτοι χιόνι και οι επιφάνειές τους παγωμένες; Δείτε παρακάτω συμβουλές της Τροχαίας σε περίπτωση κακοκαιρίας, καθώς και tips και video tutorial για να τοποθετήσετε σωστά αντιολισθητικές αλυσίδες στο όχημά σας. Θα βρείτε επίσης συμβουλές ακόμη κι αν σκοπεύετε απλώς να περπατήσετε σε περιοχές με παγετό.

Οι οδηγοί θα πρέπει:
-Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).
-Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
-Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.
-Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
-Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
-Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.
-Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.
-Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
-Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.
-Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.
- Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά τους: Να μην προσπαθήσουν να «γκαζώσουν» για να απεγκλωβιστούν, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία. Να μετακινήσουν δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξουν το χιόνι από τους τροχούς. Να ειδοποιήσουν τις αστυνομικές αρχές.

Σε περίπτωση που αποκλειστείτε:
-Παραμείνετε στο αυτοκίνητό σας και φροντίστε να ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα.
-Τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για τον ευκολότερο εντοπισμό σας από τις διασωστικές ομάδες.
-Εξοπλισμός όπως αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακός, κουβέρτες, νερό, πρόχειρο φαγητό, σταφίδες, σοκολάτες μπορεί να φανεί χρήσιμος.

Συμβουλές για τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων
Σχετικά με τη χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι:
-Όσο περισσότερη επιφάνεια του πέλματος του τροχού καλύπτεται με αλυσίδα, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση, καθώς η επιφάνεια του τροχού που πλέον έχει αποκτήσει τα εξογκώματα της αντιολισθητικής αλυσίδας μπορεί να «πιάσει» στο χιόνι ή τον πάγο και να κινήσει το όχημα.
-Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν το όχημα κινείται σε καθαρό οδόστρωμα, καθώς προκαλούν φθορές τόσο στα ελαστικά, όσο και στο οδόστρωμα.
-Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.
-Κατά τη χρήση τους, οι κινήσεις του οδηγού πρέπει να είναι απαλές διότι μπορεί οι κινητήριοι τροχοί να έχουν μεγαλύτερη πρόσφυση, ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει με τους υπόλοιπους τροχούς.
-Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 με 30 χλμ/ ανά ώρα.
-Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης που διαθέτουν. Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες». Δείτε τον ακριβή τρόπο τοποθέτησης στο παρακάτω video:
 
Extra tips:
-Προσθέτουμε αντιψυκτικό υγρό στο δοχείο με το υγρό καθαρισμού τζαμιών. Μετά χρησιμοποιούμε προληπτικά το σύστημα καθαρισμού τζαμιών ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το αντιψυκτικό κυκλοφορεί στα σωληνάκια. Έτσι μπορούμε να είμαστε ήσυχοι ακόμη και αν η θερμοκρασία φτάσει τους -20 βαθμούς Κελσίου.
-Αν το παρμπρίζ και τα παράθυρα του αυτοκινήτου «παγώσουν», χρησιμοποιούμε αποψυκτικό σπρέϊ και ειδική ξύστρα για να καθαρίσουμε τον πάγο και το χιόνι. Αποφεύγουμε εντελώς το ζεστό νερό και οποιοδήποτε αιχμηρό αντικείμενο για τον καθαρισμό τους. Για να αποφύγουμε επίσης την καταστροφή των μάκτρων των υαλοκαθαριστήρων, τους αφήνουμε σε όρθια θέση όταν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο.
-Αν δεν έχετε αλυσίδες – και πρέπει σε κάθε περίπτωση να κινηθείτε, κάτι που δεν συστήνουμε – μπορείτε να αυξήσετε την πρόσφυση στο παγωμένο οδόστρωμα ξεφουσκώνοντας στο μισό την πίεση των ελαστικών.
-Μην σταματάτε ποτέ στις ανηφόρες και μην κατεβαίνετε κατηφορικούς δρόμους χωρίς (όσο το δυνατόν χαμηλότερη) ταχύτητα.
-Μην πατήσετε φρένο αν χάσετε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, καθώς είναι πιθανό να αυξηθεί η δύναμη της ολίσθησης και το όχημα να επιταχύνει αντί να επιβραδύνει.
-Μην ξεχνάτε να βγάζετε τις αλυσίδες μόλις βρεθείτε σε καθαρό τμήμα δρόμου.

Συμβουλές προς πεζούς:
-Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.
-Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.
-Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
-Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Και μην ξεχνάτε τα βασικά!

Σε περίπτωση που μετακινηθείτε εκτός πόλεως:
-Φροντίστε, πριν ξεκινήσετε, να ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και προγραμματίστε το ταξίδι σας, έτσι ώστε να μη συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
-Ελέγξτε την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου σας.
-Βεβαιωθείτε ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας είναι γεμάτο καύσιμα.
-Φροντίστε να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες και κουτί πρώτων βοηθειών.

Σε περίπτωση που μετακινηθείτε μέσα στην πόλη:
-Προτιμήστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
-Κινηθείτε με ιδιαίτερη προσοχή και ακολουθήστε τις υποδείξεις των Τροχονόμων.
-Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v