30 απλοί τρόποι να κάνεις το καλό

Τριάντα καθημερινοί τρόποι να κάνεις τους γύρω σου να χαμογελάσουν και να σκορπίσεις πολύτιμη θετική ενέργεια, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη.
30 απλοί τρόποι να κάνεις το καλό
Δεν θα ήταν υπέροχο αν ξεκινούσαμε τη μέρα μας και αντί για γκρίνια, κάποιος μας χάριζε χαμόγελα; Αν φτάναμε στο γραφείο και κάποιος μας κερνούσε κέικ σοκολάτας; Αν πνιγόμασταν στις δουλειές και κάποιος προσφερόταν να μας βοηθήσει; Θα ήταν πολύ ωραία όλα αυτά, μόνο που το σκεφτόμαστε πάντα μονόπλευρα. Αν δεν προσφέρουμε εμείς οι ίδιοι κάτι από τα παραπάνω, γιατί να το κάνουν οι υπόλοιποι για χάρη μας; Παρακάτω συγκεντρώνουμε 30 απλούς καθημερινούς τρόπους να γίνεις εσύ αυτός που σκορπίζει θετική διάθεση στους γύρω σου – και να είσαι σίγουρος πως αυτή η ενέργεια υπακούει στους κανόνες του μπούμερανγκ. Κάνε λοιπόν το καλό και:

Χαμογέλα. Όπως έλεγε και ένα ‘90s τραγούδι, είναι μεταδοτικό.

Πες «ευχαριστώ». Είναι μια απλή λέξη, κι όμως ξεχνάμε να την πούμε ακόμη και στον υπάλληλο που μας έφτιαξε τον καφέ ή στον επιβάτη που μας πρόσφερε τη θέση του στο μετρό.

Αγόρασε το περιοδικό των αστέγων. Η «Σχεδία», εκτός του ότι βοηθά τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, είναι και ένα πολύ ενδιαφέρον περιοδικό.

Χάρισε τα πράγματα που δεν χρειάζεται. Πριν πετάξεις τα παλιά μπλουζάκια σου ή αφήσεις τα παπούτσια να σκονίζονται για χρόνια στην ντουλάπα, σκέψου ότι κάποιοι τα χρειάζονται και δεν νοιάζονται ιδιαίτερα για το αν ταιριάζουν με το καινούριο τους παντελόνι ή αν είναι στη μόδα.

Χάρισε λουλούδια. Ένα τριαντάφυλλο στον/στην αγαπημένο/η σου, ένα μπουκέτο στη μαμά σου, μια όμορφη ανθο-σύνθεση που θα χαρούν όλοι στο γραφείο θα φτιάξει τη μέρα τη δική τους αλλά και τη δική σου.

Κάνε μικρά δώρα χωρίς αφορμή. Κι αν είναι χειροποίητα, ακόμη καλύτερα – και οικονομικότερα.

Κάνε επισκέψεις-έκπληξη. Οι γονείς που έχουν να σε δουν εβδομάδες θα το εκτιμήσουν δεόντως.

Φτιάξε ένα λαχταριστό κέικ ή ένα γλυκό και πρόσφερε στους συναδέλφους σου στη δουλειά.

Μην ξεχνάς να δώσεις καλό φιλοδώρημα στους σερβιτόρους που το αξίζουν. Θα πάρουν δύναμη να συνεχίσουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και αυτό το χρειαζόμαστε όλοι.

Άκουσε –πραγματικά- αυτόν που σου μιλάει. Απλώς δώσε του τη σημασία που θα αποζητούσες κι εσύ από τον ακροατή σου.

Άσε ένα βιβλίο σου σε δημόσιο χώρο. Θα είναι ένα σπουδαίο και απρόσμενο δώρο για τον επόμενο «ιδιοκτήτη» του.

Ρώτα τους ηλικιωμένους γείτονές σου αν χρειάζονται οτιδήποτε.

Λέγε σε αυτούς που αγαπάς… ότι τους αγαπάς. Συχνά.

Υπερασπίσου κάποιον που δέχεται άδικη επίθεση, bullying ή προσβολές στον δρόμο. Αν δεν το κάνεις εσύ, δεν θα το κάνει ούτε ο διπλανός σου, δεν θα το κάνει κανείς – ούτε όταν θα είσαι εσύ στη θέση του θύματος.

Μην παραπονιέσαι. Πριν αρχίσεις να γκρινιάζεις για οτιδήποτε, σκέψου ότι δεν θα βοηθήσει κανέναν – ούτε τη διάθεσή σου.

Επίτρεψε στον άνθρωπο που στέκεται πίσω σου στην ουρά του supermarket με ένα μόνο αντικείμενο, να περάσει πρώτος. Αν δεν συντρέχει λόγος βιασύνης, δεν σου κοστίζει τίποτα.

Αγόρασε έναν «καφέ που περιμένει», κερνώντας καφεδάκι σε έναν άπορο που θα έρθει αργότερα – δες εδώ τον τρόπο

Ανακύκλωσε – έτσι θα κάνεις καλό στο νοικοκυριό σου και στον πλανήτη ταυτόχρονα.

Γίνε εθελοντήςΦορείς υπάρχουν πολλοί – εσύ αρκεί να επενδύσεις την ανιδιοτελή σου διάθεση. 

Γίνε εθελοντής αιμοδότης. Τόσο απλό – κι όμως σώζει ζωές.

Ενθάρρυνε τους φίλους σου να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Όλοι χρειάζονται κάποια στιγμή στη ζωή τους τις κατάλληλες συμβουλές, ή απλώς κάποιον δικό τους άνθρωπο να στηρίξει την απόφασή τους ή να τους δώσει μια μικρή ώθηση.

Δώσε τη θέση σου στο μετρό ή το λεωφορείο σε κάποιον κουρασμένο ταξιδιώτη, σε έναν ηλικιωμένο ή σε μία έγκυο γυναίκα.

Βοήθησε τους ταξιδιώτες που βλέπεις ότι περπατούν «χαμένοι» στην πόλη και χρειάζονται οδηγίες – ακόμη και χωρίς να σου το ζητήσουν.

Μοίρασε αγκαλιές, οι οποίες ως γνωστόν είναι εξαιρετικό γιατρικό.

Υιοθέτησε ένα αδέσποτο. Αν σκέφτεσαι να βάλεις στην οικογένειά σου ένα ζωάκι, γιατί να μην είναι μια αξιαγάπητη πλην… άστεγη φάτσα;

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v