Το μυστικό για να κερδίζετε στο Πέτρα-Ψαλίδι-Χαρτί

Κινέζοι επιστήμονες μελέτησαν το δημοφιλές παιχνίδι και ισχυρίζονται ότι βρήκαν το κόλπο για να κερδίζετε πάντα.
Το μυστικό για να κερδίζετε στο Πέτρα-Ψαλίδι-Χαρτί
Το Πέτρα-Ψαλίδι-Χαρτί φαίνεται να είναι αγαπημένο παιχνίδι των επιστημόνων –κι εδώ που τα λέμε, δε μας παραξενεύει ιδιαίτερα αυτό, αν σκεφτεί κανείς το ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος που παρέχει για τη μελέτη της θεωρίας των πιθανοτήτων. Τώρα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ζεζιάνγκ δημοσίευσαν μια νέα θεωρία, η οποία υπόσχεται να μας βοηθήσει να κερδίζουμε πάντα στο παγκοσμίως δημοφιλές παιχνίδι.

Η έρευνά τους στηρίζεται στην παρατήρηση ότι ο παίκτης που κερδίζει έναν γύρο του παιχνιδιού τείνει να παραμένει σταθερός στην επιλογή του, ενώ ο παίκτης που χάνει περνά στην επόμενη κίνηση της αλληλουχίας πέτρα-ψαλίδι-χαρτί. Εφόσον κάποιος γνωρίζει αυτόν τον άτυπο κανόνα, είναι εύκολο να μαντέψει την επόμενη κίνηση του αντιπάλου του για να κερδίσει στους επόμενους γύρους.

Θεωρητικά, η βέλτιστη τακτική για να κερδίσει κανείς σε αυτό το παιχνίδι είναι να επιλέγει τις κινήσεις του τυχαία, έτσι ώστε ο αντίπαλος να μην μπορεί να κάνει προβλέψεις. Όμως, ο επικεφαλής της τελευταίας έρευνας, Ζιζιάν Ουάνγκ με τους συνεργάτες του παρατήρησαν ένα διαφορετικό μοτίβο στο πείραμά τους, στο οποίο συμμετείχαν 300 φοιτητές που χωρίστηκαν σε ομάδες των έξι και έπαιξαν 300 γύρους του παιχνιδιού ο καθένας.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων, η οποία αναρτήθηκε στην υπηρεσία προδημοσίευσης arXiv, έδειξε ότι κάθε επιλογή του παιχνιδιού (πέτρα, ψαλίδι ή χαρτί) εμφανιζόταν χοντρικά στο ένα τρίτο των περιπτώσεων. Όμως μια προσεκτικότερη ματιά αποκάλυψε ένα διαφορετικό μοτίβο: οι νικητές έτειναν να επαναλαμβάνουν την κίνηση που τους χάρισε τον πρώτο γύρο, ενώ οι χαμένοι επέλεγαν άλλη κίνηση, και μάλιστα την επόμενη κίνηση στην αλληλουχία πέτρα-ψαλίδι-χαρτί του ονόματος του παιχνιδιού.

Στη θεωρία των παιγνίων η στρατηγική αυτή ονομάζεται «εξαρτημένη απόκριση», επισημαίνουν οι ερευνητές. Εικάζουν μάλιστα ότι αυτό το μοτίβο λήψης αποφάσεων, στο οποίο ο παίκτης αλλάζει τακτική μόνο όταν χάνει, είναι ριζωμένο στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Είναι, λοιπόν, εμφανές ότι κάποιος που γνωρίζει τον κανόνα της μελέτης είναι πιθανότερο να κερδίσει έναν αντίπαλο που δεν γνωρίζει τον κανόνα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v