Πώς να αντιμετωπίσετε τα κουνούπια

Πώς θα προστατευθείτε από τα κουνούπια, ποια προϊόντα να χρησιμοποιήσετε, πώς να αντιμετωπίσετε τα τσιμπήματα και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον «εχθρό».
Πώς να αντιμετωπίσετε τα κουνούπια
του Γιώργου Κόκουβα

Μαζί με όλα τα καλά του, το καλοκαίρι έχει και τα μελανά του σημεία. Όπως αυτά τα επίμονα έντομα που προσπαθούν κυριολεκτικά να μας ρουφήξουν το αίμα. Δεν είναι, όμως, μόνο η ενόχληση από το παρατεταμένο ζουζούνισμα μόλις κλείνετε το φως για να κοιμηθείτε, το πετάσρισμα στο αυτί ή ο κνησμός μέχρι γδαρσίματος μετά το τσίμπημά τους. Είναι και το γεγονός πως οι ιοί οι οποίοι κυκλοφορούν το τελευταίοι διάστημα διαμέσου της «μουσούδας» τους καθιστούν τα τσιμπήματα επικίνδυνα. Κι όλο αυτό επιδεινώνεται από την οικονομική δυσχέρεια των δήμων, που σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν προχωρήσει στους απαραίτητους ψεκασμούς για να «προλάβουν» τον αντίπαλο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι επιτακτική η ανάγκη να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα κουνούπια και τα τσιμπήματά τους, με τα tips που ακολουθούν.

Γιατί μας τσιμπάνε;
Κατ’ αρχήν, δεν μας τσιμπάνε όλα τα κουνούπια αλλά μόνο τα θηλυκά. Κι αυτό γιατί τα αρσενικά αρκούνται στην γύρη των λουλουδιών, ενώ τα θηλυκά χρειάζονται αίμα για να προχωρήσει η διαδικασία ωρίμανσης των αυγών τους και η αναπαραγωγή τους. Επίσης, έλκονται από περιοχές με λιμνάζοντα νερά ή έλη, γιατί εκεί αφήνουν τα αυγά τους, ενώ εμφανίζονται κυρίως τις πρώτες βραδινές και τις πρώτες πρωινές ώρες.

Έχει διαπιστωθεί επίσης πως τα κουνούπια ερεθίζονται και προσελκύονται από την κίνηση, από τη σωματική θερμότητα, την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέεται με την αναπνοή. Ωστόσο, το πόσο συχνά τσιμπούν ένα άτομο έχει να κάνει και με τα γονίδιά του, αφού κάποιοι από εμάς εκλύουν μυρωδιές ιδιαίτερα ελκυστικές για τα κουνούπια, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Τέλος, τα κουνούπια ζουν μέχρι και πέντε μήνες, σε ιδανικές συνθήκες, ανάλογα με το είδος τους.

Ποιοι κινδυνεύουν από τον ιό του Νείλου;
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία. Η πρώτη λοίμωξη στην Ελλάδα διαπιστώθηκε το 2010, ενώ το καλοκαίρι του 2011 υπήρξαν 101 περιστατικά σε όλη την χώρα, εκ των οποίων 76 είχαν προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Περίπου 20% των προσβεβλημένων από τον ιό εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γρίπης και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία / χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές, ωστόσο, εκδηλώσεις της νόσου, οφείλουμε να τονίσουμε πως εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Ποιες περιοχές είναι ευάλωτες στον ιό;
Με σχετική του έκθεση, το ΚΕΕΛΠΝΟ μας ενημερώνει ότι οι πιο «επίφοβες» περιοχές που χρήζουν περισσότερη προσοχή και μέτρα προστασίας είναι η Περιφέρεια Αττικής, οι περιοχές Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Ημαθίας, Καβάλας, Αιτωλοακαρνανίας και Εύβοιας, καθώς επίσης και οι περιοχές Ξάνθης, Δράμας, Αχαΐας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Σάμου και Άρτας.

Πώς θα αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι;
Ακολουθούν μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να «θωρακίσετε» το σπίτι σας από τον εχθρό:
*Σήτες: Τα αντικουνουπικά πλέγματα σε παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς (π.χ. στο τζάκι) είναι σημαντικά όπλα, ιδίως το καλοκαίρι που θέλουμε να διατηρούμε ανοιχτά πόρτες και παράθυρα για μεγάλο χρονικό διάστημα καθημερινά.
*Κουνουπιέρες: Αποτελούν καλή λύση είτε σε περιοχές όπου τα κουνούπια είναι υπερβολικά πολλά, είτε όταν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα μέσα, π.χ. εντομοκτόνα, γιατί πρόκειται για τον χώρο όπου κοιμάται επί παραδείγματι ένα βρέφος.
*Εντομοκτόνα στον αέρα: Είναι τα σπρέι-αεροζόλ, οι ταμπλέτες, το εξατμιζόμενο διάλυμα και τα γνωστά «φιδάκια», τα οποία φυσικά δεν πρέπει να έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα μας. Για την ορθή τους χρήση, θα πρέπει να ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία τους.
*Κλιματιστικό ή ανεμιστήρας: Πέρα από την δροσιά, μας προσφέρουν και τις υπηρεσίες τους ενάντια στα κουνούπια, αφού ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητά τους. Σημειώστε πως ούτως ή άλλως τα κουνούπια δεν μπορούν να αντισταθούν στην δύναμη του αέρα και παρασύρονται από αυτόν.
*Αποφεύγουμε το πότισμα τις επικίνδυνες ώρες: Αυτό σημαίνει πως αν έχουμε φυτά ή κήπο, θα πρέπει να ποτίζουμε τις πρωινές ώρες, ώστε το βράδυ, που εμφανίζονται τα κουνούπια, να μην υπάρχουν «λιμνάζοντα» νερά στις γλάστρες και τα παρτέρια, αλλά να έχουν απορροφηθεί, μειώνοντας την… ελκυστικότητα για τα κουνούπια.

Πώς θα αποφύγουμε τα τσιμπήματα εκτός σπιτιού;
*Τα κατάλληλα ρούχα: Όταν είναι εφικτό, προτιμάμε τα μακρυμάνικα και τα παντελόνια, ενώ φροντίζουμε να φοράμε κυρίως ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
*Εντομοαπωθητικά: Απλώνουμε εντομοαπωθητικό, τόσο ώστε να καλύψουμε όλο το ακάλυπτο δέρμα μας. Δεν το απλώνουμε στο δέρμα που καλύπτετε από ρούχα, αλλά μπορούμε να ψεκάσουμε πάνω από αυτά, χωρίς όμως υπερβολικές δόσεις. Αποφεύγουμε την επάλειψή τους σε ερεθισμένο δέρμα ή τραύματα, καθώς και στα μάτια ή το στόμα. Φροντίζουμε να το εφαρμόζουμε οι ίδιοι στα παιδιά, αποφεύγοντας τα χέρια τους, καθώς τείνουν να τα βάζουν συχνά στο στόμα τους. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε αντηλιακό, φροντίζουμε να επαλειφθούμε πρώτα με αυτό και ύστερα με εντομοαπωθητικό. Αν παρατηρήσουμε ερεθισμό, σταματάμε την χρήση και απευθυνόμαστε σε ειδικό. Ειδική προσοχή χρειάζονται οι έγκυες γυναίκες και τα βρέφη, που θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες και τις αντενδείξεις στην συσκευασία.

Σημειώνουμε πως οι δραστικές ουσίες που θα πρέπει να έχουν τα προϊόντα για την απώθηση των κουνουπιών είναι οι εξής: Πικαριδίνη, ικαριδίνη, αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, IR3535 και DEET (Ν, Ν-διεθυλοτολουαμίδη). Για την τελευταία ουσία, προτιμάμε τα σκευάσματα με συγκέντρωση 20-50% για τους ενήλικες και 10-30% για τα παιδιά. Αφού επιστρέψουμε στο σπίτι, πλένουμε την επιδερμίδα μας με σαπούνι και νερό.

Άλλα προϊόντα κατά των κουνουπιών
-Ηλεκτρικές «σκοτώστρες»: Πρόκειται για gadget που μοιάζουν με ρακέτες, οι οποίες παράγουν ηλεκτρικό φορτίο στην επιφάνειά τους και σκοτώνουν έντομα όπως μύγες, κουνούπια και σκνίπες με ένα άγγιγμα. Λειτουργούν με μπαταρίες και στοιχίζουν λιγότερο από 10€. 
-Αντικουνουπικά περιβραχιόνια: Πρόκειται για βραχιολάκια που αναδίδουν ανεπαίσθητες ποσότητες αιθέριων ελαίων, δημιουργώντας έναν «απωθητικό» μανδύα για το ανθρώπινο σώμα με δράση αρκετών ημερών. Μάθετε περισσότερα για την δράση των Para’kito εδώ
-Απωθητική συσκευή υπερήχων: Πρόκειται για οικολογική λύση, χωρίς χημικά και οσμές, αλλά με την εκπομπή υπερήχων, που δεν είναι αντιληπτοί από το ανθρώπινο αυτί ωστόσο κατορθώνουν να ζαλίσουν και να απομακρύνουν τα ενοχλητικά έντομα. Μάθετε περισσότερα εδώ

Κι αν μας τσιμπήσουν;
Κατ’ αρχήν, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται, αποφεύγουμε να ξύσουμε το σημείο του κνησμού. Αλείφουμε την περιοχή με ειδικό καταπαϋντικό τζελ, τύπου Fenistil. Αν το πρήξιμο γίνει έντονο, χρησιμοποιήστε μια κορτιζονούχα αλοιφή.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v