Φτιάξτε εύκολα κάθε είδος καφέ

Από τον πατροπαράδοτο μερακλίδικο ελληνικό μέχρι το τέλειο καπουτσίνο ή τον «εναλλακτικό» ιρλανδέζικο, συγκεντρώνουμε τις οδηγίες για να φτιάξετε μόνοι σας δέκα διαφορετικά είδη αχνιστού ή δροσιστικού καφέ.
Φτιάξτε εύκολα κάθε είδος καφέ
Γιατί να απολαμβάνετε το τέλειο, βελούδινο αφρόγαλα ή έναν μυρωδάτο εσπρέσο μόνο στο αγαπημένο σας café, και στο σπίτι να αρκείστε σε έναν προχειροφτιαγμένο φραπέ, επειδή δεν ξέρετε πώς να φτιάξετε τα υπόλοιπα ροφήματα που τιμούν την καφεΐνη;

Από την παρασκευή του εσπρέσο και του καπουτσίνο ή των κρύων εκδοχών του μέχρι τον μερακλίδικο ελληνικό ή τις γευστικές, κρεμώδεις παραλλαγές του latte, συγκεντρώνουμε αναλυτικές οδηγίες και video tutorials για να μάθετε πώς να φτιάχνετε τέλεια, δέκα διαφορετικά είδη καφέ.

*Εσπρέσσο


Θα χρειαστείτε:
Μηχανή espresso και χαρμάνι καφέ espresso
Εκτέλεση:
Τοποθετείστε 7 γραμμάρια αλεσμένου καφέ στο φίλτρο της προθερμασμένης μηχανής σας και πιέστε τον ώστε να συμπιεστεί. Μην πατήσετε πολύ δυνατά τον καφέ γιατί θα μειωθεί η ροή του νερού. Το πόσο πυκνός πρέπει να είναι ο καφές στο φίλτρο της μηχανής σας θα το διαπιστώσετε μετά από μερικές δοκιμές. Θερμάνετε το φλυτζάνι που θα σερβίρετε τον καφέ σας. Έτσι θα διατηρήσετε περισσότερο το καϊμάκι αλλά και το άρωμα του καφέ σας. Θέστε σε λειτουργία τη μηχανή του espresso. Ο χρόνος που χρειάζεται για την παρασκευή του είναι περίπου 20 δευτερόλεπτα για ένα φλυτζάνι των 40 ml. Η ροή του ροφήματος πρέπει να είναι σαν μέλι.
Σημειώσεις: Το καϊμάκι στο τέλος θα πρέπει να είναι καφέ-κόκκινο και παχύ. Προτιμήστε φρέσκο καφέ, αλεσμένο όχι σε μορφή σκόνης ούτε σε πολύ χοντρούς κόκκους, και νερό μεταλλικό. Η σωστή θερμοκρασία για την παρασκευή του espresso είναι στους 85-95 βαθμούς και η πίεση της καφετιέρας 15 bar.

*Φρέντο εσπρέσσο


Θα χρειαστείτε:
Μηχανή (καφετιέρα) εσπρέσσο, 2 δόσεις καφέ εσπρέσσο, πέντε παγάκια, προαιρετικά ζάχαρη
Εκτέλεση:
Σύμφωνα με την πιο πάνω συνταγή, φτιάξτε στην μηχανή δύο δόσεις καφέ, προσθέστε την ζάχαρη και ανακατέψτε, βάλτε τα παγάκια σε ψηλό ποτήρι και ρίξτε το ζεστό εσπρέσσο. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι μέχρι να παγώσει.

*Καπουτσίνο


Θα χρειαστείτε:
Μηχανή espresso, 1 ή 2 δόσεις αλεσμένου espresso, 100ml φρέσκο γάλα χαμηλών λιπαρών και προαιρετικά ζάχαρη και κανέλα ή σοκολάτα σε σκόνη.
Εκτέλεση:
Βάλτε στη μηχανή του εσπρέσσο όσο νερό χρειάζεται για να φτιάξετε μία ή δύο δόσεις espresso, και επιπλέον μισό φλιτζανάκι (θα χρειαστεί για την παρασκευή του αφρού). Προθερμάνετε την καφετιέρα, ανάψτε τον βραστήρα μέχρι να σβήσει το λαμπάκι του θερμοστάτη και βάλτε τον καφέ στο φίλτρο. Τοποθετήστε το φλιτζάνι σας κάτω από την μηχανή και ενεργοποιήστε την αντλία νερού – κλείστε την όταν έχετε την επιθυμητή ποσότητα καφέ στο φλιτζάνι.
Πατήστε το διακόπτη που παράγει τον ατμό στην μηχανή και περιμένετε μέχρι να σβήσει το λαμπάκι του θερμοστάτη. Εφαρμόστε στο ακροφύσιο του ατμού το ειδικό εξάρτημα αφρίσματος που διαθέτει η καφετιέρα σας. Ανοίξτε το διακόπτη του ατμού και βεβαιωθείτε ότι ο ατμός βγαίνει από το ακροφύσιο. Κλείστε ξανά το διακόπτη. Ρίξτε σε ένα παγωμένο φλιτζάνι το κρύο γάλα και τοποθετήστε το κάτω από το ακροφύσιο της καφετιέρας. Ο σωλήνας δεν πρέπει να ακουμπά στον πάτο του φλιτζανιού ώστε να περνάει ελεύθερα ο ατμός. Ανοίξτε τον ατμό για 10 με 20 δευτερόλεπτα. Κλείστε τον μόλις σχηματιστεί παχύς αφρός πάνω από το γάλα. Το γάλα δεν πρέπει να βράσει, αλλά να φτάσει μέχρι τους 70-80 βαθμούς, διαφορετικά ο αφρός δε θα γίνει καλός και θα αλλοιωθεί η γεύση του.
Αδειάστε σιγά-σιγά κάνοντας κυκλικές κινήσεις ή με ένα κουτάλι τον αφρό στο φλιτζάνι με τον εσπρέσσο. Προσθέστε στη συνέχεια ζεστό γάλα που έχει μείνει στο κάτω μέρος του φλιτζανιού. Η αναλογία για τον τέλειο καπουτσίνο είναι 1/3 espresso, 1/3 ζεστό γάλα και 1/3 αφρόγαλα. Προσθέστε ζάχαρη, κανέλα ή σοκολάτα.

*Φρέντο Καπουτσίνο


Θα χρειαστείτε:
Μηχανή espresso, 1 ή 2 δόσεις αλεσμένο espresso, 100ml φρέσκο κρύο γάλα, σέικερ ή χτυπητήρι του φραπέ, αρκετά παγάκια και προαιρετικά ζάχαρη, κανέλα/σοκολάτα.
Εκτέλεση:
Βάλτε το ποτήρι ή το σέϊκερ στην κατάψυξη να παγώσει. Βάλτε 100 ml φρέσκο γάλα στο παγωμένο ποτήρι και χτυπήστε το με το ηλεκτρικό χτυπητήρι του φραπέ μέχρι να σχηματιστεί πυκνός αφρός. Ή βάλτε 100 ml γάλα και 2 παγάκια στο σέϊκερ και χτυπήστε τα μέχρι να σχηματιστεί πυκνός αφρός. Αφήστε το για 1 λεπτό ώστε να ξεχωρίσει ο αφρός από το γάλα. Ετοιμάστε 1 ή 2 δόσεις espresso ανάλογα με το πόσο έντονη γεύση θέλετε να έχει ο freddo σας. Για την παρασκευή του εσπρέσο ακολουθήστε τα βήματα στην σχετική «συνταγή» που παραθέσαμε παραπάνω. Προσθέστε ζάχαρη στο ζεστό εσπρέσσο αν επιθυμείτε και ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς
Βάλτε πέντε παγάκια σε ψηλό ποτήρι. Προσθέστε το ζεστό εσπρέσσο και ανακατέψτε τον αμέσως με ένα κουτάλι μέχρι ο καφές να κρυώσει. Αν χρειαστεί προσθέστε επιπλέον παγάκια. Πάρτε με ένα κουτάλι της σούπας το αφρόγαλα που είχατε ετοιμάσει και προσθέστε το στον παγωμένο εσπρέσσο. Προσθέστε λίγη κανέλα ή τριμμένη σοκολάτα, και ο freddo είναι έτοιμο.

*Latte (καφέ au lait)


Πρόκειται ουσιαστικά για ένα φλιτζανάκι espresso στο οποίο προσθέτετε ίση ποσότητα ζεστού γάλακτος.Ετοιμάστε τον espresso. Ζεστάνετε το γάλα σε μία μικρή κατσαρόλα μέχρι να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες στις άκρες. Προσθέστε το γάλα στον espresso. Χρησιμοποιήστε λιγότερο γάλα αν θέλετε το ρόφημα να αποκτήσει πιο έντονη γεύση.

*Latte Macchiato


Εκτέλεση:
Χρησιμοποιήστε το εξάρτημα ατμού της espresso-μηχανή σας για να "αφρίσετε" το γάλα. Ετοιμάστε ένα μονό espresso. Σε ένα κανονικό φλιτζάνι καφέ, βάλτε πρώτα το ζεστό γάλα και μετά αν θέλετε, μία κουταλιά αφρού. Προσθέστε τον espresso χύνοντάς τον ώστε να διαπεράσει τον αφρό και το γάλα. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργηθεί ένα σημάδι από καφέ στο γάλα.

*Mocha Latte


Θα χρειαστείτε:
1/4 φλιτζανιού espresso, 1/4 φλιτζανιού ζεστού ροφήματος σοκολάτας, 1/4 φλιτζανιού ζεστό γάλα, 1/4 φλιτζανιού αφρό από γάλα.
Εκτέλεση:
Ακολουθήστε τις οδηγίες για να φτιάξετε έναν κανονικό latte, συνδυάζοντας τον espresso, τη ζεστή σοκολάτα και το γάλα. Στο τέλος, προσθέστε πάνω-πάνω τον αφρό.

*Ελληνικός καφές
Ο «σωστός» ελληνικός καφές, σιγοψήνεται στη χόβολη με χάλκινο μπρίκι, έτσι ώστε να βράσει καλά και να κάνει το βελούδινο καϊμάκι που τον χαρακτηρίζει. Συγκεκριμένα:
1. Πάρτε το κατάλληλο μπρίκι. Υπάρχουν μπρίκια για ένα καφέ, μέχρι και τέσσερις. Αποφύγετε τα πολύ μεγάλα μπρίκια γιατί δεν θα κάνουν καλό καϊμάκι.
2. Βάλτε νερό στο μπρίκι με το φλιτζάνι ανάλογα με το πόσους καφέδες θα φτιάξετε. Προσέξτε να μην είναι ούτε ζεστό, ούτε παγωμένο.
3. Προσθέστε μια γεμάτη κουταλιά καφέ και ζάχαρη ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
4. Ανακατέψτε καλά και βράστε τον καφέ μέχρι να φουσκώσει.
5. Αν έχετε φτιάξει παραπάνω από ένα καφέ, θα σερβίρετε από μικρή ποσότητα σε κάθε φλιτζανάκι για να έχουν όλοι καϊμάκι. Στη συνέχεια συμπληρώστε τα φλιτζανάκια.
6. Οι βασικές παραλλαγές του καφέ ανάλογα με το πόση ζάχαρη/καφέ προσθέτετε είναι οι εξής:
Βαρύς - 2-3 κουταλιές καφέ
Ελαφρύς - ½ - 1 κουταλιά καφέ
Γλυκός - 2-4 κουταλιές ζάχαρη
Μέτριος - 1 κουταλιά ζάχαρη
Ναι και Όχι - ½ κουταλιά ζάχαρη
Σκέτος - Καθόλου ζάχαρη
Βαρύγλυκος - 3 κουταλιές καφέ και ζάχαρη
Γλυκηβραστός - 2 κουταλιές καφέ 3 ζάχαρη και ελαφρύ καϊμάκι.
Με ολίγη: 1 κουταλιά καφέ, λιγότερο από 1/2 ζάχαρη

*Ιρλανδικός καφές


Θα χρειαστείτε:
1 ζεστό ποτήρι για ιρλανδικό καφέ, 3/4 φλιτζανιού καφέ φίλτρου, 2 κουταλιές ζάχαρη (προαιρετικά), 1 μεζούρα ιρλανδικό ουίσκι, 1/4 φλιτζανιού ελαφριά σαντιγί
Εκτέλεση:
Αδειάστε τον καφέ στο ζεσταμένο ποτήρι. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατώστε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέστε το ουίσκι. Τέλος, βάλτε πάνω-πάνω σαντιγί για γαρνιτούρα.

*Τις συνταγές εντοπίσαμε στο http://e-how.gr/ και στο http://greekcook.gr  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v