ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΠΩΣ ΝΑ...

Πώς θα φτιάξεις κομπόστ στο σπίτι

Το κομπόστ είναι τέλειο ως λίπασμα για υγιή φυτά, ενώ βοηθά και το περιβάλλον. Δες πώς θα το φτιάξεις και τι πρέπει να προσέξεις.

Πώς θα φτιάξεις κομπόστ στο σπίτι

Η ανακύκλωση βοηθά σημαντικά το περιβάλλον, και η κομποστοποίηση είναι μια διαδικασία που βασίζεται εξ ολοκλήρου στην επαναχρησιμοποίηση «άχρηστων» υλικών.

Αν  έχεις κήπο με φυτά, το κομπόστ αποτελεί το «μαγικό φίλτρο» του γόνιμου χώματος.

Πώς το φτιάχνεις όμως; Αρχικά οπλίσου με υπομονή.

Ύστερα, πάρε έναν ειδικό κάδο κομποστοποίησης και ακολούθησε τις οδηγίες που συνήθως περιλαμβάνονται στην συσκευασία του κάδου. Το ιδανικό είναι να τον βάλεις σε ένα μέρος επίπεδο σε εξωτερικό χώρο, όπου θα «πατάει» στο έδαφος και στο οποίο θα έχεις εύκολη πρόσβαση.

Μετά, μπορείς να ξεκινήσεις την τοποθέτηση των «άχρηστων» υλικών. Ξεκίνα με μία στρώση απορροφητικών υλικών, όπως ξερά κλαδιά ή άχυρο.

Συνέχισε με μία σειρά «απορριμμάτων» που περιέχουν άνθρακα, όπως κλαδιά, φύλλα, χαρτί –όχι τυπωμένο-και τσόφλια αυγών.

Κάλυψε με ένα στρώμα χώματος και στην συνέχεια τοποθέτησε μία στρώση υλικών όπως χαλασμένα φρούτα, λαχανικά και χλωρά φύλλα.

Οι στρώσεις αυτές είναι με τέτοιο τρόπο καθορισμένες, ώστε να ευνοείται η ανάπτυξη μικροοργανισμών από κάτω προς τα πάνω και να εκλύονται τα κατάλληλα χημικά στοιχεία.

Προσοχή, μπορείς ελεύθερα να τοποθετήσεις στον κάδο σου τα παρακάτω υλικά: Ξερά ή χλωρά φύλλα, κλαδιά, θάμνους, κομμένο γρασίδι, άχυρο, καθαρό χαρτί, υπολείμματα λαχανικών και φρούτων, καφέ και τσάι, παλιά βαμβακερά ρούχα, κελύφη αυγών.

Όμως, απαγορεύεται να βάλεις αυτά: Υπολείμματα φαγητού όπως κρέας και κόκαλα, λιπαρά υλικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, άρρωστα φυτά, περιοδικά. Όλα τα παραπάνω είτε μειώνουν κατά πολύ την ταχύτητα της διάσπασης, είτε πρέπει να αποφεύγονται για λόγους υγιεινής.

Από εδώ και πέρα, εξοπλίσου με υπομονή και φρόντιζε να ανακατεύεις το μίγμα περίπου μία φορά την εβδομάδα, ώστε να παίρνει τις σωστές ποσότητες οξυγόνου και να διευκολύνεται η βιοδιάσπασή του από τους μικροοργανισμούς.

Σημαντική είναι επίσης η διατήρηση της σωστής υγρασίας –θα βρεις σχετικές οδηγίες στον κάδο.

Το κομπόστ είναι έτοιμο στον πάτο του κάδου όταν γίνει σκούρο και έχει την μυρωδιά χώματος. Ίσως μερικά από τα υλικά του να είναι ακόμη διακριτά, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα.

Σημείωσε πως η όλη διαδικασία ίσως διαρκέσει αρκετούς μήνες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2