Επιστήμονες αποκάλυψαν το μυστικό της τέλειας αγκαλιάς

Η σωστή πίεση, η ιδανική διάρκεια και όλα όσα συνιστούν την τέλεια αγκαλιά, επιτέλους αποκαλύπτονται από την επιστήμη.
Επιστήμονες αποκάλυψαν το μυστικό της τέλειας αγκαλιάς
Την ιδανική… ένταση αλλά και διάρκεια της τέλειας αγκαλιάς βρήκαν επιστήμονες από το
Πανεπιστήμιο Toho της Ιαπωνίας, οι οποίοι εξέτασαν την ηρεμιστική επίδραση της αγκαλιάς σε βρέφη, καταγράφοντας τις αντιδράσεις τους ανάλογα με την πίεση του κάθε κρατήματος, αλλά και ανάλογα με το αν εκείνος/η που τα αγκάλιαζε ήταν ένας από τους γονείς τους ή κάποιος άγνωστος.

Οι ενήλικες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν αισθητήρες στα χέρια, και οι ερευνητές κατέγραφαν τον καρδιακό παλμό των βρεφών σε κάθε αγκαλιά, για να διαπιστώσουν πώς αλλάζει η αντίδραση ανάλογα με το αν τα κρατούσαν απλά, τα έσφιγγαν λίγο ή τα έσφιγγαν πολύ.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Cell, δείχνουν ότι τα μωρά ηρεμούσαν περισσότερο σε μία μέτριας έντασης αγκαλιάς απ’ ό,τι όταν απλά τα κρατούσαν, αλλά και σε σχέση με την πολύ σφιχτή αγκαλιά. Η ιδανική διάρκεια της αγκαλιάς ήταν 20 δευτερόλεπτα. Οι επιστήμονες μάλιστα επισημαίνουν πως «ήταν σχεδόν αδύνατο να αποφευχθεί η κακή διάθεση του βρέφους κατά τη διάρκεια αγκαλιάς διάρκειας ενός λεπτού και πάνω».

Μάλλον αναμενόμενα, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης πως τα βρέφη 125 ημερών και πάνω ηρεμούσαν περισσότερο όταν τα αγκάλιαζε ένας από τους δύο γονείς τους, σε σχέση με όταν βρίσκονταν στην αγκαλιά αγνώστων

Στην έρευνα επισημαίνεται επίσης πως αυτές οι αγκαλιές δεν ωφελούσαν μόνο τα μωρά, αφού σημαντικά σημάδια χαλάρωσης διαπιστώθηκαν και στους γονείς που αγκάλιαζαν τα παιδιά τους. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ερευνάται η ψυχολογική επίδραση της αγκαλιάς στα βρέφη, και εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη έρευνα μπορεί να βοηθήσει την πρόοδο της παιδικής ψυχολογίας.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v