ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΠΩΣ ΝΑ...

Επιστήμονες αποκάλυψαν το μυστικό της τέλειας αγκαλιάς

Η σωστή πίεση, η ιδανική διάρκεια και όλα όσα συνιστούν την τέλεια αγκαλιά, επιτέλους αποκαλύπτονται από την επιστήμη.

Επιστήμονες αποκάλυψαν το μυστικό της τέλειας αγκαλιάς

Την ιδανική… ένταση αλλά και διάρκεια της τέλειας αγκαλιάς βρήκαν επιστήμονες από το
Πανεπιστήμιο Toho της Ιαπωνίας, οι οποίοι εξέτασαν την ηρεμιστική επίδραση της αγκαλιάς σε βρέφη, καταγράφοντας τις αντιδράσεις τους ανάλογα με την πίεση του κάθε κρατήματος, αλλά και ανάλογα με το αν εκείνος/η που τα αγκάλιαζε ήταν ένας από τους γονείς τους ή κάποιος άγνωστος.

Οι ενήλικες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν αισθητήρες στα χέρια, και οι ερευνητές κατέγραφαν τον καρδιακό παλμό των βρεφών σε κάθε αγκαλιά, για να διαπιστώσουν πώς αλλάζει η αντίδραση ανάλογα με το αν τα κρατούσαν απλά, τα έσφιγγαν λίγο ή τα έσφιγγαν πολύ.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Cell, δείχνουν ότι τα μωρά ηρεμούσαν περισσότερο σε μία μέτριας έντασης αγκαλιάς απ’ ό,τι όταν απλά τα κρατούσαν, αλλά και σε σχέση με την πολύ σφιχτή αγκαλιά. Η ιδανική διάρκεια της αγκαλιάς ήταν 20 δευτερόλεπτα. Οι επιστήμονες μάλιστα επισημαίνουν πως «ήταν σχεδόν αδύνατο να αποφευχθεί η κακή διάθεση του βρέφους κατά τη διάρκεια αγκαλιάς διάρκειας ενός λεπτού και πάνω».

Μάλλον αναμενόμενα, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης πως τα βρέφη 125 ημερών και πάνω ηρεμούσαν περισσότερο όταν τα αγκάλιαζε ένας από τους δύο γονείς τους, σε σχέση με όταν βρίσκονταν στην αγκαλιά αγνώστων

Στην έρευνα επισημαίνεται επίσης πως αυτές οι αγκαλιές δεν ωφελούσαν μόνο τα μωρά, αφού σημαντικά σημάδια χαλάρωσης διαπιστώθηκαν και στους γονείς που αγκάλιαζαν τα παιδιά τους. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ερευνάται η ψυχολογική επίδραση της αγκαλιάς στα βρέφη, και εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη έρευνα μπορεί να βοηθήσει την πρόοδο της παιδικής ψυχολογίας.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Οι αποτυχίες είναι οι πινακίδες κατεύθυνσης στον δρόμο για το επιθυμητό αποτέλεσμα."

C.S. Lewis, 1898-1963, Ιρλανδός συγγραφέας

 • 1483 - O Ριχάρδος Γ' γίνεται βασιλιάς της Αγγλίας.
  1609 - Στη Βοημία κατοχυρώνεται η ανεξιθρησκεία.
  1630 - Ο Σουηδός βασιλιάς Γουστάβος Αδόλφος ξεκινά απόβαση σουηδικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου στη Γερμανία.
  1827 - Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία υπογράφουν τη Συνθήκη του Λονδίνου για τη σύσταση ελληνικού κράτους. Στην Τουρκία επιβάλλεται η αποδοχή της Αυτονομίας της Ελλάδας, η προστασία των Ελλήνων και η διμερής κατάπαυση των εχθροπραξιών. Η μη συμμόρφωση της Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα την αποστολή των τριών Στόλων στα ελληνικά ύδατα και στη συνέχεια τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
  1913 -Ο Ελληνικός Στρατός (VII Μεραρχία) απελευθερώνει το Άνω Νευροκόπι.
  1921 -Ο Ελληνικός Στρατός (Γ' ΣΣ), μετά από σκληρή και αποφασιστική μάχη καταλαμβάνει το Δορύλαιο (Εσκή Σεχήρ) της Μικράς Ασίας.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2