Πώς να γεμίσεις σωστά το πλυντήριο πιάτων

Μην πετάς όλα τα σκεύη μέσα και όποιον πάρει ο Χάρος. Δες πώς θα «φορτώσεις» σωστά το πλυντήριο πιάτων.
Πώς να γεμίσεις σωστά το πλυντήριο πιάτων

Λύνει χέρια και πλένει πιάτα γλιτώνοντας μας από την ταλαιπωρία, όμως όπως οποιαδήποτε συσκευή χρειάζεται κάποιες συγκεκριμένες… στρατηγικές για να λειτουργήσει σωστά.

Δες παρακάτω πώς θα γεμίσεις σωστά το πλυντήριο πιάτων, εξασφαλίζοντας αποτελεσματικές πλύσεις.

Στο πάνω μέρος

Εδώ θα βάλεις κούπες, κύπελλα, ποτήρια και μικρά μπολ. Απόφυγε να τα παραστριμώξεις, γιατί αυξάνεις τον κίνδυνο να σπάσουν και εμποδίζεις τη ροή του νερού και του απορρυπαντικού.

Στο πάνω ράφι μπορείς επίσης να τοποθετήσεις ευαίσθητα πλαστικά, τα οποία πρέπει να βρίσκονται μακριά από οποιαδήποτε πηγή θερμότητας η οποία μπορεί να τα χαλάσει.

Στο κάτω μέρος

Πιάτα, μπολ σερβιρίσματος και άλλα μεγάλα αντικείμενα μπαίνουν εδώ. Πριν τα τοποθετήσεις φρόντισε να καθαρίσεις τα «χοντρά» υπολείμματα. Το ξέπλυμα δεν είναι απαραίτητο μιας και τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων έχουν αισθητήρες οι οποίοι προσαρμόζουν τον κύκλο πλύσης με βάση το πόσο βρώμικα είναι τα πιάτα.

Πιατέλες, επιφάνειες κοπής και άλλα ογκώδη σκεύη θα πρέπει να μπουν στο πλάι έτσι ώστε να μην εμποδίζουν τον ψεκασμό του νερού.

Επίσης, σκεύη που έχουν ψημένα υπολείμματα θα πρέπει να τοποθετηθούν με την «μούρη» ελαφρώς κεκλιμένη προς τα κάτω. Απόφυγε να βάλεις στο πλυντήριο σκεύη από ορείχαλκο, χαλκό, ξύλο ή πορσελάνη για να προλάβεις τυχόν αποχρωματισμούς ή ζημιές στην επιφάνειά τους.


consumerreports.org

Μαχαιροπήρουνα

Τοποθέτησε τα πιρούνια και τα κουτάλια στην ειδική θήκη με τις λαβές στραμμένες προς τα κάτω. Φρόντισε οι λαβές των μαχαιριών καλύτερα να είναι προς τα πάνω για να μη τραυματιστείς, και τοποθέτησε τα μαχαιροπίρουνα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην «μπουκώνουν» και να μπορεί το νερό να περνά ελεύθερα ανάμεσά τους για να τα καθαρίσει.

Μετά το πλύσιμο

Άδειασε πρώτα το κάτω ράφι, διαφορετικά το νερό που έχει μείνει στις κοίλες επιφάνειες από τις κούπες και τα ποτήρια στο πάνω ράφι θα χυθεί στα πιάτα που βρίσκονται από κάτω.

Μερικές συμβουλές ακόμα

* Μην το παρακάνεις με το γέμισμα. Προφανώς και θες να κάνεις οικονομία στο νερό, αλλά τοποθετώντας πολλά πιάτα μειώνεις την αποτελεσματικότητα του πλυντηρίου και καταλήγεις να τα ξαναπλένεις.

* Μην τοποθετείς τα ογκώδη σκεύη κοντά στην πόρτα, γιατί εμποδίζουν τη διάχυση του απορρυπαντικού στα υπόλοιπα.

* Τα ογκώδη σκεύη καλό είναι να μπαίνουν στο πλάι και όχι με τη «μούρη» προς τα κα΄τω, γιατί έτσι εμποδίζουν τον ψεκασμό του νερού στα υπόλοιπα.

* Πριν ξεκινήσεις το πλυντήριο, σιγουρέψου ότι ο περιστρεφόμενος βραχίονας που ρίχνει το νερό γυρνά ελεύθερα και δεν βρίσκει σε κάποιο σκεύος.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v